Gabriela Soukalová

Gabriela Soukalová | foto: AP

Štafeta bude bez Soukalové. Kouč Vítek: Její start by byl riskantní

  • 105
Ruhpolding (Od našeho zpravodaje) - Po vítězství v hromadném závodě říkala: „Štafeta je má srdcová záležitost, chci ji v neděli určitě jet.“ Ale čeští trenéři tentokrát rozhodli za Gabrielu Soukalovou. V nedělní štafetě biatlonistek se v Ruhpoldingu na startu neobjeví.

Nepodcenit možnost začínajícího onemocnění, to je hlavní důvod, proč trenéři Vítek a Rybář stáhli Soukalovou ze sestavy.

„Už v pátek byla Gábina lehce načatá a necítila se dobře. Byli jsme rádi, že nastoupila aspoň dneska,“ podotýká Zdeněk Vítek.

„Je to tady hodně náročné. Absolvovala v Ruhpoldingu dvě série závodů a v každém z nich jela úplně vepředu, na krev. Navíc na velmi těžkém sněhu,“ připomněl kouč českých žen.

Už od čtvrtka je navíc čeká šesté pohárové kolo v Anterselvě, ve vysoké nadmořské výšce, která Soukalové nikdy v minulosti nedělala dobře.

„Další blok v Anterselvě je časově hrozně blízko. Jde nám především o Gábinino zdraví. Pokud není stoprocentně fit, byl by její start ve štafetě riskantní. Musíme brát v potaz i to, jak je ve Světovém poháru umístěná.“

Jinými slovy a s trochou nadsázky: malý glóbus ze štafety už mají z loňska, teď je v sázce ten nejcennější, velký.

Soukalová vede celkově o 73 bodů.

„A 73 bodů je sice docela dost, jenže stačilo by, kdyby příští týden nemohla kvůli nemoci startovat, a 73 bodů je hned minulostí,“ zdůraznil Vítek.

V sestavě české čtveřice, která byla v prosinci šestá v Hochfilzenu, ji nahradí na druhém úseku Jitka Landová, loni stabilní členka štafetového týmu. Češky nastoupí ve složení Puskarčíková, Landová, Charvátová, Vítková.

A s jakými ambicemi?

„Umístění do 8. místa by bylo v takové sestavě, která není úplně nejsilnější, určitě důvodem ke spokojenosti. Možná i když skončíme o kousek níž, bude to dobré,“ přemýšlel trenér.

Na startu štafety budou chybět hned čtyři z nejlepších šesti žen Světového poháru. V německém kvartetu chybí Hildebrandová, ve francouzském Dorinová-Habertová a nenastoupí pochopitelně ani nemocná Finka Mäkäräinenová (i proto Finky tentokrát štafetu vůbec nestaví).

Favorizované Němky poběží v sestavě Hinzová, Gössnerová, Hammerschmidtová, Dahlmeierová. S jedničkou na čísle vyrazí na trať Italky, senzační vítězky z Hochfilzenu, v sestavě i se svojí největší hvězdou Wiererovou.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)