Nečekané gesto Lägreida, maniak Dale a norská dominance. Ale jen u mužů

  16:36
Johannes Bö v sobotu po sérii pěti triumfů opět jednou nevyhrál, když na lyžích-nelyžích dojel v Le Grand Bornand třetí. Ale ohromující norská dominance ve Světovém poháru biatlonistů trvá. Sobotní stíhací závod ovládl Sturla Holm Lägreid, v této sezoně doposud „věčně druhý“, a nedělní hromadný závod Johannes Dale, loni dočasně vyřazený z národního týmu.
Norští biatlonisté Tarjei Bö, Vetle Sjaastad Christiansen, Johannes Dale,...

Norští biatlonisté Tarjei Bö, Vetle Sjaastad Christiansen, Johannes Dale, Johannes Thingnes Bö a Sturla Holm Lägreid (zleva) slaví v cíli závodu s hromadným startem v Annecy. | foto: Profimedia.cz

Norové nyní drží v celkové klasifikaci Světového poháru první, druhé a čtvrté místo. Ani velmi silné týmy Francie a Švédska na tom nejsou schopné nic změnit.

Johannes Bö přitom zažil v sobotu doslova den blbec, kdy se jeho lyže Fischer projevily na ledovém zrcadle v Le Grand Bornand jako takřka nepouživatelné, podobně jako v případě Markéty Davidové, Hanny Öbergové a dalších klientů této značky.

Krčmář si ve stíhačce pohoršil a skončil jedenáctý, dominovali Norové

Fenomén předchozích týdnů se tudíž proměnil v zoufajícího si běžce, jehož lyže zas a znovu na ledu podklouzávaly.

„Dnes to nebyl závod mezi sportovci, ale mezi lyžařskými značkami,“ glosoval Bö. „Tratě nebyly dobře upravené, lyžovalo se na nich hrozně. Potřeboval jsem spoustu pozitivního myšlení, abych dělal to nejlepší, co umím, a abych tolik neřešil trať a lyžování, protože jsem věděl, že budu v průběhu každého kola ztrácet sekundu za sekundou.“

Z jeho velkého náskoku na startu se tak urodilo „jen“ třetí místo v cíli. Na stupních vítězů vzhlížel k úspěšnějším krajanům.

VÝSLEDKY: Přehled závodů v biatlonové sezoně 2022/2023

Před příjezdem na poslední střelbu sice vedl Vetle Christiansen, jenže ten vzápětí vyrobil dvě chyby, zatímco Sturla Holm Lägreid položku vyčistil a hned na střelnici oslavně zapumpoval pěstí směrem k tribunám. Dopřál si gesto, jímž v minulosti prosluli především Francouzi Fourcade, Fillon Maillet nebo Jacquelin.

„Viděl jsem, že Vetle udělal dvě chyby, a mohl jsem si to užít,“ vysvětloval. Pravda, mnohé taková dávka emocí od jinak spíše zdrženlivého Nora překvapila. Možná s odstupem času i jeho samotného.

„Já nejsem davový člověk,“ uznal. „Přišel jsem do cirkusu Světového poháru, zrovna když udeřil koronavirus, takže nejsem na dav u tratí zvyklý. Ale musím přiznat, že povzbuzování tolika fanoušků dokáže i mne nažhavit. Cítíte se najednou nepřemožitelní. Oslava před diváky byla proto naprosto spontánní a dodala mi i více sebedůvěry v závěrečném kole.“

Z první pozice vybíhal Lägreid do posledního okruhu rovněž o den později, v nedělním hromadném závodě. Jenže záhy kolem něj profrčel pětadvacetiletý krajan Johannes Dale.

Ano, ten Dale, jenž v Pokljuce 2021 oslavoval stříbro a bronz v individuálních kláních mistrovství světa, ale kterého loni kvůli velkým problémům se střelbou odeslali trenéři A-týmu do druholigového IBU Cupu.

Vykopli ho... a on se vrátil

Na poslední stojku dorazil Dale v neděli pátý se ztrátou 25 sekund, na rozdíl od největších soupeřů ji však vyčistil. Načež nebyl k zastavení.

„Když jsem se dozvěděl, že najednou odjíždím druhý, nic jsem nechápal,“ popisoval. „Byl jsem tak moc překvapený. Myslel jsem, že Sturla je příliš daleko vepředu, ale potom jsem pochopil, že ho mohu dohnat. Jel jsem tedy na plný plyn, až jsem si připadal jako maniak.“

WHAT. A. FEELING.

18. prosince 2022 v 23:30, příspěvek archivován: 19. prosince 2022 v 23:14

V cílové rovince Dale nabyl dojmu, že má dostatečně velký náskok, a dovolil si oslavovat několik metrů před čarou, zatímco Lägreid ještě mocně finišoval.

„Slavil příliš brzy, čímž hodně riskoval,“ konstatoval Ola Lunde, expert norské televizní společnosti NRK.

„Nedovolil bych si to udělat, kdybych neměl věci plně pod kontrolou,“ kontroval vítězný biatlonista. Při televizním rozhovoru nedokázal potlačit slzy dojetí.

Druhý Lägreid na jeho adresu pronášel jen slova chvály: „S Johannesem (Dalem) jsme stejně staří a kamarádíme spolu už dlouho. Poté, co v minulé sezoně vypadl z týmu, trénoval jako o život, lépe a tvrději než my všichni. Jsem vážně šťastný, že je zase na vrcholu. Když už jsem nemohl vyhrát já, chtěl jsem, aby vyhrál on.“

Dale, jehož doposud posledním vítězstvím byl pohárový sprint v Hochfilzenu 2020, nezastíral: „Minulá sezona byla pro mě velmi těžká a teď jsem zase zpátky v byznysu. Tak moc se mi ulevilo.“

Skutečnost, jak „nemilosrdně“ jej před rokem vyřadili z A-týmu, nyní zkritizoval i slavný Ole Einar Björndalen.

„Je naprosto šílené, čím si Johannes prošel. Navzdory jeho obrovskému talentu a schopnostem ho vykopli z národního týmu, neměli pro jeho potíže pochopení,“ odsoudil. „Ale on jim ukázal. Dal se dohromady psychicky, má za sebou skvělou rodinu a v hromadném závodě předvedl poslední kolo, proti kterému nikdo nemohl mít šanci.“

Björndalenův názor podpořil též televizní expert Lunde: „Jestliže máte dvě medaile z mistrovství světa a jste tak mladý jako Dale, je smutné, když vás v takhle komplexním sportu, jakým je biatlon, po jednom špatném období rovnou vyřadí z týmu.“

Norští biatlonisté Johannes Dale (vlevo) a Sturla Holm Lägreid v cíli závodu s hromadným startem v Le Grand Bornand.

Ovšem jak se říká, po bitvě je každý generálem. Navíc konkurence v norské mužské reprezentaci je obrovská. V nedělním hromadném závodě nejen že obsadili Norové kompletní stupně vítězů, navrch měli šest biatlonistů mezi nejlepšími devíti. Dominují i v druholigovém IBU Cupu, kde první čtyři příčky celkového pořadí drží Strömsheim, Overby, A. Andersen a Uldal.

Však už také dal Endre Strömsheim po třech výhrách v IBU Cupu najevo: „Co víc mám ještě udělat, aby mě povolali do áčka?“

Skončí Eckhoffová?

V ostrém kontrastu se současným kralováním norských mužů je aktuální trápení ženského týmu. V první desítce Světového poháru figuruje jen pátá Ingrid Tandrevoldová, další Norky následují až ve třetí desítce: 21. Karoline Knottenová a 29. Ida Lienová.

Až příliš bolestnou se ukazuje absence dvou superstar posledních let Tiril Eckhoffové a Marte Olsbuové-Röiselandové.

U dvaatřicetileté Eckhoffové se dokonce hovoří o tom, že už uvažovala o ukončení kariéry.

Snø i Oslo❄️☃️

24. listopadu 2022 v 18:11, příspěvek archivován: 19. prosince 2022 v 15:29

Její problémy se datují od konce předchozí olympijské zimy. Na závěrečném večírku po pohárovém finále v Oslu se nakazilo covidem třináct sportovců, z toho deset z norského týmu - včetně Eckhoffové a Röiselandové.

Eckhoffová později přiznala, že léčba byla velmi složitá a že trpěla dlouhodobými následky postcovidu, včetně vážných poruch spánku, jež výrazně ovlivnily její život. „Po covidu jsem měla tak velké problémy, že bych je nepřála ani svému nejhoršímu nepříteli,“ řekla norské televizi TV2.

Vyprávěla, že se dostala do životní krize. „Cvičila jsem jógu, meditovala a zkoušela všechno možné. A pak jsem hodně začala přemýšlet o tom, jestli covid ukončí kariéru Tiril Eckhoffové.“

Sice se údajně znovu snaží trénovat, jenže starty v soutěžích jsou momentálně podle norské federace vyloučeny. „Moje tělo snese jen krátké a lehké tréninky,“ vyjádřila se začátkem prosince. Její dlouholetý trenér Patrick Oberegger poznamenal: „Teď už nejde jen o sport, ale aby se Tiril dařilo v běžném životě.“

VÝSLEDKY: Mistrovství světa biatlonistů v Oberhofu v roce 2023

Vrstevnice Röiselandová také trpěla následky covidu, navíc řešila potíže s pásovým oparem. „Forma ještě není taková, jak bych si představovala. Nejdůležitější je zdraví,“ oznámila královna her v Pekingu na prahu této sezony.

Kdy se může vrátit?

„Mým cílem je být opět silná v únoru na mistrovství světa v Oberhofu. Potřebuji čas, abych se dostala znovu do kondice,“ tvrdí.

Pro norskou ženskou reprezentaci by její návrat mohl být živou vodou v dosud zcela nerovném souboji s veleúspěšným týmem mužů.

Autor:

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Rada může trénovat dál. Odvolací komise projedná jeho případ za tři týdny

28. března 2024  12:54

Nebuďte překvapení, až v pátečním utkání 20. kola druhé ligy mezi Jihlavou a Duklou uvidíte na...

Bavil se jen naoko. Richarlison otevřeně o depresích: Psycholog mi zachránil život

28. března 2024  12:48

Možná si ještě vybavíte, jak na fotbalovém šampionátu v Kataru bavil sebe i fanoušky. Dařilo se mu,...

Klidně vyjdu před fanoušky. Olomoucký předseda o prodeji majetku i Gajdovi

28. března 2024

Premium Fotbalová Olomouc už sedm let hledá silného majitele. Aktuálně jsou sice rozběhnutá jednání s...

OBRAZEM: Také Češi ho už mají. Dresy pro Euro přinášejí hravost i kontroverze

28. března 2024  10:59

Už i Češi představili zbrusu nové dresy pro fotbalové Euro 2024. Jak vypadají úbory ostatních...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...