SP v biatlonu: štafeta mužů na 4x7,5 kilometrů

A to je pro dnešek vše, on-line reportáž ze štafety mužů končí. Děkujeme za pozornost a zůstaňte se sportovním zpravodajstvím webu iDNES.cz i během příští sezony Světového poháru biatlonistů!

Český biatlonista

Z českého kvarteta dnes největší pochvalu zaslouží Adam Václavík, který se v posledním kole vypjal k famóznímu výkonu a zachránil do té doby nevýrazné představení české štafety. 

Už nyní se můžete začíst do shrnujícího zpravodajství. 

Fantastický Václavík dotáhl štafetu na desátou příčku. Vyhráli Norové

přečíst článek

Konečné pořadí: 1. Norsko (1:13, 3 dobíjení), 2. Rakousko (+50,3, 5 dobíjení), 3. Rusko (+56,9, 4 dobíjení), 4. Švédsko (+1,05, 4 dobíjení), 5. Německo (+1,29, 9 dobíjení). 10. ČESKÁ REPUBLIKA (+3,04, 9 dobíjení). 

Český biatlonista

Pokud Ukrajinci dodrží svůj závazek, že nebudou v posledním kole Světového poháru v Ťumeni startovat, uhájí Češi pět míst pro závody příštího ročníku.

Český biatlonista

Adam Václavík stáhl po poslední střelbě půlminutový náskok Ukrajince Semjakova a 40vteřinový náskok Itala Cappellariho. 

Český biatlonista

Tak to je neuvěřitelné. Český biatlonista předběhl Ukrajinu a o 0,3 desetiny také Itálii. 

Český biatlonista

Adam Václavík je desátý! 

Třetí místo tedy získává Rusko, čtvrté dojelo Švédsko a páté Německo. 

A Eberhard to dokázal, prohnal se kolem Šipulina a Rakušané slaví druhé místo. Eberhard přitom po poslední střelbě ztrácel na Rusa 16 vteřin. 

Johannes Bö přivezl norskou štafetu do cíle, celé kvarteto potřebovalo v závodě jen 3 dobíjení. Skvělý výkon. 

Ovšem bronz je pro Rakušany málo, Eberhard útočí i na Rusa Šipulina! 

Rakušan Eberhard už předstihl Švéda Lindströma a jede si pro třetí místo. Do cíle zbývají necelé dva kilometry. 

Český biatlonista

Adam Václavík jednou dobíjel a stále hájí 12. pozici. Ukrajina ovšem má náskok 30 vteřin a český biatlonista ji s největší pravděpodobností nepředstihne. Přesto se český mladík srdnatě potýká s nástrahami náročné trati. 

Z boje o medaile je pryč Německo na pátém místě a se ztrátou 1:37. 

Druhé místo stále patří Rusku, Šipulin si veze náskok 10 vteřin na Švéda Lindströma. Ten bude mít co dělat, aby uhájil bronz, o dvě vteřiny za ním se řítí Rakušan Eberhard. 

Johannes Bö zvládl i poslední střelbu bezchybně a norská štafeta před domácím publikem zvítězí. 

Český biatlonista

Adam Václavík jede výborně, sice stále dvanáctý, ale na Ukrajinu ztrácí jen 30 vteřin. 

Na třetí příčku se snaží prodrat Rakušan Eberhard, Švéd Lindström si však zatím drží náskok 10 vteřin a jeho výpadům odolává. 

Johannes Bö už si hřeje minutový náskok před Šipulinem. 

Český biatlonista

Adam Václavík zapisuje rychlou nulu a vydává se stíhat Ukrajinu, která je o místo před ním s náskokem 35 vteřin. Česká štafeta uzavírá první tucet startovního pole. 

Šipulin také za nula a drží druhou příčku s odstupem 45 vteřin. Střelba se vydařila rovněž Švédovi Lindströmovi, který je s mankem 56 vteřin třetí. Naopak Německo až šesté, Slovinsko čtvrté, páté je Rakousko. 

Norský biatlonista zastřílel skvěle a je suverénně první. V okamžiku, kdy dojel na mezičas za střelnicí, jeho soupeři teprve rolovali ke stavům. 

Johannes Bö nenechává nic náhodě a zplných sil se odpichuje hůlkami. 6,5 kilometru před cílem má náskok 43 sekund před Rusem Šipulinem a 53 vteřin před Němcem Peifferem. 

Český biatlonista

Soukup předal Adamu Václavíkovi na 14. příčce s mankem 2 minut a 30 vteřin. Ztráta na Ukrajince činí hrozivých 50 vteřin. 

Poslední úsek svěřili trenéři do rukou Nora J. Böa, Rusa Šipulina, Slovince Drinovce, Němce Peiffera nebo Švéda Lindströma.

Před posledním úsekem je druhé Rusko (+35), třetí Slovinsko (+43), čtvrté Německo (+44) a páté Švédsko (+47). 

Tarjei předává štafetu mladšímu bratru Johannesovi, Norsko je suverénně první. Pokud Bö zásadě neselže, je o vítězech rozhodnuto. 

Čelo závodu nenápadně dojíždí Švéd Samuelsson, už je pátý s mankem 50 vteřin. 

Soukupova ztráta narostla o 20 vteřin a český reprezentant se propadl na 14. pozici. 

Na kvótě 5,9 km Nor Tarjei Bö zvyšuje svůj náskok na Rusa Malyška na 32 vteřin. Nestíhá ani Slovinec Dovzan (+41), kterého dojel Němec Rees. 

Český biatlonista

Soukup vyplýtval na poslední terč všechny tři náboje, naštěstí jej poslední ranou sestřelil. Se ztrátou dvou minut mizí ze střelnice na 13. pozici. 

Na druhé místo tedy jde Rusko zásluhou bleskurychlého Malyška. Jeho ztráta činí 30 vteřin. Slovinci stále drží skvělé umístění, Dovzan běží o pouhé 2 sekundy za Rusem. V kontaktu zůstává také Německo zásluhou Reese (+31). 

T. Bö to zvládl a k radosti zaplněných tribun se dostává do úniku. Naopak Windisch musí na trestné kolo. 

Na šestou střeleckou položku přijíždí s luxusním náskokem 20 vteřin norsko-italský tandem. Udrží si vedení i po palbě vestoje? 

Český biatlonista

Jaroslav Soukup veze českou štafetu stále na 12. místě a má za sebou 3,4 km ze svého úseku.  

Itala Windische nahání Nor T. Bö, vedoucí duo setřáslo Slovince Dovzana. Německo je 4. se ztrátou 35 vteřin, dále Rusko (+40).

Jaroslav Soukup předvedl druhý nejrychlejší střelecký čas, za 26 vteřin vybílil všechny terče a zpátky na trať vybíhá 12. s konstantní ztrátou 1:18. 

Skvěle zastřílel Ital Windisch, odjíždí na první pozici s náskokem 6 vteřin před T. Böem. Třetí je překvapivě Slovinec Dovzan, Němec Rees střelbu pokazil, musel třikrát dobíjet a je 4. se ztrátou 27 sekund.