Martine Fourcade a Johannes Bö. Kdo bude dnes spokojenější?

Martine Fourcade a Johannes Bö. Kdo bude dnes spokojenější? | foto: Petr Slavík, Český biatlon

Den vzrušujících štafet. Sesadí Dream Team z Francie norské vládce?

  • 7
Anterselva (Od našeho zpravodaje) - Rozpoutá se bitva, na kterou se všichni tolik těší. Dvě biatlonové velmoci proti sobě. Týmy mnoha hvězd. Aneb Francie proti Norsku v mužské štafetě na mistrovství světa v Anterselvě. Sobota je ten den.

„Kdo jiný by měl sesadit Nory ze světového trůnu, když ne náš Dream Team? A kdy jindy než teď?“ Tak burcují francouzská média do boje. V pohárovém Ruhpoldingu jejich tým vyhrál štafetu s ohromující převahou 1:12 minuty před Nory. Jenže tehdy v norské sestavě chyběl absentující Johannes Bö. 

Štafety ONLINE

Sobota na MS

11.45 ženy

14.45 muži

A hlavně, Ruhpolding nebyl mistrovství světa.

Předchozích šest štafet naopak ovládli Norové, včetně té nejdůležitější na loňském světovém šampionátu v Östersundu.

Jaký obrázek nabídne Anterselva?

Kromě lídra Světového poháru Martina Fourcada mají Francouzi další tři zástupce v pohárové elitní desítce: druhého Quentina Fillona-Mailleta, šestého Simona Desthieuxe a sedmého Emiliena Jacquelina. Mají dvě zlata z Anterselvy v podobě Jacquelinovy stíhačky a Fourcadova vytrvalostního závodu. Mají obrovské odhodlání a motivaci.

Vždyť na titul z mužské štafety čeká Francie od roku 2001.

„Ten titul této nesmírně silné generaci chybí. A my rozhodně máme schopnosti ho získat,“ připomněl Fourcade.

„Bude to obrovský souboj,“ tuší jejich šéf Stephane Bouthiaux.

„Víme, že náš a norský tým mají mimořádnou úroveň,“ vyzdvihl Fourcade. „Pokud nebudeme na stupních vítězů, budeme velmi zklamáni. Ale říkat, že cokoliv jiného než zlato by bylo neúspěch, je také špatné. Víme, že můžeme předvést náš životní závod, a přesto skončit druzí.“

S kým nastoupí

Štafeta mužů 4x7,5 km

1 NORSKO: Christiansen, Dale, Tarjei Bö, Johannes Bö.

2 FRANCIE: Jacquelin, Fourcade, Desthieux, Fillon Maillet.

3 NĚMECKO: Lesser, Horn, Peiffer, 
Doll.

4 RUSKO: Garaničev, Jelisejev, Poršněv, Loginov.

5 SLOVINSKO: Dovžan, Fak, Bauer, 
Tršan.

6 BĚLORUSKO: Smolski, Labastau, Jaliotnau, Bočarnikov.

7 RAKOUSKO: Leitner, Eder, J. Eberhard, Landertinger.

8 ŠVÉDSKO: Femling, Nelin, Ponsiluoma, Samuelssson.

9 UKRAJINA: Pryma, Semenov, Tkalenko, Pidručnyj.

10 ČESKO: Šlesingr, Moravec, Štvrtecký, Krčmář.

11 ITÁLIE: Hofer, Bormolini, Capellari, Windisch.

12 KANADA: Burnotte, S. Gow, Runnalls, Ch. Gow.

13 ŠVÝCARSKO: Dolder, Wiestner, Finello, Burkhalter.

21 SLOVENSKO: Otčenáš, Bartko, Šíma, Hasilla.

Celkem startuje 27 štafet.

Čtyřiadvacetiletý Jacquelin, nejmladší člen týmu, nosí jako varování v paměti závod v Oberhofu, kde na prvním úseku musel na dvě trestná kola a jeho kolegové pak museli předvést velkolepý comeback, aby se propracovali aspoň na 2. místo za Norskem.

„Tentokrát je nutné, abychom všichni čtyři podat supervýkon, pokud chceme mít šanci Nory porazit,“ říká Fourcade.

Johannes Bö, vůdce norského týmu, po pátečním tréninku podotkl: „Na letošním šampionátu bylo zatím mezi námi a Francouzi víc lásky než soupeření. Možná i proto, že obě země jsou spokojeny se svým dosavadním medailovým úlovkem.“

Vzápětí Bö se šibalským leskem v očích dodal: „Ale to byla naše taktika, víte? Nějaký čas Francouze chválit a ukolébat je hezkými slovy, než ve štafetě udeříme a tvrdě je sevřeme.“

Pak opět přešel do seriózního tónu a ujistil: „Ne, máme s nimi vážně dobrý vztah. Vnímáme, že naše úspěchy uznávají a totéž platí i naopak. Což dělá náš nadcházející souboj ještě zábavnějším.“

O kvalitní formě bratrů Böových nikdo nepochybuje, ale čeho budou schopni další dva z týmu, Johannes Dale a Vetle Christiansen? Především Christiansem, desátý muž pořadí Světového poháru, je zatím vzdálen výkonům z předchozího průběhu sezony.

ŠAMPIONI V ÖSTERSUNDU 2019. Norská štafeta ve složení (zleva) Lars Birkeland, Vetle Christiansen, Tarjei Bö a Johannes Bö slaví titul mistrů světa.

Ze zákrytu za duem Norsko - Francie se chtějí minimálně na třetí příčku protlačit Němci. Ti se rozohodli změnit původně zvažované složení štafety, kdy měl na prvním úseku běžet Johannes Kühn. Jelikož se v Anterselvě potýká s hlubokou výkonnostní krizí, na poslední chvíli jej nahradil Erik Lesser, který povedenou střelbou přispěl k německému stříbru v singl mixu.

Lesser štafetu rozběhne, po něm nastoupí Philipp Horn, Arnd Peiffer a Benedikt Doll.

„Opět jednou děkuji trenérům za důvěru,“ pronesl Lesser, ještě před týdnem závodící v IBU Cupu. „Věřím, že ve štafetě budeme tvrdit muziku.“

Naposledy vyhráli Němci pohárovou štafetu právě v Anterselvě, ale v roce 2017. Na mistrovství světa čekají na vítězství od Kontiolahti 2015.

České mužské kvarteto se v závodech Světového poháru v této sezoně umístilo postupně na 13., 5., 8. a 11. místě. Pro čtveřici Michal Šlesingr, Ondřej Moravec, Jakub Štvrtecký, Michal Krčmář bude důvodem ke spokojenosti umístění do 8. místa, ale ve štafetách se dějí i věci nečekané. Tak jako loni v Östersundu, kde Češi doběhli čtvrtí.

Michal Šlesingr předává štafetu před posledním úsekem, na který se chystá...

NAPOSLEDY SPOLU NA MS. Závodili ve stejné štafetě více než 10 let, dnes se v ní na světovém šampionátu představí společně naposledy. Michal Šlesingr po sezoně končí, Ondřej Moravec hovoří o konci v roce 2021.

Ženy: Norky jasnými favoritkami, Švýcarky překvapením sezony

Mužská štafeta odstartuje ve 14.45, už od 11.45 se utkají o titul ženy. Podle serveru Wettbasis.com, který se detailně věnuje biatlonovým prognózám a kurzům, jsou suverénně největšími favoritkami obhájkyně titulu z Norska s kurzem 1,95:1, vítězky všech pohárových štafet této sezony. 

Za nimi následují Němky (3,4:1), Švédky (5,5:1) a Francouzky (8:1).

Mate Olsbuová-Röiselandová se pokusí rozšířit už tak unikátní sbírku pěti medailí z Anterselvy (3 - 0 - 2), naopak druhá žena Světového poháru Tiril Eckhoffová si chce spravit chuť po velkém zklamání z individuálních startů, v nichž obsadila 59., 20. a 15. místo. 

Norská biatlonistka Marte Olsbuová Röiselandová na střelnici v Anterselvě
Norská biatlonistka Tiril Eckhoffová trénuje během MS v Anterselvě.

VÝMĚNA ROLÍ. Marte Olsbuová-Röiselandová (vlevo) je teď nejlepší z Norek, naopak Tiril Eckhoffová (vpravo) hledá lednovou formu.

Ani třetí z Norek Ingrid Tandrevoldová na šampionátu nepotvrzuje výkony ze sezony a jejím nejlepším umístěním je 14. místo. A nejslabším článkem Norek bude na prvním úseku Synnoveve Solemdalová, až 60. ve sprintu.

S kým nastoupí

Štafeta žen 4x6 km

1 NORSKO: Solemdalová, Tandrevoldová, Eckhoffová, Röiselandová.

2 ŠVÝCARSKO: E. Gsparinová, S. Gasparinová, A. Gasparinová, Häckiová.

3 FRANCIE: Simonová Bescondová, Aymonierová, Braisazová.

4 ŠVÉDSKO: E. Öbergová, Brorssonová, Perssonová, H. Öbergová.

5 RUSKO: Jurlovová-Perchtová, Starychová, Mironovová, Kuklinová.

6 NĚMECKO: K. Horchlerová, Hinzová, Preussová, Herrmannová.

7 UKRAJINA: Merkušynová, Džimová, Vita Semerenková, Pidhrušná.

8 ČESKO: Jislová, Davidová, Charvátová, Kristejn Puskarčíková.

9 RAKOUSKO: Schwaigerová, Hauserová, Riederová, Innerhoferová.

10 ITÁLIE: Vittozziová, Wiererová, Sanfilippová, Carrarová.

11 USA: Dunkleeová, Eganová, Reidová, Dreissigackerová.

12 BĚLORUSKO: Krjukovová, Solaová, Alimbekavová, Kručinkinová.

13 POLSKO: Žbylutová, Hojniszová Žuková, Gwizdonová.

17 FINSKO: Minkkinenová, Ederová, Mäkäräinenová, Jänkäová.

23 SLOVENSKO: I. Fialková, Poliaková, P. Fialková, Machyniaková.

Celkem startuje 24 štafet.

Německou štafetu rozběhne Karoline Horchlerová. Na šampionát byla nominována, přestože nesplnila v sezoně ostrá nominční kritéria německého svazu, protože ty dokázalo splnit pouze trio Denise Herrmannová, Franziska Preussová, Vanessa Hinzová. V Anterselvě však Horchlerová trenéry potěšila, jejím nejhorším umístěním bylo 26. místo.

Navzdory kurzům bookmakerů jsou za Norkami druhým nejúspěšnějším týmem v pohárové sezoně překvapivě Švýcarky s triem sester Gasparinových a Lenou Häckiovou. V dosavadních štafetách obsadily 2., 3., 5. a 3. místo.

„Náš cíl před sezonou byl pravidelně se umisťovat v Top 6,“ říká jejich trenérka Sandra Flungerová. „A první šestka je našim cílem i na mistrovství světa.“

Finišmankou zůstala Häckiová, přestože v individuálních závodech v Anterselvě propadla, na rozdíl od Aity Gasparinové (dvakrát v Top 10). 

„Ale Lena má zabijácký instinkt i dostatek sebevědomí na poslední úsek,“ obhajovala její zařazení Flungerová.

Pokud by Švýcarky vybojovaly medaili, byla by první v historii. Na jejich vítězství experti z Wettbasis.com vypsali kurz 21:1.

Až za ně, do skupiny „outsiderů, kteří mohou překvapit“, řadí tento server Rusko, Itálii, Česko, Ukrajinu a Bělorusko.

České kvarteto skončilo v sezoně ve štafetách 8., 6., 10. a naposledy v Ruhpoldingu s náhradnicí Voborníkovou místo nemocné Puskarčíkové a se třemi trestnými koly Charvátové na 16. místě. Přičemž v prosincovém Hochfilzenu dělilo Češky jen 12 sekund od třetích Švýcarek.

„Chceme do první šestky,“ říká kouč Jiří Holubec o ambicích kvarteta Jessica Jislová, Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Eva Kristejn Puskarčíková.

ZATÍM NAPOSLEDY „NA BEDNĚ“. V závodu ženských štafet se Češky naposledy postavily na pohárové stupně vítězů loni v Oberhofu, zleva oslavují Veronika Vítková, Eva Puskarčíková, Markéta Davidová a Lucie Charvátová.

Minimálně do ní, ale pokud možno ještě výš míří i domácí Itálie. Zásluhou Dorothey Wiererové propadla Itálie v posledních dnech kouzlu biatlonu. „Celá země objevuje nový sport, který je velmi zábavný, ale složitě provozovatelný,“ napsala Gazzetta dello Sport.

Triumf Wiererové ve vytrvalostním závodě sledovalo na stanici RAISport 535 tisíc díváků, další statisíce přibyly na Eurosportu a regionálních programech. S ohledem na celkový počet obyvatel jde stále o slabé číslo v porovnání s Českem, v rámci Itálie je to však výrazný krok vpřed. 

Na sobotu nahlásili návštěvu představitelé vlády a parlamentu, očekává se až 25 tisíc diváků, a proto opět ucpané silnice v okolí Anterslevy, tak jako minulou neděli. 

Italská biatlonistka Dorothea Wiererová slaví v cíli stíhacího závodu v...
Italská biatlonistka Lisa Vittozziová ve vytrvalostním závodě na MS v...

NADŠENÁ A UTRÁPENÁ. Dorothea Wiererová (vlevo) a Lisa Vittozziová na MS v Anterselvě.

Gazzetta dello Sport dokonce šla tak daleko, že zařadila Wiererovou do galerie velkých italských hvězd individuálních sportů po bok cyklisty Marka Pantaniho, motoristy Valentina Rossiho, plavkyně Federiky Pellegriniové či sjezdařky Deborah Compagnoniové.

Sama biatlonistka pak žádala: „Nestavte mě na piedestal.“

Kdyby stanula na nejvyšším stupni také po štafetě, šlo by o veliké překvapení, i s ohledem na dosavadní slabou formu psychicky rozložené italské dvojky Lisy Vittozziové.

Ovšem v neděli, při hromadném závodě, bude obhájkyně titulu Wiererová už opět patřit mezi superfavoritky.

Zbývají poslední dva dny mistrovství. 

Nesmírně vzrušující dva dny.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)