Michal Krčmář při tréninku

Michal Krčmář při tréninku | foto: Český biatlon/Petr Slavík

Krčmář se vrací po covidu. Trenér pochyboval, já ho přesvědčil, říká

  • 8
Na začátku ledna onemocněl covidem. První kontrolní test měl po 14 dnech ještě pozitivní, další už ne. A nyní se Michal Krčmář, česká mužská biatlonová jednička, vrací na scénu. Rozzávodit se chce na mistrovství Evropy do Polska, tedy na akci, která je v biatlonu určena primárně závodníkům z druholigového IBU Cupu. V pátek má ve středisku Duszniki-Zdrój nastoupit ke sprintu.

Poslední zátěžové testy v Česku tedy dopadly dobře?
V úterý jsem absolvoval těžší trénink v závodním tempu a ve středu mi udělali krevní obraz, abychom zjistili, co s mým tělem takový trénink udělal. Jdeme teď den za dnem, nechceme po covidu nic uspěchat. Ale musím zaklepat, necítím se špatně a tělo reaguje dobře. Proto jsem nakonec Ondru Rybáře přesvědčil, že si v Polsku zazávodím. Ondra takový postoj úplně neměl.

Testy dopadly dobře, Krčmář pojede na mistrovství Evropy minimálně sprint

Dával vám najevo své pochybnosti? 
Ano. Ani já nevím, co mám od sebe čekat. Neberu to tak, že jedu bojovat na mistrovství Evropy o úspěch. Je to pro mě jeden z bodů návratu po covidu směrem k mistrovství světa.

Jak ten návrat zatím probíhal? Co s vašim tělem prováděly první tvrdší tréninky po prodělaném onemocnění?
Musím to zaklepat, ale nepřipadám si, že mě covid vyloženě sundal. Ano, jsem nerozhýbaný, ale necítím, že se sbírám z úplného srabu. Ovšem to jsou všechno jen mé subjektivní pocity. Nakolik se mi návrat povedl nebo ne, na to odpoví až mistrovství světa na Pokljuce.

Nezadýchával jste se, když jste obnovil tréninky?
Ne, ten pocit jsem neměl. Při onemocnění jsem na rozdíl od jiných nepociťoval ani větší tlak na hrudi, jen jsem čtrnáct dní cítil ucpané dutiny. V zátěži jsem potom sice pár dní měl vyšší tepy, ale to je běžné, že se mi těmi čtrnácti dny bez tréninků rozhodila tepová frekvence a adaptace organismu byla horší.

Jak jsem chytil covid. I s rodiči jsem byl jen v respirátorech, popisuje Krčmář

Proč tedy trenér Rybář nebyl úplně přesvědčený, že byste měl jet do Polska?
Protože nevíme, jaký výkon je moje tělo schopné v závodě vydat, tak se bál, abych na Evropě nedostal na pr... a aby mě to psychicky nerozhodilo před mistrovstvím světa. Naopak co se týče zdravotní stránky, doktoři věří, že by mě ten jeden závod v Polsku neměl nějak ohrozit. 

Jak jste Ondřeje Rybáře přesvědčoval, ať vás na Evropu pustí?
Probírali jsme spolu, s čím tam do závodů půjdu. Vždycky, když stojím na startu, chci uspět, jiný nebudu. Ale na druhou stranu vím, že tohle byla nestandardní nemoc a situace. Takže se snažím připravit spíš na to horší a být pak příjemně překvapený. Pro mě bude rozhodně lepší dostat před mistrovstvím světa do povědomí nějaký závod, než abych 45 dní nezávodil a pak šel na Pokljuce zostra do toho.

Areál ve středisku Duszniki-Zdrój:

Už ve středu začíná v polském středisku Duszniki-Zdrój evropský šampionát. Jak vypadá česká nominace?

Ženy:
@tera.jandova
@tka_jurcovaa
@elzarek
@tk_anicka
@terka_vinklarkova
@tereza_vobornikova

Muži:
@miky_karlik
@tomaaskrupcik
@jonas.marecek
@milan_zemlicka_novy

+ tým můžou doplnit
@vhornig
@mkrcmar23

Program a další informace k šampionátu najdete na webu biatlon.cz
_____
Jiří V. Novotný @fotoatelier_vrchlabi

#biathlon #biatlon #czechbiathlon #ceskybiatlon

25. ledna 2021 v 19:13, příspěvek archivován: 28. ledna 2021 v 14:50

Máte tedy nastavenou hlavu tak, že výsledek z Polska není vůbec podstatný?
Ano. Samozřejmě, nejel bych tam, abych ze sebe udělal v uvozovkách šaška. Kdybych v Jablonci cítil, že je to se mnou špatné, nebudu nic přemáhat. Dám v pátek do závodu vše, ale pokud nebude výsledek dobrý, nebudu si z toho dělat těžkou hlavu. Řeknu si: I ten jeden závod by mi měl pomoci k rychlejšímu návratu do normálního závodního rozpoložení.

Jak jste na tom byl při trénincích se střelbou?
Extra problém s ní nebyl. Jen jsem i se střelbou vypadl ze závodního rytmu. Střílet v klidu nebyl nejmenší problém, ale při rychlejších trénincích bylo znát, že jsem kvůli covidu musel také tréninky střelby vynechat. Ale už jsem nějaký rok závodníkem, budu se s tím snažit poprat.

PROSINCOVÁ FORMA. Michal Krčmář vybíhá ze střelnice během mužské štafety v Hochfilzenu, ve které po skvělém výkonu vytáhl Čechy na 5. místo.

Nechal jste si udělat test na protilátky na covid-19? Doporučuje se chodit na něj nejdříve 30 dnů po pozitivním testu.
Já měl ve středu od pozitivního testu 24 dní, přesto jsem si na protilátky zašel. Po mistrovství Evropy hned 1. února odjíždím na Pokljuku, už by nebylo kdy. Teď čekám na výsledky. Určitě bych byl klidnější, kdybych v sobě protilátky měl, ale ani to by pro mě neznamenalo, že bych si řekl: Prošel jsem si tím, mám vyhráno. Budu opatrný dál, možná ještě opatrnější než předtím, protože chci tu sezonu dojet.

Takže budete na akce radši jezdit sám autem, jak jste plánoval?
Jo, do Polska jsem se teď vezl sám a podobný plán mám i na Pokljuku. 

V Polsku zároveň poprvé odstartujete do závodu jako třicátník.
A jo...

Ve vytrvalostních sportech mnozí experti považují za zlatý věk 28 až 32 let. Souhlasíte?
Jo, od těch zhruba osmadvaceti let cítím, že dokážu vyhodnocovat věci jinak, než když jste byl mladý. Ale já věk nikdy nijak moc neřešil. Celkově se furt cítím mladým. Ačkoliv když občas koukám na startovku, dochází mi: Ty jo, už tam rozhodně nejmladší nejsem.

Michal Krčmář odjíždí v Hochfilzenu ze střelnice.

To už dávno ne.
I když si v mysli jako třicetiletý nepřipadám, uvědomuji si, že tyhle roky by měly být pro mě ty „zlaté“ a že bych je tedy měl využit. Ale když se podíváte, v kolika letech závodí Simon Eder a Ondra Moravec, pořád mohu říkat, že jsem jen lehce za půlkou své kariéry ve svěťáku. Tedy pokud bude zdraví držet.

Na mistrovství Evropy, kam většinou A-týmy nejezdí, se vrátíte po dlouhé době.
Jel jsem ho v roce 2013 (tehdy přeskakoval mezi A a B týmem), kdy mě po mistrovství světa v Novém Městě ještě poslali na Evropu do Banska, jenže tam jsem onemocněl. Pak jsem ještě Evropu absolvoval v Novém Městě před olympiádou v Soči 2014, tehdy jsem skončil sedmý ve sprintu. Od té doby už jsem ji vynechával a soustředil se na mistrovství světa.

@mkrcmar na začátku týdne opět začal s přípravou. „Každým dnem na těle cítím, že je zpátky. Ondra Rybář pro mě měl připravený pozvolný plán, ale když vidíme, jak tělo reaguje, tak to trochu zrychlujeme. To je pozitivní a dodává mi to energii,“ líčí Michal Krčmář.

Mrkněte na web biatlon.cz, kde Bimbo hovoří o průběhu nemoci, postupném návratu a plánu startovat na evropském šampionátu.
_____
@slavikpetrcom
#biathlon #biatlon #czechbiathlon #ceskybiatlon

23. ledna 2021 v 12:26, příspěvek archivován: 28. ledna 2021 v 14:48

Jak má český tým před letošním světovým šampionátem vymyšlená ochranná proticovidová opatření? Budete bydlet po jednom?
Ondra Rybář se snaží pro nás jednolůžáky sehnat, jenže hotel na Pokljuce, který nám přidělili, bude dost plný. Není nafukovací a bydlí tam s námi i Norové. Tak uvidíme. Prioritou je bydlet po jednom, aby případně pozitivní biatlonista nevyřadil ze hry i spolubydlícího, jako se stalo v Oberhofu. Třeba se aspoň pro dvě holky a dva kluky povede, aby měli jednolůžáky.

Připadá vám váš návrat na scénu jako závod s časem?
Ani ne. Pořád si říkám, že jsem ještě covid chytil docela včas, že ještě máme dost času do mistrovství světa. Od mého prvního tréninku po covidu to bude do startu šampionátu 23 dní. Tak mě uklidňoval i Ondra Rybář. Po deseti dnech izolace s covidem jsem už byl nevrlý, už jsem se chtěl aspoň trochu hýbat. Ale Ondra mě tehdy zabrzdil a řekl mi: Hele, dej si ještě čtyři dny klid, ať dodržíme ty dva týdny klidu, ten čas ještě máš. Zpětně to hodnotím jako dobré rozhodnutí. Můj návrat zatím probíhá dobře.

Na rozdíl od některých jiných českých biatlonistů.
To je pravda. Negativní teď byli už i Víťa Hornig a Kuba Kocián. Zato druhý pozitivní test měl bohužel Tomáš Mikyska a pozitivní jsou nadále také Adam Václavík, Pepa Kabrda a Luděk Abrahám. Adam Václavík byl v neděli dokonce už na třetím kontrolním testu a pořád byl mírně pozitivní. Toho jsme se báli, aby takové situace nenastaly, a Adam to slíznul. Byl to zvláštní pocit, že jsme najednou nebyli schopní ani postavit štafety. Ale ta doba už je holt taková.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)