Veronika Vítková na kolečkových lyžích - ilustrační foto.

Veronika Vítková na kolečkových lyžích - ilustrační foto. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Hamza v Novém Městě: Od letního MS čekám propagaci českého biatlonu

  • 5
Nemají konkrétní cíle, do letního světového šampionátu na kolečkových lyžích se čeští biatlonoví reprezentanti vrhnou z plné přípravy. Od pátku do neděle se v Novém Městě na Moravě ukážou domácím fanouškům v kompletním složení, tedy i s letošními olympijskými medailisty Michalem Krčmářem a Veronikou Vítkovou.

„Od mistrovství světa očekávám propagaci českého biatlonu, o kterém se bude zase mluvit. Samozřejmě budeme rádi, když se nám podaří dosáhnout na dobré výsledky. Také proto, že nastoupíme v nejsilnějším složení. Co se týká návštěvnosti, tak odhaduji, že přijde do hlediště dva až čtyři tisíce diváků,“ uvedl na tiskové konferenci šéf českého biatlonu Jiří Hamza.

Diváci mají na všechny závody v Novém Městě vstup zdarma.

K favoritům kromě Krčmáře a Vítkové patří i další čeští mistři světa v letním biatlonu Ondřej Moravec a Michal Šlesingr, Lotyš Andrejs Rastorgujevs, Němec v belgických službách Michael Rösch a Slovák Martin Otčenáš. Mezi ženami budou hlavními hvězdami Ruska Jekatěrina Jurlovová-Perchtová a Ukrajinky Vita a Valj Semerenkovy. O deset sad medailí budou bojovat reprezentanti 28 zemí.

„Chtěli bychom bojovat o co nejlepší výsledek. Bylo by špatné říci, že nemáme na domácím mistrovství světa ambice. I když se letní šampionát v biatlonu nedá srovnávat se zimou. Týmy přijedou z plné přípravy,“ řekl sportovní ředitel biatlonového svazu Ondřej Rybář.

Program mistrovství světa

Pátek 24. srpna:
15:30 smíšené štafety juniorů
18:00 smíšené štafety žen a mužů

Sobota 25. srpna:
11:45 sprint juniorek
14:00 sprint juniorů
16:45 sprint žen
18:45 sprint mužů

Neděle 26. srpna:
11:15 stíhací závod juniorek
13:15 stíhací závod juniorů
15:45 stíhací závod žen
17:30 stíhací závod mužů

Muži trénovali ve švýcarském Lenzerheide, ženy se připravovaly v domácích podmínkách. „Uvidíme, jak se náročné tréninky projeví na výkonnosti. Týden po mistrovství světa máme na programu mistrovství republiky a následně už testování. Pro nás je mistrovství světa jedním ze závodů, který ukáže, jakým směrem se ubírala letní příprava,“ dodal Rybář.

Tratě ve Vysočina aréně i areál prošly před mistrovstvím světa velkou rekonstrukcí. „Do oprav a rozšíření tratí, zázemí pro televize i diváky jsme investovali 27 milionů korun. Areál jsme vylepšili a posunuli o kus dál,“ podotkl Hamza.

Mistrovství světa v letním biatlonu se vrací do Nového Města na Moravě po sedmi letech. V roce 2011 vyšli čeští biatlonisté medailově naprázdno. Na čtvrtém místě skončili ve stíhacích závodech Šlesingr, Vítková i smíšená štafeta.

,

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)