Občas mám ztřeštěné nápady, vyprávěla Soukalová. Ve štafetě poběží

  9:30
Projet cílem pozadu? Proč vás to napadlo? I na takové otázky musela Gabriela Soukalová odpovídat, když své třetí místo v závodě s hromadným startem oslavila v kanadském Canmore velmi netradičním dojezdem.

Usměvavá Gabriela Soukalová po závodě s hromadným startem, vedle ní čtvrtá Finka Mäkärainenová | foto: Český biatlon, Petr Slavík

„Občas mám ztřeštěné nápady. A tohle byl jeden z nich. Přijde to samo a ve zlomku vteřiny,“ vysvětlovala. „Doufám, že se to nikoho nedotklo, jen jsem chtěla zamávat českým fanouškům, kteří tam v tom větru a chumelenici stáli a podporovali nás. Navíc jsem k tomu měla dost prostoru, protože jsem nemusela s nikým finišovat. V půlce závěrečného okruhu jsem poznala, že Marii Dorinovou nedoženu - a ani za mnou nikdo nebyl.“

POZADU DO CÍLE. Gabriela Soukalová zvolila netradiční ukončení závodu s hromadným startem v Canmore.

Její zásluhou už posedmnácté v řadě nechybí český tým v pohárovém kole na stupních vítězů. Přitom mají Češi k dobru ještě dva další nedělní závody, sprint dvojic a smíšenou štafetu.

Sama Gabriela Soukalová může své individuální působení v Canmore bilancovat jen pozitivně. Přijela sem s náskokem 88 bodů ve Světovém poháru a nyní má k dobru 91 bodů.

Navzdory tomu, že sil není nazbyt.

Však s nimi také pořádně šetří.

„Proto jsem se ani před startem tolik nerozjížděla jako obvykle. Škoda jen, že nás dnes tolik nepodržely lyže,“ posteskla si. „Z kopce jsem jak na Marii, tak i na Franzisku Hildebrandovou, což jsou holky jako pírka, ztrácela na dojezdu pět šest metrů. Jednak to trochu bere síly a navíc je to i deprimující. Ale vím, že kluci ze servisu dělají, co mohou, makají, dřou. I oni mají právo udělat chybu, nejsou stroje. Vždyť ani my nestřílíme stále nuly.“

V závodech předvádí první dáma Světového poháru nejen své střelecké a běžecké kvality, ale zároveň dozrává ve výborného stratéga.

Způsob, jakým se před druhou ležkou probila ze čtvrté pozice na první, toho byl důkazem.

„Vylítla jsem jako zajíc z brázdy,“ smála se. „Chtěla jsem soupeřky trochu překvapit. A také ráda střílím tam, kde nastřeluju a kde jsem si to předtím osahala. Což bylo právě na stavu číslo jedna. Bohužel, při druhé ležce mi potom jeden náboj nevystřelil a musela jsem ho znovu přebít. To mě stálo cenné vteřiny.“

Ve čtvrtém kole pro změnu na trati udatně stahovala desetivteřinovou ztrátu na vedoucí duo Wiererová - Dorinová.

„Byla to taková hra – vše nebo nic. Řekla jsem si, že to zkusím, že se zmáčknu a rozhodne se na střelnici. A skutečně se tam rozhodlo. Nohy se mi tak třásly, že jsem byla ráda jen za tu jednu chybu.“

Žádnou chybu naopak neudělala na střelnici Eva Puskarčíková, jako jediná z celého třicetičlenného pole.

„Bezchybná střelba byla moje spása,“ svěřovala se pak pro biatlon.cz. „Kdybych musela na trestné kolo, asi bych závod ani nedojela. Bylo to opravdu těžké, navíc se hodně trápím. Je to má třetí nula v kariéře (ve čtyřpoložkovém závodě). Nejdřív se mi povedla na juniorském mistrovství světa v Novém Městě 2011, kde jsem byla patnáctá, a pak tuto sezónu na Pokljuce, kde jsem ve stíhačce skončila devátá.“

Eva Puskarčíková na trati závodu s hromadným startem v Canmore

Podobně jako čtvrteční sprint mužů odehrával se také sobotní hromadný závod žen v režii Velké trojky, která vládne Světovému poháru.

„To bylo vzrušující,“ říkala Marie Dorinová-Habertová.

Vítězná Dorothea Wiererová momentálně jede „na vlně“, o čemž svědčí její bilance z šesti posledních pohárových klání:

první, osmá, druhá, třetí, třetí, první.

Dorinová naopak střídá slabší výkony s výbornými - v Anterselvě byla šestá a šestadvacátá, v Canmore pro změnu devětadvacátá a druhá.

Momentka ze závodu s hromadným startem v Conmore

Na trati v Canmore. Už v prvním kole jela Dorothea Wiererová v čele

Společně se všechny tři nejlepší ženy poháru sešly v sobotu na stupních vítězů (ke kterým Soukalová opět jednou doběhla poslední) a později rovněž na tiskové konferenci. Wiererová zde vyprávěla, jak ji namotivoval předchozí senzační triumf Dominika Windische.

„Byla jsem tak nervózní, když jsem sledovala Dominikův závod. Tohle je skvělý den pro italský tým. Něco takového se nikdy předtím nestalo. Píšeme historii,“ rozplývala se.

Ve větrném dopoledni nebyla předtím Italka spokojena s vlastním nástřelem. „Musela jsem střílet desetkrát, to nikdy nedělám. A pořád jsem nebyla spokojená. Tak jsem šla do závodu s pocitem, že buď dopadne dobře, nebo to bude přímo strašné.“

Při úvodní ležce netrefila hned první terč. Pak už všechny. To v kombinaci s obdivuhodnou rychlostí její střelby a výborným během stačilo.

Druhá Dorinová prozradila, že vstupovala do závodu s odlišnou taktikou než do sprintu. „Dnes jsem se rozhodla útočit. Mé stojky nebyly během sezony nejlepší. Tentokrát jsem k nim přistoupila agresivněji a výsledkem je jen jedno trestné kolo.“

Nejlepší tři biatlonistky v závodu s hromadným startem v Canmore - uprostřed na pódiu je vítězka Dorothea Wiererová, vlevo druhá Marie Dorinová Habertová a vpravo třetí Gabriela Soukalová.

A Soukalová při setkání s novináři?

Moderátor tiskové konference vyzdvihoval její konstantní formu, nejlepší ze všech biatlonistek. Připomněl, že už osmkrát stála v sezoně na stupních vítězů a že jejím zatím nejhorším umístěním bylo 8. místo. (Ve skutečnosti deváté.)

„Je to jako pohádka,“ rozzářila se. „Snažím se soustředit se na každý závod jako nikdy předtím a bavit se. To je ta nejdůležitější věc - bavit se.“

S Wiererovou má společné krásné vzpomínky na Canmore. „Tady jsem se po vítězství ve štafetě na juniorském mistrovství světa rozhodla, že chci dělat biatlon,“ opět jednou připomněla Češka.

Italka tehdy v Canmore 2009 dokonce vyhrála stíhací závod. „Přitom jsem tu těsně předtím ještě měnila pozici na střelbu,“ vzpomínala.

Jejich souboj o velký glóbus bude pokračovat i v americkém Presque Isle, kam se naopak nevydají Němky Laura Dahlmeierová a Franziska Hildebrandová.

„Necítila jsem se tady vůbec dobře, tím víc má pro mě dnešní páté místo cenu,“ říkala po hromadném závodě Hildebrandová. O den dříve dokončila sprint až v páté desítce.

Příští týden už se budou s Dahlmeierovou v Evropě připravovat na březnové mistrovství světa v Oslu.

„Na to teď nemyslím, to je daleko, celé tři týdny. Teď mě zajímá Světový pohár,“ pronesla naopak Wiererová.

Veronika Vítková během závodu s hromadným startem v Canmore

Do smíšené štafety ve zlatém složení

Do nedělní smíšené štafety v Canmore nominovali trenéři Vítek, Lejsek a šéftrenér Rybář (tentokrát z Česka coby poradce na telefonu) „klasické“ kvarteto Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Michal Šlesingr a Ondřej Moravec, aktuální mistry světa z Kontiolahti.

S kým nastoupí

(vybrané týmy)

SMÍŠENÁ ŠTAFETA

1 NORSKO: Olsbuová, Solemdalová, Os, Christiansen.
2 NĚMECKO: Hildebrandová, Preussová, Peiffer, Schempp.
3 KANADA: Crawfordová, Beaudryová, Davies, Green.
4 ŠVÉDSKO: Nilssonová, Brorssonová, Arwidson, Armgren.
5 RUSKO: Virolajnenová, Šumilovová, Malyško, Slepov.
6 ČESKO: Vítková, Soukalová, Šlesingr, Moravec.
7 UKRAJINA: Varvynecová, Pidhrušná, Pryma, Semenov.
8 FRANCIE: Chevalierová, Bescondová, Beatrix, Fillon-Maillet.
9 RAKOUSKO: Hoffmannová, Zdoucová, Eberhard, Landertinger.
10 FINSKO: Laukkanenová, Mäkäräinenová, Toivanen, Gronman.
16 ITÁLIE: Wiererová, Oberhoferová, Hofer, Windisch.

SPRINT DVOJIC (single mix)

1 NORSKO: Fenneová, Birkeland.
2 NĚMECKO: Kummerová, Lesser.
3 KANADA: Ransomová, Smith.
4 ŠVÉDSKO: Anderssonová, Stenersen.
5 RUSKO: Podčufarovová, Volkov.
6 ČESKO: Charvátová, Krčmář.
7 UKRAJINA: Džymová, Žyrnyj.
8 FRANCIE: Dorinová, M. Fourcade.
9 RAKOUSKO: Hauserová, Eder.
14 POLSKO: Guziková, Guzik.
16 ITÁLIE: Vittozziová, Bormolini.

„Zdeněk Vítek mi řekl, že pokud mám ještě trochu sil, tak by mě rád viděl v klasickém mixu,“ povídala Soukalová. „Síly tedy nemám momentálně žádné, ale zase budu raději sama závodit, než abych se na závody dívala v televizi. A věřím, že do neděle zregeneruju zase o něco rychleji, protože už jsem tady docela aklimatizovaná.“

S jedničkou vyběhne Norsko, vítězové z Östersundu, které však nemá v Canmore mužský A-tým ani Tiril Eckhoffovou. Ondřej Moravec proto favorizuje Italy. „Při masácích tu závodili úžasně,“ připomněl triumfy Dorothey Wiererové a Dominika Windische. V sestavě je doplní Karin Oberhoferová a Lukas Hofer.

V německém výběru chybí Laura Dahlmeierová, přednost dostaly Franziska Hildebrandová a Franziska Preussová.

Francouzi nenasazují do smíšené štafety Marie Dorinovou-Habertovou a Martina Fourcada, kteří naopak poběží společně předchozí sprint dvojic.

V tom se představí rovněž nejlepší Ruska Olga Podčufarovová, naopak volný den dopřáli trenéři jejímu krajanovi Antonu Šipulinovi.

Za Česko nastupovala do sprintu dvojic loni v Novém Městě i v úvodu této sezony v Östersundu dvojice Eva Puskarčíková - Michal Krčmář. Vylepšit jejich umístění ve druhé desítce se měli v Canmore podle původní nominace pokusit Lucie Charvátová s Tomášem Krupčíkem. V neděli ráno však trenéři provedli změnu a namísto Krupčíka nahlásili Krčmáře.

Autor:

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Nečas se trefil za Carolinu, nastoupili brankáři Mrázek s Dostálem

29. března 2024  7:08,  aktualizováno  8:23

V nabitém čtvrtečním programu hokejové NHL se bodově prosadila trojice Čechů. Martin Nečas gólem...

Mizera s číslem 99: Láme mi to srdce, bohužel musím Zubří vyřadit

29. března 2024  7:50

Že Murphyho zákony fungují spolehlivě, poznal i lovosický házenkář Bohdan Mizera. První série play...

Atlanta podruhé v týdnu přehrála v NBA Boston, Krejčí připsal dva body

29. března 2024  7:28

Basketbalisté Atlanty si podruhé v týdnu poradili v NBA s Bostonem. Zatímco v pondělním duelu...

Vyždímali jsme se do maxima, hlesl Doudera. Konečně se dostane ze zimáku

29. března 2024  7:26

Hokejisté Motoru České Budějovice ve čtvrtfinále extraligy s třineckými Oceláři dokázali smazat...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...