Česká biatlonistka Veronika Vítková na trati závodu s hromadným startem v Oslu

Česká biatlonistka Veronika Vítková na trati závodu s hromadným startem v Oslu | foto: Petr Slavík, Český biatlon

Nominace biatlonistů na MS: pojede Vítková, anebo některá z juniorek?

  • 56
Jen jedno místo zbývá zaplnit v desetičlenné nominaci české reprezentace pro biatlonové mistrovství světa. Kvintet mužů tvoří Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Jakub Štvrtecký, Adam Václavík a Michal Šlesingr. Mezi ženami je jasně dané kvarteto Markéta Davidová, Eva Kristejn Puskarčíková, Lucie Charvátová a Jessica Jislová, o páté člence týmu se rozhodne do týdne.

MS začne ve výšce okolo 1600 metrů v italské v Anterselvě smíšenou štafetou 13. února a vyvrcholí 23. února závody s hromadným startem.

Asistent trenéra žen Jiří Holubec po nedělních závodech Světového poháru v Pokljuce řekl České televizi, že jistotu MS mají Davidová, Kristejn Puskarčíková, Charvátová a Jislová. „Pátá se dořeší během týdne,“ uvedl Holubec.

Otázkou je, zda bude po vleklých zdravotních problémech schopna závodit Veronika Vítková, nebo dostane šanci některá z juniorek. 

Dvojnásobná olympijská medailistka Vítková v sezoně startovala jen na prvním dílu SP v Östersundu, kde obsadila 45. místo ve sprintu a vytrvalostní závod kvůli únavě vzdala.

Krčmář, Moravec a Štvrtecký si účast na MS zajistili výkony a postavením ve Světovém poháru. Další dva vzešli z návrhu trenéra. „Nebylo to úplně jednoduchý,“ řekl kouč Zdeněk Vítek. 

I pro Václavíka nakonec rozhodlo umístění v SP. „A pro nesporné kvality ve štafetě jsme vzali Michala Šlesingra,“ konstatoval Vítek, proč je v nominaci s kariérou se loučící trojnásobný medailista z mistrovství světa Šlesingr, který před 13 lety právě Anterselvě získal stříbro a bronz.

Teoreticky ale může v mužské sestavě dojít ke změně. „Ještě čekáme, jak dopadne juniorský šampionát. Dá se k tomu přihlídnout,“ naznačil Vítek.

Češi absolvují závěrečnou přípravu od konce týden v italském středisku Ridnaun. „Budeme se snažit trošku srovnat s vyšší nadmořskou výškou a doladit drobné věci, ale čtrnáct dnů před mistrovstvím už se s tím úplně moc udělat nedá,“ řekl Vítek.

,

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)