VE SJEZDU. Český biatlonista Michal Šlesingr sviští z jednoho z kopců v Soldier...

VE SJEZDU. Český biatlonista Michal Šlesingr sviští z jednoho z kopců v Soldier Hollow. | foto: Petr Slavík, Český biatlon

Šlesingr ukončí po sezoně kariéru. Je to definitivní, říká biatlonista

  • 13
Ještě jedna sezona a dost. Biatlonista Michal Šlesingr se rozhodl, po devatenácti letech mezi elitou ukončí trojnásobný medailista z mistrovství světa v roce 2020 aktivní kariéru.

„Je to definitivní, zimní sezona pro mě bude poslední,“ citoval šestatřicetiletého Šlesingra web biatlon.cz. O svém rozhodnutí prý dlouho přemýšlel. „Vlastně jsem tady v tuto chvíli podle svých původních předsevzetí vůbec neměl být. Ale poslední sezona se mi nepovedla, a tak špatně jsem se loučit nechtěl,“ připomněl Šlesingr v Letohradu mononukleózu i zlomený bederní obratel.

Startoval na čtyřech olympijských hrách a na třinácti mistrovstvích světa. Nejlepší individuální šampionát prožil v roce 2007 v italské Anterselvě, kde získal stříbro ve sprintu a bronz z vytrvalostního závodu. Titulu se dočkal o osm let později ve finském Kontiolahti - zlato oslavil s parťáky ze smíšené štafety.

Na poslední sezonu se připravuje z rodinných důvodů individuálně. Manželka porodila druhé dítě, syna Benedikta, 13. srpna. „Výhodu vidím v tom, že čas si řídím sám a nemusím se podřizovat striktnímu systému. Stihnu tak ještě doma spoustu věcí udělat nebo se postarat o dceru Viktorku,“ vysvětloval Šlesingr.

Vítěz hromadného závodu Světového poháru z ikonického Holmenkollenu z roku 2008 patří mezi hlavní bojovníky proti dopingu. Zatím jasnou představu o své budoucnosti nemá.

„Pokud mi někdo nabídne hodně peněz a málo zodpovědnosti, tak se hned přihlásím. Mám i slušnou angličtinu,“ vtipkoval a už vážně dodal: „Určitě budu otevřený všemu. Může i nemusí to být práce spojená s biatlonem. Nejprve si však budu chtít dát půl roku nebo rok pauzu. Rodině to dlužím a hlady snad neumřeme.“

,

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)