Reportáž skončila 20. 2. 2021 16:23

Štafeta mužů na 4x7,5 kilometru - MS v biatlonu v Pokljuce

Závod komentuje Tomáš Kazda.

V polední štafetě žen bylo znát, že některé týmy si s namazáním lyží poradily podstatně lépe než jiné. Bude tento faktor hrát roli i u biatlonistů?

Český biatlonista

Českou štafetu rozjede Mikuláš Karlík, který předá Ondřeji Moravcovi, třetí úsek bude mít na starost Jakub Štvrtecký. Ve finiši se Češi mohou znovu spolehnout na obvyklého finišmana Michala Krčmáře.

Český biatlonista

Jak by Češi nejraději zapomněli na poslední dvě štafety, na ty první dvě by naopak navázali rádi. V Kontiolahti skončili čeští biatlonisté sedmí, v Hochfilzenu dokonce pátí. Oba tyto závody rozjížděl Tomáš Mikyska, dnes jeho úlohu převezme Mikuláš Karlík. Karlík v sestavě dostal přednost před Milanem Žemličkou, který skončil ve vytrvalostním závodě po bezchybné střelbě 26. Hlavním důvodem je podle Ondřeje Rybáře rychlost běhu.

Český biatlonista

Češi si budou chtít napravit reputaci po propadáku z Anterselvy. Čeští biatlonisté tam vinou tří trestných kol Jakuba Štvrteckého na posledním úseku ani nedojeli do cíle, jelikož je vedoucí závodníci předjeli o kolo. Ani osmnácté místo z Oberhofu se neřadí mezi ty výsledky, na které česká reprezentace pomýšlí. Tam byla ale situace složitá. Koronavirem pobitou sestavu na poslední chvíli lepil junior Jonáš Mareček.

Zajímavou změnu provedli ve svém složení Norové. Ne až tak v sestavě jako spíše v rozložení jednotlivých závodníků. Jako obvykle rozjede závod spolehlivý střelec i běžec Lägreid, na něho naváže Tarjei Bö, který poté nezvykle předá svému bratrovi Johannesovi Bö už do třetího úseku. Finišovat tak bude Christianssen. Můžeme se jen donmnívat, že je to norská reakce na poslední dva závody, ve kterých byl Francouz Jacquelin v posledním úseku nad síly Johannese Bö.

Štafetové závody si v poslední době podmaňují Francouzi. Ať už jde o smíšené štafety či o ty čistě mužské. Francouzi brali zlato v Oberhofu i Anterselvě - posledních dvou štafetových klání biatlonistů. První úsek rozjede čerstvý mistr světa ze štafety dvojic Guigonnat, následovat budou Fillon Maillet, Desthieux a ověřený finišman Jacquelin.

Závod začíná 20. února v 15 hodin.