Ondřej Moravec (vpravo) na trati závodu smíšených dvojic v Kontiolahti.

Ondřej Moravec (vpravo) na trati závodu smíšených dvojic v Kontiolahti. | foto: Český biatlon, Petr Slavík

Propadák české dvojice. Vítková s Moravcem doběhli až osmnáctí

  • 88
Před rokem dojeli Gabriela Koukalová s Ondřejem Moravcem ve finském Kontiolahti ve smíšené štafetě dvojic šestí. Byl to suverénně nejlepší český výsledek v této nové biatlonové disciplíně. Nyní na stejném místě přišel český propadák. Moravec spolu s Veronikou Vítkovou kroužili v průběhu závodu po trestných kolech a po bídné střelbě doběhli osmnáctí. Vyhráli Francouzi.

Premiéru v nejmladší biatlonové disciplíně si mezi elitou odbyla Veronika Vítková.

Devětadvacetiletá biatlonistka zatím ve smíšené štafetě dvojic startovala jen na mistrovství Evropy s Tomášem Krupčíkem.

Smíšená štafeta dvojic

Online reportáž.

„Ta nominace mě překvapila. Trenéři nás po sprintu nechali tipovat, jak bychom štafetu postavili a nikdo to takhle netipnul,“ vyprávěla Češka.

A byla to premiéra vůbec ne povedená.

„Můj tip je, že budou do třetího místa,“ pronesl před začátkem závodu bývalý biatlonista a nyní expert České televize Vlastimil Vávra.

Od stupňů vítězů však byla česká dvojice daleko, předaleko.

Jak Vítková, tak i Moravec museli v průběhu závodu na trestné kolo, třináctkrát museli dobíjet a jen tak tak se vyhnuli tomu, aby byli dojeti o jedno kolo nejrychlejšími štafetami dne.

Když Moravec proťal cíl na osmnáctém místě, vítězní Francouzi už tři minuty slavili. Anais Chevalierová s Antoninem Guigonnatem na střelnici chybovali jen šestkrát, předvedli druhou nejlepší střelbu, k tomu rychlý běh a mohli se radovat z prvního společného triumfu ve Světovém poháru.

V Kontiolahti porazili druhé Rakušany a třetí Nory, za které jel i druhý muž průběžného pořadí Světového poháru Johannes Thingnes Bö.

Všechno špatně už od začátku

Že Češi nastoupili do smíšené štafety dvojic v plné síle? „Je to trochu sázka na jistotu,“ připustil před závodem šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář.

Proto do úvodního kola s desítkou na dresu vyrazila česká jednička sezony Veronika Vítková.

Jenže až taková jistota to nebyla.

Vítková musela hned na úvod závodu třikrát dobíjet a po úvodní ležce ztrácela na devatenáctém místě půlminutu na vedoucí Ukrajinu. Ještě hůře závod rozjela druhá žena Světového poháru Anastasia Kuzminová, která šla dokonce na trestné kolo.

O poznání lépe si Češka vedla při střelbě vestoje. Za 21 vteřin vyčistila své terče, štafetu předávala na 11. místě se ztrátou 20 vteřin.

Tady ale světlé momenty českého dua končí.

Posun vzhůru totiž netrval dlouho. Ondřej Moravec předvedl nejhorší střelbu vleže ze všech biatlonistů. Na položce strávil 59 vteřin, navíc musel na trestné kolo a Češi se sunuli pořadím dolů.

Když pak musel třiatřicetiletý biatlonista dvakrát dobíjet i vestoje, Čechům v poločase štafety patřilo 19. místo se ztrátou více než minuty na vedoucí Nory.

A ani druhá půlka nebyla lepší.

Vítková ji zahájila trestným kolem po střelbě vleže, vestoje jednou dobíjela a Moravcovi předávala na 20. místě s dvou a půl minutovou ztrátou.

I přesto, že pak Moravec minul už jen jeden terč, na výraznější posun než na osmnácté místo to nestačilo.

SP v biatlonu v Kontiolahti

Sprint smíšených dvojic

1. Chevalierová, Guigonnat (Fr.) 33:29,1 (0 trestných kol + 6 dobíjení), 2. Hauserová, Eberhard (Rak.) -2,4 (0+7), 3. Olsbuová, J.T. Bö (Nor.) -4,4 (1+11), 4. Varvynecová, Tyščenko (Ukr.) -10,8 (0+5), 5. Jurlovová-Perchtová, Šipulin (Rus.) -16,1 (0+8), 6. Sanfilippová, Bormolini (It.) -21,5 (0+9), ...18. Vítková, Moravec (ČR) -2:50,4 (2+13).


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)