Veronika Vítková dojíždí do cíle vytrvalostního závodu biatlonistek na MS v...

Veronika Vítková dojíždí do cíle vytrvalostního závodu biatlonistek na MS v Oslu. | foto: Český biatlon, Petr Slavík

Smolný závěr vytrvalostního závodu. Vítková dojela čtvrtá, Soukalová pátá

  • 571
Byl to souboj do posledních metrů. Ještě na závěrečné střelbě měla Veronika Vítková náskok 14 sekund na Lauru Dahlmeierovou. Ta ale zapnula turbo a v posledním kole české biatlonistce upláchla. Vítková tak z vytrvalostního závodu na mistrovství světa bere čtvrté místo, Gabriela Soukalová doběhla pátá. Zlato slaví Francouzka Dorinová-Habertová.

Byl to další francouzský den.

Dorinová-Habertová se s Anais Bescondovou rvala o první místo od prvního kilometru. Na prvních třech střelbách neudělala ani jedna chybu. Chvilku vedla Bescondová, pak zase Dorinová-Habertová.

Dokonce i na poslední střelecké položce se chovaly jako dvojčata - obě udělaly po jedné chybě, což jim bohatě stačilo na medaili. Která z nich ale bude mít tu zlatou?

On-line reportáž

Závod jsme sledovali minutu po minutě

Poslední kolo rozhodlo. Více sil měla nakonec zkušenější Dorinová-Habertová a stala se počtvrté v kariéře mistryní světa. Bescondová slaví svou první individuální medaili. „Je to úžasný šampionát a pro mě velké překvapení,“ povídala v cíli stříbrná žena.

Třetí dojela Němka Dahlmeierová. Po poslední střelbě ještě figurovala na deváté příčce, ale skvělým závěrem předjela šest biatlonistek a slaví třetí cenný kov z letošního šampionátu.

Pak už byly v pořadí české biatlonistky.

Veronika Vítková z dvaceti ran minula jen jednou a po poslední položce vyjížděla jako čtvrtá. Dlouho na trati bojovala s Němkou Dahlmeierovou, ale nakonec na ni o devět sekund nestačila.

„Věřil jsem jí i ve finiši, je v tom silná. Ale Němka poslední kolo umí famózně. Bohužel to nedopadlo, ale perfektní výkon. Obě holky měly k medaili našlápnuto,“ hodnotil trenér Zdeněk Vítek

„Určitě spokojenost, ale budu se opakovat. Škoda jedné trestné minuty, vím o ní, byla to utažená rána na 12 hodin. Každopádně je to jeden z mých lepších výsledků ve čtyřpoložkovém závodě,“ řekla pro Českou televizi Vítková v cíli.

Hned za ní dojela Gabriela Soukalová. Loni do poslední chvíle bojovala ve vytrvalostním závodu o zlato, tentokrát byla k cennému kovu rovněž blízko. Až druhá chyba na poslední střelbě ji o něj připravila. „Jak jsem sbírala štěstí po celou sezonu, tak tady ho nemám, mám spíš smůlu. Moc mě to mrzí. Už po první střelbě jsem si uvědomovala, že musím všechno další trefit,“ přiznala nakonec pátá Soukalová v cíli.

Stále však drží v čele Světového poháru náskok 86 bodů před Dorinovou-Habertovou.

Třetí česká reprezentantka Lucie Charvátová dlouho bojovala o skvělý výsledek. Ale na poslední střelbě přišly dvě trestné minuty a v cíli nakonec byla pětačtyřicátá. „Do poslední položky to měla perfektně rozjeté. Pak tam ale nechala dvě zbytečné rány nahoře,“ přiznal Vítek.

Sama Charvátová pak v cíli spokojená nebyla. „V tak dlouhém závodě musíte dávat nuly. Čtyři trestné minuty je moc,“ věděla.

Žádná další česká biatlonistka nestartovala. Eva Puskarčíková odletěla domů kvůli přetrvávající nemoci a Jessiku Jislovou se trenéři rozhodli pošetřit na štafetu.

Francouzům Oslo zaslíbené

Vytrvalostní závod žen se kvůli hrozící mlze a silnému větru přesunul z 15.30 na 13.00. A pár minut před startem to opravdu vypadalo, že počasí organizátorům vyjde vstříc. Pak ale začalo chumelit.

„Zatím jsou ale stejné podmínky jako při nástřelu, lehounký vítr zleva,“ hlásil ze střelnice Zdeněk Vítek.

Stejné podmínky nakonec vydržely po celý závod, ale hlavní favority s nimi i tak měly problémy.

Čeští fanoušci sledují vytrvalostní závod biatlonistek na MS v Oslu.

Nejprve si minuty navíc připisovaly Mäkäräinenová s Wiererovou, brzy se k nim přidala i Eckhoffová s Dahlmeierovou. Jednu chybu na úvodní střelbě udělala i Soukalová a pomalu ale jistě to vypadalo na další francouzský večírek.

V čele se totiž usadilo duo Dorinová-Habertová s Bescondovou. Francouzky suverénně sestřelily patnáct terčů a v čele měly náskok více než minuty. Zbývala poslední položka.

Na ní obě udělaly jednu chybu a bylo otázkou, která bude v posledním kole na trati rychlejší.

V tu chvíli už bylo jasné, že česká reprezentace znovu medaili nezíská.

Soukalová se o ni připravila na poslední položce, kdy si připsala druhou trestnou minutu. Vítková pak zase v posledním kole nestačila na šílené tempo Laury Dahlmeierové a obě Češky se usadily těsně za Němku.

Zbývalo vyluštit hádanku, kdo bude novou mistryní světa.

Dorinová-Habertová na trati držela náskok osmi sekund a nepatrně ho navyšovala. Pak zase Bescondová něco málo stáhla, ale už to nestačilo. Devětadvacetiletá Francouzka je po smíšené štafetě mistryní světa i ve vytrvalostním závodu. „Perfektní den,“ radovala se v cíli.

Mistrovství světa v biatlonu

Oslo

Ženy - vytrvalostní závod (15 km): 1. Dorinová Habertová 44:02,8 (1 trest. minuta), 2. Bescondová (obě Fr.) -12,2 (1), 3. Dahlmeierová (Něm.) -1:17,8 (2), 4. Vítková -1:26,8 (1), 5. Soukalová (obě ČR) -1:36,8 (2), 6. Hildebrandová (Něm.) -1:37,7 (1), 7. Guziková (Pol.) -1:39,4 (1), 8. Wiererová (It.) -1:43,3 (2), 9. Varvynecová (Ukr.) -1:56,3 (1), 10. Runggaldierová (It.) -1:57,5 (1), ...45. Charvátová (ČR) -4:44,5 (4).

Průběžné pořadí SP (po 22 z 26 závodů): 1. Soukalová 996 b., 2. Dorinová Habertová 910, 3. Wiererová 868, 4. Mäkäräinenová (Fin.) 737, 5. Hildebrandová 708, 6. Dahlmeierová 702, 7. Vítková 665, ...24. Puskarčíková 292, 30. Charvátová 213, 77. Landová 22, 90. J. Jislová (všechny ČR) 7.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)