Johannes Thingnes Bö slaví v cíli závodu s hromadným startem v Novém Městě na...

Johannes Thingnes Bö slaví v cíli závodu s hromadným startem v Novém Městě na Moravě. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Johannes Bö slaví vítězný hattrick, Moravec s Krčmářem v desítce

  • 174
Biatlonový svátek v Novém Městě na Moravě má svého krále. Johannes Thingnes Bö ovládl všechny tři individuální závody, vítězný hattrick uzavřel norský fenomén v „masáku“ a upevnil své vedení v celkovém hodnocení Světového poháru. Závod s hromadným startem se povedl i Čechům, domácí fanoušci slaví osmou příčku Ondřeje Moravce i desátou Michala Krčmáře.

Byl největším favoritem a svou roli splnil precizně. Na lyžích bleskurychlý, s puškou bezchybný.

SP v Novém Městě

Přehled všech závodů

Osmé místo Ondřeje Moravce bylo nejlepším výsledkem českých biatlonistů ve třetím podniku Světového poháru 2018/2019. Zde je přehled všech závodů.

Čtvrtek 20. prosince
Sprint muži

Pátek 21. prosince
Sprint ženy

Sobota 22. prosince
Stíhací závod muži
Stíhací závod ženy

Neděle 23. prosince
Hromadný závod muži
Hromadný závod ženy

Johannes Thingnes Bö v neděli ve Vysočina Aréně dominoval, druhého Francouze Quentina Fillona Mailleta za sebou nechal o více než tři čtvrtě minuty.

Premiérový závod s hromadným startem v sezoně prakticky vyhrál stylem „start cíl“, hravě překonal střelecké i běžecké nástrahy - dvě položky vleže a poté vestoje a 15 kilometrů.

„Patrně to byl nejlepší závod v mé kariéře. Na trati jsem se cítil skvěle, pomohli jsme si s bráchou a ušetřil jsem síly,“ připomněl Bö v rozhovoru pro Českou televizi to, že na trati dlouho jel v čele po boku svého staršího sourozence Tarjeiho. 

Bö se v Novém Městě na Moravě z výhry radoval také ve sprintu a stíhacím závodě, svou bilanci ze Světového poháru vylepšil už na 28 triumfů. V novém ročníku opanoval šest z osmi závodů.

Skvělá umístění slaví Češi.

„Masák“ v Novém Městě na Moravě

online reportáž

Moravec při úvodní střelbě dvakrát minul, poté se ale rozjel k výbornému výkonu, svižně běžel a výsledkovou listinou už jen stoupal. Přidal tři čisté střelecké položky a dojel osmý - i díky tomu, že v posledním kole porazil v přímém souboji Francouze Martina Fourcada.

„Na trati jsem se cítil super. Škoda té dvojky na první ležce,“ hodnotil Moravec, kterého jistě těší nejlepší umístění v této sezóně.

Krčmář orámoval elitní desítku - jen jednou minul, jenže zase ručně dobíjel, na lyžích to nebylo ono a navíc ztratil na osmém kilometru hůlku (vytrhl ji z poutka).

„Nebýt v Novém Městě na Moravě, tak nezávodím. Hodně jsem se kousl, výkon na trati nechci hodnotit. Z desítkou jsem spokojený, nechal jsem tam všechno,“ řekl Krčmář, který se stal další obětí zdravotních trablů, jež na Vysočině sužují český tým.

Své o tom ví i Moravec, jehož nedělní start zůstával kvůli žaludečním potížím dlouho nejistý. Na „masák“ se vyhecoval a potěšil kouče Zdeňka Vítka.

„Musím říct, že nám to dnes vyšlo. Dva lidi v desítce je to, co jsme chtěli. Ondra sice zachyboval na první ležce, poté ale bylo vidět, jakou má chuť. Michal zase měl smůlu při čtvrté střelecké položce, nepadl mu kalibr, jinak by asi byl na malém pódiu,“ hodnotil Vítek.

Jak se vše odehrálo

Bitva superhězd. Fourcade a Bö, dva titáni. Odstartovali bok po boku, jeden v červeném dresu coby obhájce malého glóbu, druhý ve žlutém pro lídra Světového poháru. Úvodní běžecký okruh zdolávali na čele dlouhého vláčku, na střelnici nakonec zástup biatlonistů dovezl Fourcade s Antoninem Guigonnatem. Cesty Nora a Francouze se v tu chvíli rozdělily - Bö ani jednou neminul, Fourcadovi ležka nevyšla a kroužil dvě trestná kola.

Po první střelbě na chvostu a pak osmé místo. Super, zářil Moravec

Zase ta zbraň. Pro nový ročník si nechal stylově nastříkat pažbu, upravil také úchyty pro lepší stabilitu při stojce. Jenže místo toho, aby se Krčmář s malorážkou zlepšil, náhle se zbraní bojuje - chybuje při dovírání závěru a musí kvůli tomu ručně dobíjet. Stalo se mu to i tentokrát, ještě výraznější ztrátu po střelbě vleže nenabral díky pěti vybíleným terčům. Byl jedenáctý. Moravec dvakrát chyboval a klesl až na 29. místo.

Bratři, jak se patří. Byl to pohled, který musel norské fanoušky mimořádně těšit. Na prvním a druhém místě jeli i po dvou střeleckých položkách bezchybní bratři Böovi a rýsoval se nevídaný double. Střídali se na špici a šetřili síly. Za nimi se o kousek dál vezl Rakušan Simon Eder, jemuž tradičně pomáhala k boji o pódium přesná muška.

Ztracená hůlka. Krčmář zastřílel i podruhé čistě, byl devátý a ležka konečně vyšla také Moravcovi. Znamenalo to jediné - posun kupředu. Pro zkušeného závodníka ožila naděje na umístění v TOP 10, na lyžích byl totiž velmi rychlý a dával zapomenout na závěrečné kolo ze sobotní stíhačky, kdy se kvůli zdravotní indispozici tuze trápil. Na lyžích se naopak hledal Krčmář, kterému rozhodně nepřidalo, když na osmém kilometru přišel o hůlku a musel kus kopce vyjet jen s jednou.

Michal Krčmář v závodu s hromadným startem v Novém Městě na Moravě.
Ondřej Moravec v závodu s hromadným startem v Novém Městě na Moravě.
Ondřej Moravec v závodu s hromadným startem v Novém Městě na Moravě.

Tarjei se odstřelil. Double to nebude. Tarjei Bö přijel na střelnici a vestoje dvakrát pálil mimo. Mladší bratr Johannes tak pokračoval v čele závodu sám s luxusním náskokem před nejbližšími konkurenty.

Češi trefují do černého. Další pět terčů sestřelili Moravec s Krčmářem a ukázali, v čem je kouzlo kontaktních závodů. Fanoušci v Novém Městě na Moravě a také ti u televizních obrazovek viděli, jak se jejich favorité perou o body do Světového poháru. Žádné mezičasy, ale přímý boj se soupeři.

Johannes Thingnes Bö v závodu s hromadným startem v Novém Městě na Moravě.
Johannes Thingnes Bö v závodu s hromadným startem v Novém Městě na Moravě.

Suverénní Bö a domácí radost. Johannes Bö nedal nikomu byť jen teoretickou šanci na vítězství. I druhou stojku zvládl bez zaváhání a běžel si pro zlatý hattrick. Čistě pálili také Krčmář s Moravcem a do závěrečného okruhu vybíhali seřazeni za sebou a hlavně v desítce - sedmý a osmý. V cíli z toho nakonec bylo sedmé místo pro Moravce, jemuž se podařilo v běžeckém souboji předčit Fourcada a desáté pro Krčmáře, který dobíhal zcela vysílený.

SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě

Muži - závod s hromadným startem (15 km):

1. J. T. Bö (Nor.) 37:25,2 (0 tr. kol), 2. Fillon Maillet (Fr.) -46,5 (2), 3. Garaničev (Rus.) -54,1 (0), 4. Peiffer (Něm.) -59,3 (1), 5. Bjöntegaard (Nor.) -1:04,9 (2), 6. Doll (Něm.) -1:18,7 (2), 7. Desthieux (Fr.) -1:21,6 (4), 8. Moravec (ČR) -1:23,8 (2), 9. M. Fourcade (Fr.) -1:28,1 (3), 10. Krčmář (ČR) -1:44,2 (1).

Průběžné pořadí SP (po 8 z 26 závodů): 1. J. T. Bö 428, 2. Loginov (Rus.) 312, 3. Eder (Něm.) 266, 4. Desthieux 266, 5. M. Fourcade 263, 6. Guigonnat (Fr.) 263, ...15. Krčmář 180, 20. Moravec 138.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)