Reportáž skončila 3. 3. 2017 12:25

SP v biatlonu: sprint mužů na 10 kilometrů

Závod v Pchjongčchangu komentuje Matěj Tomíček.

Sprint biatlonistů na 10 kilometrů

On-line reportáž končí, díky za pozornost. Na stránkách iDNES.cz si už teď můžete přečíst shrnující zpravodajství a zítra sledujte on-line přenose ze stíhacích závodů mužů i žen. Startujeme v 10.45. Hezký zbytek pátečního odpoledne!

Na body z českých reprezentantů dosáhl už jen čtyřiadvacátý Michal Šlesingr. Adam Václavík s Michalem Krčmářem alespoň postoupili do sobotního stíhacího závodu, to se naopak vinou pomalého běhu nepovedlo Jaroslavu Soukupovi.

Devatenáctým místem si Tomáš Krupčík vylepšil své osobní maximum ve Světovém poháru. Do dnešního sprintu zajel nejlépe stíhací závod v Östersundu v roce 2014, kde dojel jednadvacátý.

Rekapitulace výsledků:
1. Eberhard (Rakousko) 23:11,1
2. Bailey (USA) +40,7
3. M. Fourcade (Francie) +45,4
...
19. Krupčík +1:26,9
24. Šlesingr +1:33,1
43. Václavík +2:07,3
49. Krčmář +2:12,3
69. Soukup +2:52,2

Do cíle dorazil už i poslední český biatlonista Jaroslav Soukup, který se ale jako jediný do sobotního stíhacího závodu nepodívá. S jednou chybou dojel až na 68. místě.

A Martin Fourcade je vítězem Světového poháru, pošesté v řadě! Věděl, že mu stačí porazit Antona Šipulina, a to s přehledem zvládl.

Julian Eberhard je vítězem sprintu! Do cíle přijíždí s náskokem 40 vteřin, který si přenese do sobotní stíhačky. „Wow,“ komentoval výkon Rakušana hned za cílem druhý Bailey.

Ležku i stojku má za sebou i poslední český biatlonista Jaroslav Soukup. S jednou chybou odjíždí ze střelnice až jako dvaašedesátý. Soukupovi to na trati vůbec nejede.

Jenže na trati je stále ještě Julian Eberhard. Rakouský biatlonista od střelnice zvýšil náskok na Baileyho na neuvěřitelných 38 vteřin.

Bailey spěchá do cíle pro průběžné první místo. A lyže mu jedou skvěle, i proto Fourcadovi odolal - o 4,7 vteřiny.

Fourcade je v cíli a je... první! I se dvěma chybami na střelnici. Závod už má za sebou i Michal Šlesingr, aktuálně jednadvacátý.

Za dvaadvacet vteřin sestřelil všech pět terčů Julian Eberhard a vede před Baileym o 20 vteřin. Rakušan si jede pro druhé letošní vítězství ve sprintu.

Lesser nakonec v cíli na Landertingera nestačí. Co Fourcade?

Fourcade dál nahání Lessera, na metě 2100 metrů před cílem už ztrácí jen dvě vteřiny. Stále je ale za nimi ještě Američan Bailey.

A pozor! Mistr světa z vytrvalostního závodu Lowell Bailey zvládl i stojku čistě a po druhé střelbě má náskok patnácti vteřin!

Kóta 2700 metrů před cílem: Na první místo se dostává Erik Lesser, Fourcade už je pátý o šest vteřin a Šlesingr šestnáctý.

Naopak Martin Fourcade i vestoje chybuje. Přesto, i se dvěma trestnými koly odjíždí na pátém místě se ztrátou sedmnácti vteřin na Prymu.

Skvělý Šlesingr! Český biatlonista si poradil se střelbou vestoje, sestřelil všech pět terčů a odjíždí čtrnáctý.

Čistou úvodní položku má za sebou druhý muž disciplíny Julian Eberhard.

Ne, Pryma v cíli Landertingera z prvního místa nesesadí. 2100 metrů před cílem ztrácí už osm vteřin.

V cíli je naopak Michal Krčmář, aktuálně jednatřicátý.

Do závodu vstoupil už i poslední český reprezentant, s 95 jedoucí Jaroslav Soukup.

Artěm Pryma byl na střelnici podobně jako zatím vedoucí Landertinger neomylný. Teď na kótě 7,3 ztrácí na Rakušana 1,3 sekundy.

Skvělý výsledek si připíše Němec Roman Rees, který je v cíli zatím pátý. Krupčík mezitím klesl na jedenáctou příčku.

I fenomenální Francouz musel na trestné kolo a po 150 metrech navíc je čtrnáctý.

A teď už Fourcade. Poradí si s náročnou střelnici?

A rychle zase na střelnici, kde má svou úvodní položku za sebou Michal Šlesingr. I on ale dělá chybu a po trestném kole vyjíždí na 38. místě.

Vypadalo to na nulu jenže... poslední rána se do terče nevešla a Michal Krčmář musel znovu na trestný okruh. Ze střelnice po druhé střelbě vyjíždí jako sedmadvacátý.

V cíli je už druhý český reprezentant. Adam Václavík je zatím se třemi chybami devatenáctý.

O sedm vteřin se do čela po úvodní střelbě dostal rychlostřelec Simon Eder.

Za šestým velkým křišťálovým glóbem? Ve stopě je Martin Fourcade.

Změny na prvním místě v cíli: Nejprve si pro sebe první příčku v cíli uzmul Ital Dominik Windisch, kterého hned na to o šest vteřin překonal Dominik Landertinger.

Už i čtvrtý český biatlonista v závodě. Do sprintu se vydal Michal Šlesingr.

Konec nadějí na stupně vítězů pro Antona Šipulina. Ruský biatlonista udělal vestoje dvě chyby a ze střelnice odjíždí na 11. místě

Pomaleji závod rojíždí Ole Einar Björndalen, který na metě 1,2 km ztrácí deset vteřin.

Český dvojboj na střelnici. Svou úvodní položku má za sebou Michal Krčmář, udělal jednu chybu. Stejně na tom byl i jeho mladší kolega Adam Václavík při střelbě vestoje. Krčmář odjíždí na 33. místě, Václavík na 17.

Po druhé střelbě se na prvním místě vyhřívá Dominik Landertinger, který sestřelil všech deset terčů.

V závodě už je i třetí český reprezentant Michal Krčmář.

A devětadvacetiletý Tomáš Krupčík je v cíli, prozatím na třetím místě se ztrátou 13 vteřin na Lukase Hofera. Bude z toho nejlepší výsledek kariéry ve Světovém poháru?

Načíst další