Reportáž skončila 18. 2. 2021 16:05

Smíšená štafeta dvojic - MS v biatlonu v Pokljuce

Závod komentuje Tomáš Kazda.

První střelecká položka.

Česká štafeta

Mikuláš Karlík je na prvním mezičase šestnáctý.

Čela se ujímá lídr Světového poháru Johannes Bö, který si snaží vytvořit náskok hned na začátku.

Na biatlonisty teď čekají dva 1,5 kilometru dlouhé okruhy.

Muži už jsou na trati, smíšený závod dvojic právě začal!

V Pokljuce jsou příjemné tři stupně nad nulou a jasná prozářená obloha. Za pět minut začínáme.

Česká štafeta

Jessica Jislová jela naposledy smíšené dvojice loni s Michalem Šlesingrem právě v Pokljuce. České duo tehdy bralo až sedmnácté místo. 

Česká štafeta

Jednadvacetiletý Mikuláš Karlík absolvoval smíšenou štafetu na konci ledna v rámci evropského šampionátu, s Terezou Voborníkovou tam obsadili desáté místo.

Česká štafeta

Pro českou reprezentaci to bude letos v tomto typu závodu premiéra. V Oberhofu z účasti Evy Puskarčíkové a Tomáše Mikysky nakonec sešlo, protože mužský článek štafety musel do povinné karantény. Dnes už se Češi na startu objeví, a to ve složení Mikuláš Karlík a Jessica Jislová. Největší esa tak budou šetřit síly na víkendový program.

I stříbrní z Oberhofu, Švédové, nastoupí ve stejném složení - Sebastian Samuelsson a Hanna Öbergová. Oba dva už mají v kapse stříbrnou motivaci z mistrovství světa. Öbergová nestačila ve vytrvalostním závodě jen na Markétu Davidovou a Samuelsson skončil druhý ve stíhačce.

V plné palbě naopak nastoupí Norové. Tiril Eckhoffová si bude předávat štafetu s Johannesem Bö. V sestavě dvou lídrů Světového poháru by bylo všechno ostatní kromě zlata nejspíše zklamání, i s ohledem na to, že chyby nejsou trestány okamžitě trestným kolem a Bö a Eckhoffová tak mohou naplno ukázat svůj běžecký um. Nicméně o tom, že ani tato hvězdná sestava nezaručuje vítězství, už se Norové přesvědčili v Oberhofu. Ve stejném složení tam po třech trestných kolech Eckhoffové skončili až třetí.

Smíšená štafeta se v dosavadním průběhu sezony jela pouze jednou, a to v Oberhofu. Závod opanovali v sestavě Simonová-Jacquelin Francouzi. Francouzští trenéři se ale rozhodli do dnešního závodu mistra světa ze stíhačky Jacquelina pošetřit, proto dnes uvidíme po boku Julie Simonové Antonina Guigonnata.

Sestavy jednotlivých týmů

Francie (Guigonnat, Simonová), Švédsko (Samuelsson, H. Öbergová),  Norsko (J. Bö, Eckhoffová), Německo (Lesser, Preussová), Bělorusko (Labastau, Kryuková), Kanada (Gow, Lunderová), Itálie (Hofer, Wiererová), Rakousko (Eder, Hauserová), Rusko (Latypov, Pavlovová), Kazachstán (Kirevev, Vishnevskaya-Sheporenková), USA (Doherty, Eganová), Belgie (Claude, Lieová), Slovinsko (Fak, Klemenčičová), Ukrajina (Pryma, Blashková), Litva (Kaukenas, Kočerginová), Švýcarsko (Weger, Cadurischová), Estonsko (Zahkna, Talihaermová), Lotyšsko (Patrijuks, Bendiková), Finsko (Ranta, Ederová), Polsko (Guzik, Zuková), Rumunsko (Buta, Chirkovová), Moldavsko (Usov, Ghilenková), Japonsko (Tachizaki, Tachizakiová),  Chorvatsko (Crnkovič, Kozičová), Slovensko (Hasilla, P. Fialková), Česká republika (Karlík, Jislová), Bulharsko (Liev, Todorovová), Korea (Kim, Avvakumovová)

Pravidla smíšené štafety dvojic
Ve štafetě, která má čtyři úseky, se střídají jedna žena a jeden muž. Start je hromadný a nově neplatí pravidlo o tom, že jako první musí startovat žena. Trenéři mohou nasazovat závodníky na jednotlivé úseky nehledě na pohlaví. Ženy pojedou dvakrát dva 1,5 kilometru dlouhé okruhy (dohromady 6 km), muže čekají nejprve dva a poté tři okruhy (dohromady tedy 7,5 km). V prvním kole úseku se střílí vleže, ve druhém pak vestoje. Oproti individuálním závodům zde chyba neznamená automaticky trestné kolo, k dispozici jsou tři náhradní náboje. Pokud je závodníci vyčerpají, každá další chyba znamená trestné kolo o poloviční délce než je obvyklé z jiných disciplín, tedy 75 metrů.

Závod začíná 18. února v 15.15 hodin.