Ondřeje Moravce přivítali v rodném Letohradu.

Ondřeje Moravce přivítali v rodném Letohradu. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

V Moskvě bych nechtěl řídit ani za zlaté prase, říká biatlonista Moravec

  • 1
V centru Moskvy byl poprvé. Ruské hlavní město znal biatlonista Ondřej Moravec dosud jen z prostředí letiště. Minulý víkend se tam však společně s nejlepšími kolegy zúčastnil exhibice. Prošel se i po Rudém náměstí. Patrně by toho stihl poznat i více, jenže podcenil počasí a nastydl.

"Mám ještě stále ucpané nosní dutiny. V Čechách bylo při odjezdu plus dvacet a v Moskvě asi minus dva. Bylo sice jasno, ale foukalo. Když jsem se podíval z okna, tak jsem si řekl, že je krásně a vyrazil jen s čelenkou v kapse. Strašlivě jsme promrzli a raději jeli zpátky na hotel, kde jsem se naložil na půl hodiny do vany. Chtěli jsme ještě kouknout na Lenina, ale bylo zavřeno. Celé jsme to pojali vyloženě výletně," říká Moravec, který si z Moskvy přivezl i netradiční zážitek.

"Množství aut, co jsme tam viděli, jsem nezažil. Bylo to neuvěřitelné. Řídit bych tam nechtěl ani za zlaté prase. Řidiči centrem jezdí snad stovkou. Prostě něco neskutečného. Praha je v tomto oproti Moskvě vesnice," zmiňuje letohradský rodák, který se v Rusku premiérově zúčastnil závěrečného klání v nabité sezoně. A exhibici nazvanou Závod šampionů bral hlavně jako diváckou show.

"Vůbec jsem netrénoval, ale myslím, že tak 80 procent soupeřů ještě v předchozím týdnu závodilo. Spousta kluků na tom byla na běžkách lépe. Za to já už jsem dlouho předtím nedržel ani flintu, a podle toho to vypadalo," říká s úsměvem Moravec, který však kosil terče více než slušně.

Pod dobrou střeleckou bilancí se podepsala údajná kratší vzdálenost mezi terči a podložkou, ze které biatlonisté pálí.

"Střelnice byla o kus kratší. Měla tak 40 metrů (standardní je 50 metrů), takže jsem terče viděl větší. Navíc vůbec nefoukalo, a tak jsme to měli snadnější," liboval si nad perfektními podmínkami v zakryté hale. I tak v hlavním závodě smíšených štafet nezazářil. Jeho týmová kolegyně Selina Gasparinová ze Švýcarska totiž měla trable s výbavou a na střelnici se trápila.

"Chudák neměla svoji zbraň. Dávala tam trojky čtyřky, takže nebyla šance. Na letišti v Curychu ji policisté nepustili s její zbraní, takže měla půjčenou a střílela s jiným laufem, na který není zvyklá. Hrozně se s tím prala a nesedělo jí to. Ale o výsledek nešlo. Nedalo se nic dělat, byli jsme poslední asi o čtyři minuty," říká k výsledku Moravec.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)