Ondřej Moravec (nahoře) se raduje společně s dalšími členy českého týmu z...

Ondřej Moravec (nahoře) se raduje společně s dalšími členy českého týmu z druhého místa ve sprintu v Kontiolahti. | foto: Český biatlon/Petr Slavík

O pouhých šest desetin. Moravec ve sprintu nestačil jen na Fourcada

  • 114
Světový pohár v jihokorejském Pchjongčchangu vynechal. Věděl, že má s rychlými aklimatizace na jiném kontinentu problémy. A odjezd o týden dřív do finského Kontiolahti se Ondřeji Moravcovi nadmíru vyplatil. Český biatlonista v pátečním sprintu Světového poháru nestačil jen na Martina Fourcada – o pouhých 6 desetin.

Francouzský biatlonista tak triumfoval ve třináctém závodu aktuální sezony a překonal rekord Oleho Einara Björndalena ze sezony 2004/2005.

Třináctá výhra mu zároveň už před posledním sprintem sezony v Oslu zajistila malý křišťálový glóbus za vítězství v této disciplíně.

ON-LINE

Závod jsme sledovali v podrobné reportáži

A byl to pouze on, kdo překonal Ondřeje Moravce - pouze o šest desetin.

Český biatlonista vjížděl do sprintu s číslem 24 a od začátku se pral s časy odpočatého Johannese Thingnese Bö. Nor se na tomto místě stal mistrem světa ve sprintu mezi juniory a před dvěma lety i mezi dospělými. I tentokrát byl měřítkem všech věcí, jelikož startoval už jako třetí v pořadí, na střelnici nechyboval a rychle běžel.

Jenže to i český biatlonista.

Moravec jako jeden z mála nemusel v pondělí nic balit a nikam cestovat. Zatímco český tým po třiatřicetihodinové cestě dorazil z Pchjongčchangu do Kontiolahti, on si vychutnával prázdné finské tratě.

Trávil tady totiž už minulý týden, kdy si v druhodivizním IBU Cupu dojel pro první, druhé a šesté místo.

„S tím jsem spokojený na 120 procent. Necestovat na východ byla dobrá volba,“ povídal a těšil se na páteční sprint.

Ondřej Moravec ve sprintu v Kontiolahti.
Ondřej Moravec v cíli sprintu v Kontiolahti.
Ondřej Moravec slaví po sprintu v Kontiolahti.

Ondřej Moravec ve sprintu v Kontiolahti.

V něm od úvodních mezičasů porážel i Nora Böa, navíc rychle a přesně střílel. Položku vestoje zvládl dokonce za 21 vteřin, cílem projel o 8,8 sekundy rychleji než v tu chvíli vedoucí Emil Hegle Svendsen, který se v posledním kole dostal před mladšího kolegu.

Za cílem tradičně vyplázl jazyk, věděl, že odjel skvělý závod.

Otázkou bylo, jak skvělý?

Až za ním totiž startoval biatlonový krutovládce - Martin Fourcade. I on zvládl úvodní střelbu vleže čistě a na českého biatlonistu měl před druhou střelbou k dobru 11 vteřin. Jenže na ní jednou chyboval.

Do posledního kola tak Francouz vyjížděl se ztrátou 5,8 sekundy na Moravce.

A možná právě to rozhodlo - znal mezičasy svého největšího pátečního soupeře. Na tom prvním za střelnicí byl ještě odstup totožný, až 700 metrů před cílem se zúžil na 2,2 sekundy.

Francouz vyskákal poslední metry „Zdi“, jak se nejprudšímu kopci v Kontiolahti přezdívá a upaloval do cíle.

Deset, devět, osm, sedm. Sekundy ubíhaly a už už se zdálo, že se Moravec dočká druhého individuálního vítězství ve Světovém poháru.

Nakonec bylo šest desetin ve prospěch Francouze proti.

„Ale i tak to byl od Ondry parádní závod. Střílí tady velice jistě, je vidět, že tu sebejistotu získal a finská aklimatizace mu velice pomohla, je ve velké formě. Škoda těch šesti desetin, ale takový je sport,“ komentoval závod pro Českou televizi trenér Michael Málek.

Na třetím místě dojel po nemoci se vracející Emil Hegle Svendsen, nakonec čtvrtý skončil Johannes Thingnes Bö.

Čistý závod má za sebou i Michal Krčmář, který ale vinou pomalejšího běhu v prvních dvou kolech dojel čtrnáctý. Na body dosáhl ještě pětatřicátý Michal Šlesingr. Adam Václavík ani Jaroslav Soukup do sobotního stíhacího závodu nepostoupili.

Václavík se Soukupem bez stíhačky

Původně se ve Finsku vůbec závodit nemělo, předposlední kolo Světového poháru měla hostit ruská Ťumeň. Ta ale kvůli dopingovému skandálu o pořadatelství přišla.

A tak biatlonisté z předaleké Jižní Koreje v pondělní zamířili zpátky na západ. Čekala je více než třicetihodinová štreka.

Vlastně ne všechny - podobný plán jako Ondřej Moravec, tedy necestovat na východ a absolvovat závody IBU Cupu právě v Kontiolahti, zvolil třeba i Rakušan Daniel Mesotitch. V Koreji chyběli třeba i Norové Svendsen s bratry Bö, kteří se dostávali z nemoci po mistrovství světa.

Ještě minulý týden během závodu druhé kategorie atakovaly teploty ve Finsku -20 stupňů, na páteční sprint se oteplilo. „Naštěstí už nám tady tolik nemrzne,“ hlásil Ondřej Rybář po příjezdu. „Teplota se přes den pohybuje kolem tří stupňů pod nulou, je slunečno, ale trochu pofukuje. To určitě může udělat střelnici trochu nevyzpytatelnou.“

Střelnice ale tentokrát byla v Kontiolahti klidná, praporky se téměř nehnuly.

I proto bylo důležité na střelnici pokud možno chybovat co nejméně.

Michal Šlesingr ve sprintu v Kontiolahti.
Michal Krčmář ve sprintu v Kontiolahti.

Michal Šlesingr a Michal Krčmář ve sprintu v Kontiolahti.

S tím si z Čechů nejlépe poradili Moravec s Krčmářem. Prvního celkově třetí běžecký čas vytáhl až na druhou příčku, Krčmář v prvních dvou kolech výrazně ztrácel, rozjel se až v tom posledním.

„Přesto je z toho krásné čtrnácté místo. Měl sice trochu rozvážnější začátek, ale druhé a třetí kolo bylo famózní,“ hodnotil Málek.

Na trati se tentokrát nevedlo Michalovi Šlesingrovi. Během sezony tradičně nejrychlejší český reprezentant na lyžích tentokrát zajel až čtyřicátý běžecký čas, na nejrychlejšího Fourcada ztratil 77 vteřin, navíc jednou vleže chyboval.

„Nesedlo mu to, asi nebude úplně spokojený,“ povídal Málek.

Spokojení s pátečními výkony ve sprintu nebudou ani Adam Václavík s Jaroslavem Soukupem. Zatímco benjamínek týmu na střelnici třikrát chyboval a dojel čtyřiašedesátý, Soukup minul dva terče, ale na lyžích se znovu trápil – zajel až 73 nejrychlejší čas.

„Tady rozhodně chválit nebudeme. Postup do stíhacího závodu je takřka povinnost. Tři chyby jsou prostě v téhle konkurenci moc,“ uzavřel Málek.

Světový pohár v biatlonu

Kontiolahti (Finsko)

Muži - sprint (10 km): 1. M. Fourcade (Fr.) 22:17,0 (1 tr. okruh), 2. Moravec (ČR) -0,6 (0), 3. Svendsen -9,4 (0), 4. J. T. Bö (oba Nor.) -12,1 (0), 5. Peiffer (Něm.) -22,3 (0), 6. Eder (Rak.) -23,0 (1), 7. Rastorgujevs (Lot.) -25,1 (1), 8. Björndalen (Nor.) -30,2 (1), 9. Eberhard (Rak.) -42,0 (2), 10. Rösch (Belg.) -42,3 (0), ...14. Krčmář -51,6 (0), 35. Šlesingr -1:21,5 (1), 64. Václavík -2:19,1 (3), 71. Soukup -2:32,1 (2).

Průběžné pořadí SP (po 22 ze 26 závodů): 1. M. Fourcade 1188 b., 2. Šipulin (Rus.) 774, 3. Schempp (Něm.) 673, 4. J. T. Bö 664, 5. Eberhard 653, 6. Peiffer 620, ...12. Moravec 470, 16. Krčmář 416, 23. Šlesingr 341, 58. Soukup 52, 62. Krupčík (ČR) 48, 64. Václavík 42.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)