Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Karlík kličkoval, náhradník slavil zlato a Wiererová radši ani nemluvila

  22:34
Pokljuka (Od našeho zpravodaje) - Singl mix, neboli smíšená štafeta dvojic, je mezi biatlonovými disciplínami stále disciplínou velmi mladou, některými poněkud přehlíženou, velmi hektickou a do značné míry nevyzpytatelnou. Jde o závod kdesi na pomezí šampionátu a exhibice. Ale i singl mix dokáže servírovat nečekané zvraty, selhání a překvapení. Tak jako ve čtvrtek na mistrovství světa.
NA ZKUŠENOU: Mikulš Karlík v akci ve smíšené štafetě dvojic.

NA ZKUŠENOU: Mikulš Karlík v akci ve smíšené štafetě dvojic. | foto: Petr Slavík / Český biatlon

Francouzi nechali před prestižní sobotní mužskou štafetou, ve které jsou odhodláni obhájit titul, odpočívat své hvězdné trio Emilien Jacquelin, Quentin Fillon Maillet a Simon Desthieux

Do sněhového ringu místo nich poslali na start singl mixu „náhradníka“ Antonina Guigonnata a s ním extrémně rychlou, ale střelecky velmi nejistou Julii Simonovou. 

Ano, tu Simonovou, která o dva dny dříve ve vytrvalostním závodě minula sedm terčů a zcela demotivovaná pak do cíle ani nedojela.

Jenže právě spojenectví Guigonnat - Simonová vyzrálo na všechny slovutné soupeře a zařídilo pro zemi galského kohouta druhé zlato ze šampionátu. Pokud se francouzský kouč Frederic Jean opět s někým vsadil, že v tom případě poběží okolo jezera Bled další soukromý maraton, bude na něj mít alespoň mnohem tepleji než před týdnem.

A jak Francouzi vyhráli? 

„Prostě jsme dobří,“ culil se Guigonnat. Snadné, že?

„Antonin nám závod skvěle rozjel a já potom dokončila práci. A hlavně byla moje střelba úplně jiný příběh než v úterý,“ dodávala Simonová. Tentokrát jen dvakrát dobíjela.

JE TO NAŠE. Francouzka Julia Simonová se raduje z vítězství ve smíšené štafetě dvojic.

Na posledním kopci si v souboji o zlato vychutnala i Tiril Eckhoffovou, která předtím dělala, co mohla, aby napravila chyby svého norského parťáka Johannese Böa. A těch bylo jak máku. Lídr Světového poháru při čtyřech položkách netrefil celkem sedm terčů!

Ale co by potom měly říkat vyhlášené pistolnice Dorothea Wiererová a Lisa Theresa Hauserová, které si na poslední položce nevystačily ani se třemi dobíjenými ranami a trestným kolem odpálily medailové ambice svých štafet.

Wiererová přitom před poslední střelbou ještě držela krok s vedoucí Simonovou. Po závodě se Italce ani nechtělo mezi novináře a nechala radši mluvit parťáka Lukase Hofera.

„Hrát o medaili nikdy není snadné,“ říkal. „Co se dnes stalo, se může stát každému z nás, dokonce i takové šampionce a skvělé střelkyni, jakou je Doro. Vůbec nic jí nevyčítám. Ve štafetách vyhráváme i prohráváme vždy společně.“

Také Češi nechali podle vzoru Francouzů před nabitým víkendem své největší osobnosti jen na tribuně (nebo spíše na hotelových pokojích). Koneckonců tato disciplína, vyžadující rychlé běžce a zároveň přesné, ale i velmi rychlé střelce není zrovna českou parketou.

A tak namísto Markéty Davidové, Michala Krčmáře nebo Ondřeje Moravce trenéři nasadili štafetovou „slečnu jistotu“ Jessiku Jislovou a s ní juniora Mikuláše Karlíka, k jeho teprve druhému startu v životě na dospělém mistrovství světa. Přesně dle hesla: Hodíme tě, chlapče, do vody a ty ukaž, jak umíš plavat.

„Nominace mě překvapila. Myslel jsem, že pojedou Bimbo (Krčmář) a Makula,“ povídal Karlík. „Ale jsem rád za každou zkušenost. A tohle byla zkušenost k nezaplacení.“

Češi nemuseli na trestné kolo (co by za to Wiererová, Hauserová i loni stříbrný Němec Erik Lesser dali), špička jim však zůstala vzdálena a skončili šestnáctí z 28 štafet.

Problém vlastně nastal už před startem.

Jelikož předchozí pohárový singl mix v Oberhofu zrušila českým biatlonistům covidová vlna v týmu, neměli letos v této disciplíně na kontě ani bod a s číslem 26 se museli na startu uskrovnit až v deváté řadě.

„Číslo 26 znamená, že nezvládnete přijet mezi nejlepšími na první střelnici a ztráty potom narůstají. Spíš bojujete o pět okolních míst, než že se můžete výrazněji prokousat dopředu. Obzvlášť v takhle skvěle obsazeném závodě,“ říkala Jessica Jislová.

Rozbíhač Karlík se hned na prvních metrech snažil prosmýknout mezi Chorvatem, Slovákem, Rumunem nebo Moldavanem. „Tušil jsem, že to kluci vepředu napálí, ale takový frkot jsem fakt nečekal,“ přiznal. „Kličkoval jsem tam, pokoušel jsem se procpat dopředu, jenže asi jsem tempo trochu přepálil a pak jsem to ve druhém kole cítil.“

Momentka ze smíšené štafety dvojic na mistrovství světa v Pokljuce.

PO STARTU: Z deváté řady se snaží víc dopředu protlačit i Mikuláš Karlík (vpravo).

Po čisté ležce se na chvilku posunul dokonce na 11. místo, ale následně se propadal pořadím a byl rád, že stojku ustál s dvojitým dobíjením. „Pak jsem se (během prvního úseku Jislové) vyklusal a při mém druhém úseku už to nebylo tak hrozné.“

Jislová opět udivovala tím, jak v týmových závodech střílí přesněji než v těch individuálních. Zatímco mnohé jiné biatlonisty svazuje týmová zodpovědnost, ji jakoby naopak nabuzovala.

„Taky mi vyhovuje, když jedu pohromadě s jinými lidmi, než když závodím sama a myslím na blbosti, jako třeba co se stane, když na příští položce dám jedničku,“ vyprávěla. „V kontaktních závodech se míň rozptyluju a víc se soustředím na to podstatné.“

PŘEDÁVKA. Jessica Jislová vyráží na trať, Mikuláš Karlík má pro tuto chvíli odpracováno.

Singl mix je nicméně i pro ni stále specifickým závodem, navíc ho už nějaký ten čas nejela. A tak si před startem zašla pro rady za „mlaďochem“ Karlíkem, který ho objel v lednu na mistrovství Evropy.

„Radši se zeptám, než abych to pak v závodě popletla,“ tvrdila. „Hlavně teď, když obrátili pořadí úseků a začínají kluci a finišují holky, si musím  pamatovat, že nejdřív jedu dvě kola a na konci závodu tři včetně toho posledního do cíle, kam je jiný sjezd. Možná to zní jako blbost, ale jakmile se ocitnete v zápalu boje, musíte si tyhle věci pořád připomínat.“

Zatímco Karlík na svých čtyřech položkách dobíjel pětkrát, Jislová pouze jednou. Načež si přála: „Doufám, že takhle zastřílím i v jiných závodech. Myslím, že jsme už objevili technickou chybu, kterou jsem dělala, když jsem přijela na střelnici moc zahlcená nebo rozptýlená a nepohlídala jsem si tam všechno, co jsem měla.“

Teď je odhodlána přenést čtvrteční střeleckou jistotu do sobotní ženské štafety, které se už nemůže dočkat.

Karlík by pro změnu zkušenosti z Pokljuky od 28. února chtěl zužitkovat na mistrovství světa juniorů v Obertilliachu. To se stane jeho letošním vrcholem.

Přehodit hlavu ze závodníka, který se mezi muži učí, na předního juniora, jenž v Obertilliachu pojede o špičková umístění, prý nebude složité.

„Doufám, že v juniorských závodech budu jistější a vyklidněnější než tady. Snad nám to v Obertilliachu cinkne ve štafetě. Když se tam dostanu jednou na pódium a jinak stabilně do desítky, budu spokojený.“

Autor:

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Problém Drnovic si uvědomujeme. Americký šéf o budoucnosti Vyškova

26. dubna 2024

Premium Ještě před půl rokem o americké společnosti Blue Crow Sports Group nevěděli ani fanoušci...

Manchester City přeskočil Liverpool, výhru nad Brightonem řídil Foden

25. dubna 2024  20:50,  aktualizováno  23:07

Fotbalisté Manchesteru City udělali dnešním vítězstvím 4:0 v Brightonu důležitý krok k obhajobě...

Drama v tiebreaku na závěr. Budějovice slaví jedenáctý titul v extralize

25. dubna 2024  21:16,  aktualizováno  22:29

Volejbalisté Českých Budějovic získali jedenáctý extraligový titul. Ve čtvrtém finále porazili...

Kvapilová se loučí s Duklou. Hvězda extraligy přestupuje do Prostějova

25. dubna 2024  22:14

Nejvíce bodující volejbalistka extraligy Nikol Kvapilová po pěti sezonách opouští Duklu Liberec, s...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...