Ondřej Moravec během sprintu v Anterselvě

Ondřej Moravec během sprintu v Anterselvě | foto: Český biatlon, Petr Slavík

Dnes na to nebylo, prohlásil Moravec. Z triumfu Loginova nadšen není

  • 83
Anterselva (Od našeho zpravodaje) - Ondřej Moravec byl v Anterselvě šťastný, že má medaili ze smíšené štafety, už devátou v kariéře. Byl také šťastný, že je v Itálii, kde dělají lepší kávu než kdekoliv jinde, protože platí za jejího velikého milovníka. Ale v cíli sobotního sprintu naopak vůbec šťastný nebyl.

Stručný komentář hovoří za vše: „No, dnes na to nebylo. Není se na co vymlouvat.“

Nehledal příčiny v lyžích ani ve větru, jen ve svém těle.

V závodě, v němž někdejší ruský dopingový hříšník Loginov odsunul za sebe favorizovaný francouzsko-norský blok, se Ondřej Moravec stejně jako další Češi ocitl v hloubi statistik jak celkovým umístěním (46. místo), tak přesností střelby (2 chyby) i rychlostí běhu (50. čas). 

Jen v rychlosti střelby mu patřila solidní 15. příčka mezi 104 startujícími.

Že tentokrát nebude běžecky konkurenceschopný se širší špičkou, pochopil hned v prvním kole - přestože mu na trati hlásili pouze to, že jede zhruba o pět sekund pomaleji než kolega Michal Krčmář.

Absolutně jsme si neškrtli, jeli jsme druhou třetí ligu, smutnil Krčmář

„Jenže před svým startem jsem si všiml, že Bimbo (Krčmář) dostával v prvním kole skoro třicet sekund od Béčka (Johnnese Bö). Přitom já jel na pokraji svých možností. Ještě než jsem poprvé vystřelil, věděl jsem, že i se dvěma nulami nemůžu být lepší než třeba desátý.“

Navíc dvě nuly nepřišly.

Únava z trati se odrazila i na jindy velmi přesné střelbě. Vleže minul jednou. A když přijížděl značně vyčerpaný na stojku, obával se: Co tady budu v takovém stavu dělat?

MS v biatlonu 2020 v Anterselvě

Speciální příloha iDNES.cz

Ještě zabojoval s kritickým stavem těla a minul až poslední terč. „Škoda ho, pozice do stíhačky by byla přece jen lepší. Ale zpátky to nevezmu. Dělal jsem, co jsem mohl.“

V cíli jej posléze klasifikovali se ztrátou 2:02 minuty na vítězného Loginova.

Domníval se, že na jeho nedobrém pocitu se podepsaly také změněné tratě v Anterselvě, které jsou nyní obtížnější než dřív.

„Dřív byly relativně jezdivé. Teď jsou tady pasáže, kde máte nohy úplně vyklepané. Prakticky tu není žádný sjezd, kde byste si extra odpočali.“

I proto v Anterselvě tolik biatlonistů padá za cílem na kolena a na sníh, mnohem více než jinde. Včetně největších favoritů.

Jistě, roli zde hraje vždy i vysoká nadmořská výška nad hranicí 1600 metrů. Jenže na tu se tentokrát usilovně připravovali.

„Kdyby šlo jen o klasický svěťák, na který přijedete nepřipravení na výšku, tak řeknu: Ano, výška hraje ve vyčerpání všech závodníků velkou roli. Ale letos je víc na vině ta obtížnost tratí. Na výšku se všichni před šampionátem chystali. Například Norové byli na Seiser Almu a ve Val Martellu, v ještě vyšších destinacích než my v Ridnaun, měli by být skvěle adaptovaní, ale i je to tu musí bolet jak blázen.“

Před rokem na mistrovství světa v Östersundu prožil Moravec při sprintu zcela nečekaný fyzický kolaps a do stíhacího závodu se ani nekvalifikoval. Tentokrát se na něj chystá a na regeneraci dostane měně než 24 hodin.

„Do zítřka se už líp nepřipravíme, ale doufám, že budu mít lepší den,“ říká. „Nic jiného mi nezbývá. V první řadě se musím vyvarovat chyb na střelnici, to je základ.“

TÉMA DNE. Vítěz sprintu Alexandr Loginov nechtěné „dítě“ světového biatlonu.

Z první příčky vyrazí v neděli do stíhačky Loginov, jemuž bylo v minulosti prokázáno užití EPO. Na jeho působení na biatlonové scéně mnozí biatlonisté z různých týmů hledí s despektem. Ani Moravec není nadšen jménem nového šampiona sprintu.

„Nemám k tomu moc co říct, ale podle mého názoru by tady Loginov být neměl a neměl by závodit, přestože vím, že si odpykal svůj dvouletý trest,“ tvrdí.

„Konkrétně u Loginova se opravdu vnitřně nedokážu smířit s tím, že tu je,“ přiznal. „RUSADA (Ruská antidopingová agentura) neměla akreditaci a měla další problémy. Není pro mě tedy prokazatelné ani to, že během té dvouleté stopky, co stál, byl čistý.“


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)