SOUSTŘEDĚNÝ VÝRAZ. Michal Šlesingr při sprintu v Oberhofu.

SOUSTŘEDĚNÝ VÝRAZ. Michal Šlesingr při sprintu v Oberhofu. | foto: AP

Jako by šel náhodou kolem stadionu. A Šlesingr ukončil roční čekání

  • 4
Mohutné přívaly sněhu zrovna zasypávaly DKB-Ski Arenu uprostřed Durynského lesa, když se do cíle blížil muž v modré kombinéze s číslem 22. Michal Šlesingr proťal cílovou pásku, podíval se na světelnou tabuli a nevěřil vlastním očím. Právě vedl sprint Světového poháru biatlonistů o neuvěřitelných 55 vteřin!

„Trenéři mi už na trati hlásili, že vedu o 45 vteřin, ale měl jsem nízké číslo a hodně biatlonistů jelo až za mnou,“ nepřipouštěl si, že by mohl skončit na stupních vítězů.

Hned za ním projel cílem biatlonový suverén Martin Fourcade, a i ten na Šlesingra ztratil přes 40 vteřin.

Až rakouský rychlík Julian Eberhard českého biatlonistu odsunul na druhé místo. Šlesingr ale místo sledování průběhu závodu zamířil do tepla převlékací kabinky. „A ne, ani tehdy jsem nevěřil, že bych na pódiu vydržel,“ smál se.

Jenže věřit měl.

Favorité Svendsen, Šipulin, Schempp i další na střelnici chybovali a český veterán už druhé místo uhájil. Přesně po roce vystoupal na stupně vítězů Světového poháru.

SEŠUP. Michal Šlesingr při sprintu v Oberhofu, kde se blýskl druhým místem.

Pro český biatlon to byl ve čtvrtek vůbec povedený vstup do nového roku. První body v seriálu si sedmnáctým místem vyjel benjamínek Adam Václavík, devatenáctý byl Ondřej Moravec a jedenadvacátý Michal Krčmář.

Šlesingrova úloha v biatlonovém pelotonu ale není pouze sportovní.

Spolu s Martinem Fourcadem a Američanem Lowellem Baileym stojí v čele skupiny biatlonistů, kteří se rozhodli vzít věci do svých rukou a bojovat proti dopingu.

Už během Vánoc spolu tahle trojice ladila detaily návrhů, které biatlonistům přednesli v předvečer oberhofského sprintu.

TĚŽKÉ PODMÍNKY. Michal Šlesingr na střelnici při sprintu v Oberhofu.

„Mně hlavou neustále kolovaly různé myšlenky, jak s danou situací naložit,“ přiznal Šlesingr.

Ve středu odpoledne se v Oberhofu sešlo na šest desítek biatlonistů, kteří řešili takzvanou McLarenovu zprávu popisující doping mimo jiné v biatlonu.

„Měli bychom přistoupit k takovým trestům, které by v budoucnu případně mladé biatlonisty od dopingu odradily,“ navrhuje Šlesingr.

Když se po jednání vrátil třiatřicetiletý veterán zpátky na hotel, místo odpočinku si začal s dronem kroužit po pokoji. Dopingovou kauzu pak řešil ještě ve čtvrtek ráno.

Že se odpoledne jede sprint Světového poháru?

„Nad tím jsem vlastně vůbec nepřemýšlel. Bylo to, jako kdybych šel náhodou kolem stadionu a šel si ten sprint jen tak zajet,“ popisoval.

A to mu vlastně pomohlo.

MÁM JI! Michal Šlesingr se stříbrnou medailí za druhé místo ve sprintu na Světovém poháru v Oberhofu.

Během sezony často až příliš přemýšlel nad nepovedenou střelbou. Až v německém Oberhofu, místě, které nemá vůbec v lásce, na závody zapomněl a to se vyplatilo.

„A to přitom Oberhof opravdu nepatří mezi mé oblíbené destinace,“ tvrdí.

Ve dvoutisícovém městečku v srdci Durynska se přitom Šlesingrovi nebývale daří - za posledních šest let tady nebyl ve sprintu na horším než sedmnáctém místě. A svou statistiku ve čtvrtek znovu vylepšil.

„Cítil jsem se skvěle, všechno si dneska sedlo,“ těšilo ho.

Sedlo, i ve třiatřiceti dokázal, že patří k nejlepším biatlonistům seriálu. „Tenhle výsledek ho nabudí,“ myslí si trenér mužů Michal Málek.

Potvrdí Šlesingr trenérova slova už v sobotní stíhačce?


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)