Lucie Charvátová na trati sprintu v Novém Městě.

Lucie Charvátová na trati sprintu v Novém Městě. | foto: Petr Slavík, Český biatlon

Charvátová: Štěstí na hromadné závody jsem už asi letos vyčerpala

  • 5
Na první střelecké položce minula dvakrát, na té druhé její rána zamířila mimo terč jednou. Lucie Charvátová, třetí žena ve sprintu na světovém šampionátu v Anterselvě, tentokrát v Novém Městě obsadila devětatřicáté místo. „Průměrný výsledek, není to samozřejmě nic nad očekávání,“ říkala.

Jaké panovaly na střelci podmínky? Foukal nevyzpytatelný vítr?
Na střelnici jsem trochu bojovala, protože větrné podmínky byly obtížnější. Vítr se dost točil, delší dobu jsem nastřelovala. Nebyl to nejjednodušší závod, snažila jsem se s tím popasovat.

Jak hodnotíte svou střeleckou bilanci (2+1)?
Byly to takové specifické chyby… První a poslední rána vleže mimo terče, to může být i chyba v koncentraci a v poloze, nebo jsem příliš spěchala na poslední ránu. 

Ačkoliv kvůli riziku šíření koronaviru mají diváci do Nového Města zákaz, někteří fanoušci alespoň fandili za plotem. Vnímala jste to?
Při nástřelu jsem si jich všimla. Byli bouřliví, jak čeští fanoušci umějí být. Na trati jsem se usmála a říkala si, že to jsou to ti skalní, kteří i přes zákazy dorazí a snaží se na hranici zákona něco dělat.

Bylo zvláštní slyšet fanoušky za plotem namísto na tribunách?
Je to zvláštní, jsou to bojovnější podmínky. Nejde to ale dál rozebírat, takhle to je nastavené.

PROGRAM: Světový pohár v biatlonu v Novém Městě na Moravě v roce 2020

Nedělní hromadný závod se odehraje bez vás. Jediná šance je, že by čtyři vaše soupeřky onemocněly. Mrzí vás to?
Myslím si, že letos jsem si štěstí už asi vyčerpala. Všechny tři masáky jsem startovala z pozice, že jsem snad ani startovat neměla. Myslím si, že si víc štěstí nemůžu přát, už je to za hranou.

Budete se účastnit sobotní štafety?
Jsme tady čtyři, tak předpokládám, že v takovém složení pojedeme.

Štafetové prokletí trestných kol už jste zlomila v Anterselvě, ne? V týmovém závodě jste na světovém šampionátu obsadily čtvrtou příčku.
Já nevím, třeba tady bude foukat. Nevím, co bude. Je to těžké. Každý závod je jiný, střelecky vždycky náročný, je to nevyzpytatelné. Udělám samozřejmě maximum.

První střelba? Tragédie, láteřila Puskarčíková

Eva Kristejn Puskarčíková během sprintu v Novém Městě na Moravě.

Na úvodní položce se Eva Kristejn Puskarčíková trápila. Kvůli potížím se zbraní na ní strávila 53 vteřin, nejvíce ze všech závodnic, dvakrát chybovala a po první střelbě jí patřilo 90. místo.

Ve zbytku závodu se Češce dařilo o poznání lépe. Druhou zastávku vestoje už zvládla bez chyb a do cíle sprintu v Novém Městě dorazila na konečné sedmapadesáté příčce.

„První střeleckou položku bych nejradši snad ani nekomentovala,“ láteřila po závodě. „Byla to tragédie.“ Dvě rány kvůli špatně zasazenému závěru nevystřelila, jednou zmáčkla spoušť naprázdno.

Podobně jako Charvátová i ona vnímala diváky, kteří fandili za plotem. „V jednom koutku v lese jsem slyšela, že tam někdo křičel, že tam byli lidé schovaní u plotu. Hodně to pomohlo, děkuju,“ řekla.

„Jinak to ale bylo smutné, jako na tréninku,“ líčila Kristejn Puskarčíková.

V pátek je na programu mužský sprint. V sobotu se od 14.00 znovu na biatlonový okruh vydají ženy, které čeká štafeta.

„Síly už moc nejsou, ale doma závodím ráda, bohužel je to bez diváků, tak alespoň těm u televizních obrazovek se pokusíme udělat radost,“ říká Kristejn Puskarčíková.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)