Reportáž skončila 11. 1. 2017 15:56

SP v biatlonu: štafeta mužů na 4x7,5 kilometrů

Závod v Ruhpoldingu komentuje Matěj Tomíček.

Od Šipulina právě přebírá štafetu Matvej Jelisejev a vyráží na třetí úsek.

Rusové mají v čele závodu už půlminutový náskok. Za nimi jede tříčlenná skupina, ve které jsou štafety Ukrajiny, Švédska a Rakouska. Soukup zůstává čtrnáctý.

Český biatlonista

I další štafety ale chybují, Němci se jen tak tak vyhnuli druhému trestnému kolu. Jednou dobíjet musel i Jaroslav Soukup a česká štafeta je po čtvrté střelbě závodu čtrnáctá se ztrátou 1:07 minuty.

Zkouška mladé krve. Trenéři poprvé nasadí do štafety Davidovou

přečíst článek

Nikoliv, zní odpověď. Šipulin nepotřeboval ani jeden náhradný náboj, odstřílel za 21 vteřin, zato Windisch musí na trestné kolo.

Udrží Windisch před Šipulinem první místo? Je tady čtvrtá střelba závodu.

Český biatlonista

Ani v běhu to není ono. Jaroslav Soukup od výjezdu ze střelnice ztratil dalších šest vteřin a česká štafeta poprvé v závodě ztrácí rovnou minutu na čelo.

Na druhé místo posouvá ruskou štafetu Anton Šipulin, který sekundu po sekundě stahuje i vedoucího Windische.

Český biatlonista

Trestné kolo pro českou štafetu! Jaroslav Soukup si neporadil s klidnou a bezvětrnou střelnicí v Ruhpoldingu a posílá českou štafetu na jedno trestné kolo. Češi se rázem propadají až za německou štafetu na patnáctou příčku.

Windisch svou pozici zvládl, odstřílel čistě a Itálie pokračuje na prvním místě, následované Norskem.

Český biatlonista

Ital Windisch dál zvyšuje náskok v čele závodu. Nor Christiansen s Jaroslavem Sokupem ztrácí osm, respektive devět vteřin.

Až nyní dorazil na předávku Simon Fourcade. Ztráta Francie? Hrozivá - 1:51 minuty!

Pořadí po prvním úseku: 1. Itálie, 2. Česká republika +5,1, 3. Norsko +5,2, 4. USA +13,7, 5. Ukrajina +14,0.

Moravec se dotáhl k Björndalenovi, Hofer má náskok deseti metrů a štafetu předá na prvním místě.

Hofer s Björndalemem ujíždějí, za nimi vyráží Moravec, následovaný Rusem Volkovem a Švédem Stenersenem.

Propadl se naopak Erik Lesser, který musel na jedno trestné kolo a Němci mají rázem manko 41 vteřin. Fourcade nezvládl ani střelbu vestoje, na které musel dvakrát opravovat a Francie už ztrácí 1:18 minuty.

Český biatlonista

Čistá položka Moravce! Český biatlonista zvládl střelbu vestoje rychle a přesně a posunul štafetu už na pátou příčku.

Ve vedoucí skupině nadále zůstává třináct štafet. Biatlonisté právě přijíždějí na druhou střelbu závodu.

Český biatlonista

Moravec se na trati posunul už na třináctou příčku, když od střelnice stáhl 17 vteřin.

Šfafetu nerozjel vůbec dobře Francouz Simon Fourcade. Starší bratr Martina se jen tak tak vyhnul trestnému kolu, když musel třikrát dobíjet a francouzská štafeta hned od úvodu závodu ztrácí 49 vteřin!

Český biatlonista

Ondřej Moravec měl třetí nejpomalejší čas, musel jednou dobíjet a česká štafeta ze střelnice odjížděla jako jednadvacátá se ztrátou 22. vteřin.

Lesser zvládl úvodní střeleckou položku úžasně a Němci pokračují v čele. Druzí jsou stále Italové a třetí Rakušané.

Ne všechny štafety dnes jedou v plném složení. Rakušanům chybí rychlostřelec Simon Eder, Francouzům Simon Desthieux a Ukrajincům zase Pidhrušný. 

Od úvodních metrů se na prvním místě drží Ital Hofer, za kterým jede Rakušan Mesotitsch, dále Němec Lesser a pak už česká štafeta vedená Ondřejem Moravcem.

Štafeta zahájena! V prvním týmovém měření sil sezony dojeli Češi v Pokljuce pátí. Jak si povedou dnes v Ruhpoldingu?

Další program v Ruhpoldingu: zítra jedou štafetu ženy, v pátek je na programu sprint mužů, v sobotu sprint žen a páté kolo Světového poháru uzavřou nedělní stíhací závody.

Každého biatlonistu čeká úsek dlouhý 7,5 kilometru, během kterého bude střílet jednou vleže a jednou vestoje.

Český biatlonista

Po deseti letech českou mužskou štafetu rozjede Ondřej Moravec. Naposledy zahajoval týmový závod v Hochfilzenu v roce 2007. „Naším cílem je udržet kontakt s čelem závodu co nejdéle. Ondra Moravec je precizní střelec a takového na prvním úseku potřebujeme,“ řekl před závodem trenér Michael Málek.

K favoritům jistě bude patřit i německé štafeta s Arndem Peifferm a Simonem Schemppem, dále pak Francouzi s fenoménem Martinem Fourcadem a tradičně Rusové s Antonem Šipulinem.

Český biatlonista

Na startu se objeví celkem 25 štafet. Ta česká pojede s pětkou na zádech ve složení: Ondřej Moravec, Jaroslav Soukup, Michal Šlesingr a Michal Krčmář.

Krásné středeční odpoledne! Po dvoudenní pauze pokračuje biatlonový Světový pohár už pátým dílem, který se koná v německém Ruhpoldingu. Dnes je v Chiemgau-Areně na programu mužská štafeta na 4x7,5 km. Jak si povede české kvarteto? Závod sledujte zde v podrobné on-line reportáži, vítejte!

Závod začíná ve středu 11. ledna ve 14.30.