Ruští biatlonisté - ilustrační foto.

Ruští biatlonisté - ilustrační foto. | foto: Reuters

Ruské biatlonisty vyslýchala kvůli dopingu rakouská policie

  • 2
Před nadcházejícími závody Světového poháru v Hochfilzenu se rakouská policie kvůli možnému dopingu zaměřila na ruské biatlonisty kvůli možnému dopingu zaměřila rakouská policie. Podle ruského biatlonového svazu se vyšetřování týká loňských závodů v Rakousku. Potvrdili to i vyšetřovatelé, kteří vyslechli pět závodníků a pět funkcionářů.

„Policie vyslechla několik ruských sportovců a funkcionářů. Otázky se týkaly možného porušení antidopingových pravidel na mistrovství světa 2017 v Hochfilzenu,“ napsali vyšetřovatelé v oficiálním vyjádření.

Rusové tvrdí, že nedostali žádné uspokojující vysvětlení. Navíc si stěžují, že za nimi vyšetřovatelé byli už ve středu. To ale rakouská policie popírá.

„Pokud se vše potvrdí a my zjistíme, že vyšetřování má politický podtext s cílem vyvinout psychologický nátlak na ruské sportovce, zareagujeme velmi rychle,“ řekla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Sacharovová.

Rusko kvůli dopingu přišlo vloni v prosinci o plné členství v Mezinárodní biatlonové unii IBU. Jako provizorní člen nemá hlasovací právo, jeho zástupci nemohou kandidovat do funkcí v IBU a země se nemůže ucházet o pořádání mezinárodních akcí. Ruští reprezentanti se však mohou účastnit oficiálních závodů včetně Světového poháru a mistrovství světa.

Ruský dopingový skandál poznamenal i samotnou IBU, jejíž vysocí představitelé v čele s dlouholetým prezidentem Andersem Bessebergem podle zprávy Světové antidopingové agentury WADA za úplatu kryli doping ruských biatlonistů. IBU měla dokonce kvůli ztrátě důvěryhodnosti pozastavený přísun financí od Mezinárodního olympijského výboru, novému vedení se ale na začátku listopadu podařilo dojednat zrušení tohoto opatření.

,

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)