Reportáž skončila 17. 3. 2019 14:02

MS v biatlonu v Östersundu: závod s hromadným startem žen na 12,5 kilometru

Závod komentuje Stanislav Kučera.

MS v biatlonu v Östersundu: závod s hromadným startem žen na 12,5 kilometru

Online reportáž z hromadného závodu žen dospěla ke svému konci, děkujeme za pozornost a sledujte portál iDNES.cz i odpoledne, v 16:00 totiž poslední závod letošního MS absolvují také muži. 

Už pár chvil po konci závodu si můžete jeho průběh připomenout v našem zpravodajském článku. 

Střelecká loterie. Wiererová poprvé mistryní světa, Davidová šestnáctá

přečíst článek

Celkem deset trestných kol, tedy druhý nejvyšší počet z celého startovního pole, absolvovala Slovenka Kuzminová, která tak skončila na 28. místě. 

Elitní desítka závodu s hromadným startem vypadá následovně: 1. Wiererová (2 tr. okruhy), 2. Jurlovová-Perchtová (+4,9 vteřiny, 2), 3. Herrmannová (+15,4, 4), 4. Öbergová (+52,7, 3), 5. Eckhoffová (+57,7, 4), 6. Dahlmeierová (+1:03, 4), 7. Röiselandová (+1:10, 4), 8. Vittozziová (+1:11, 4), 9. Perssonová (+1:29, 3), 10. Reidová (+1:32, 4). 

Česká biatlonistka

A obě Češky už jsou v cíli, Markéta Davidová obsadila s pěti chybami 16. příčku, Veronika Vítková absolvovala o jedno trestné kolo méně a končí 17. 

Česká biatlonistka

Davidová 400 metrů před cílem předstihla Vítkovou a je zatím 16. 

Stříbro uhájila Ruska Jurlovová-Perchtová, třetí místo bere Němka Herrmannová

A Wiererová to zvládla a vítězí v hromadném závodě žen. 

První trojici zbývá do cíle pár desítek metrů. 

Čtvrtá Öbergová už ztrácí na třetí místo přes 30 vteřin, o medailistkách je tedy rozhodnuto. 

Wiererová si kilometr před cílem stále drží náskok 10 vteřin, za ní na Jurlovovou-Perchtovou mocně doráží Herrmannová. Ruska má na Němku náskok nějakých 10 vteřin. 

Česká biatlonistka

Vítková po poslední položce poskočila na 13. místo se ztrátou dvou minut a šesti vteřin, Davidová je o sedm vteřin zpět a patří ji 20. pozice. 

Jak tedy vypadá pořadí na čele závodu? První je Wiererová s náskokem 10 vteřin před Jurlovovou-Perchtovou a 33 před Němkou Herrmannovou. Švédka Öbergová ztrácí ze čtvrtého místa 47 sekund. 

Česká biatlonistka

Vítková opět musí na jedno trestné kolo, Davidová také obkrouží metry navíc. 

Hermannová minula až poslední ranou a připravila se o šanci jít do čela. Mäkäräinenová chybovala čtyřikrát, naopak Öbergová odstřílela čistě. 

Jurlovová-Prechotvá ale rovněž chybuje a po jednom trestném kole Wiererovou nepředstihne. 

Wiererová na poslední položce dvakrát minula a dává šanci svým pronásledovatelkám. 

Česká biatlonistka

Veronika Vítková ztrácí po 8,8 km přesně dvě minuty a stále drží 15. místo, Markéta Davidová je o pět pozic a deset vteřin za ní. 

Wiererová si na čele stále drží půlminutový náskok na Jurlovovou-Perchtovou, Ruska má dalších 20 vteřin k dobru na silnou skupinku Mäkäräinenová, Hermannová, Röiselandová, Hojniszová. 

Kupředu se prokousává obhájkyně titulu z hromadného závodu Němka Dahlmeierová, která úvodní střelbu vestoje zvládla čistě a figuruje na 10. místě se ztrátou minuty a půl. 

Česká biatlonistka

Markéta Davidová v hustém sněžení dvakrát minula a klesla na 21. místo se ztrátou více než dvou minut, Veronika Vítková se mýlila jednou a běží na 15. pozici s odstupem minuty a 47 vteřin. 

A za Ruskou je další propast, o 20 vteřin zpět jsou Mäkäräinenová, Hojniszová a Röiselandová. Wiererová má před poslední položkou skvělou výchozí pozici. 

Druhá je i s jednou chybou Jurlovová-Perchtová se ztrátou 32 vteřin. 

Wiererová i v těžkých podmínkách odstřílela čistě a na prvním místě má náskok, zbylé soupeřky jdou na trestné kolo. 

Jak pořadím zamíchá třetí střelba, tentokráte vestoje? 

V polovině závodu se do vedení dostává Italka Wiererová, Davidová je 17. se ztrátou minuty, Vítková je o tři místa a 15 vteřin pozadu. 

Stále se trápí Kuzminová a Dahlmeierová. Slovenka i na druhé střelbě chybovala čtyřikrát a je beznadějně poslední se ztrátou tří minut a 46 vteřin. Němka minula jednou a je 24. 

Prvních šest biatlonistek v závodu, které jako jediné ještě nechybovaly, běží v rozmezí 8 vteřin. Na zbytek startovního pole mají náskok zhruba 15 vteřin. 

Česká biatlonistka

Položka se nepovedla Markétě Davidové, která se po dvou chybách propadla na 17. místo se ztrátou minuty a 8 vteřin. Veronika Vítková minula jeden terč a je 19. s odstupem minuty a 12 sekund. 

Díky čisté rychlopalbě jde do vedení Ruska Jurlovová-Perchtová, v těsném závěsu za ní jsou Wiererová, Preussová a Eganová.

Česká biatlonistka

Davidová, která měla ve druhém kole nejrychlejší běžecký čas, dorazila jako 11 s odstupem 7 vteřin. 

A je tady druhá střelba vleže. Jako první na stadion přijíždějí Herrmannová, Jurlovová-Perchtová, Wiererová a Öbergová. 

Česká biatlonistka

Po 3,8 km je Markéta Davidová na 12. místě se ztrátou necelých 7 vteřin na vedoucí Němku Herrmannovou. Za českou závodnicí je sedmivteřinový odstup. Manko Veroniky Vítkové z 18. místa činí 40 vteřin. 

Propadla se také Němka Dahlmeierová, která je po dvou trestných kolech 25., Italka Vittozziová se třemi minelami běží ještě o tři místa hůře. 

Z velkých favoritek na první střelbě překvapivě vybouchla Kuzminová, která minula hned čtyřikrát a je poslední se ztrátou téměř dvou minut! 

Česká biatlonistka

Markéta Davidová si dala na střelbě záležet, ale všech pět terčů zabílila. Figuruje tedy na 13. místě se ztrátou 16 vteřin. Veronika Vítková po jednom trestném kole běží 17. s odstupem 37 vteřin. 

Bezchybně odstřílela Öbergová a jde na první místo, hned za ní rovněž čisté Wiererová, Jurlovová-Perchtová a Preussová. 

Česká biatlonistka

A první střelba vleže přichází, jako první na ni přijíždí Braisazová, za ní Herrmannová, Kuzminová a Dahlmeierová. Davidová je 16. Vítková 24. 

Startovní pole se zatím příliš neroztrhalo, rozestup mezi první a poslední závodnicií činí 17 vteřin. Ovšem úvodní střelecká položka to jistě změní.