Příběh Charvátové. Chtěla končit, má poruchu metabolismu, našla spásu

  7:15
Hochfilzen (Od našeho zpravodaje) - „Lůca bude v desítce! Střílet jen za jedna, to bude dneska psát,“ nadšeně předpovídal v průběhu pátečního sprintu žen šéf svazu Jiří Hamza. Hlasatel v Hochfilzenu mezitím oznamoval, jak se „Lusy Čarvatova“ se startovním číslem 4 ujala v cíli vedení. Vedla pak velmi dlouho. Pouhých pět biatlonistek ji posunulo ve výsledkové listině níž. A tak si žena, která už málem dala biatlonu sbohem, doběhla pro druhý nejlepší životní výsledek.
RADOST. Lucie Charvátová na rozšířeném pódiu pro šest nejlepších po sprintu v Hochfilzenu.

RADOST. Lucie Charvátová na rozšířeném pódiu pro šest nejlepších po sprintu v Hochfilzenu. | foto: Český biatlon, Petr Slavík

V roce 2013 se Lucie Charvátová z běžkyně na lyžích stala biatlonistkou. V prosinci 2015 pak šokovala Hochfilzen pátým místem ve sprintu Světového poháru. A to i přesto, že si těsně před sezonou při přípravě snídaně doma ve Vrchlabí krájela chleba a kráječem si uřízla bříško ukazováku pravé ruky. Tedy toho nejdůležitějšího možného prstu, který používá na spoušti.

V Ústavu chirurgie ruky jí bříško přišili. Vrátila se rychle na lyže. Načež v rakouském středisku tehdy dokonale překvapila i sebe samu. 

COŽE? JÁ JSEM PÁTÁ? Hochfilzen 2015 a 22letá Lucie Charvátová v cíli životního závodu, pátá ve sprintu..

Předpovídali ji cestu vzhůru po biatlonovém žebříčku.

Jenže místo ní přišel pád.

V následujících letech se mnohem víc trápila, než radovala. Její střelba byla věštěním z křišťálové koule, speciálně při štafetě často platilo: Lucie, postrach střelnice. 

Nic nepomáhalo.

Co bylo ještě horší, odcházel jí běh. Rychlá? Kdeže, už dávno ne. „Musíš zhubnout,“ slyšela opakovaně od trenérů. Což se snadno řekne, ale... tělo nespolupracovalo. Cosi se pokazilo a ona dlouho nevěděla co.

Až v pátek se k ní kouzlo Hochfilzenu, který tak miluje, zase vrátilo. S jedinou chybou vleže, čistou stojkou a rychlým během se hnala pro konečnou šestou příčku. 

Za cílem doslova zářila. Když se rozmluvila, nebyla k zastavení. Užívala si svoji radost.

Totéž vlastně platilo i o celém závodě. „Já vím, že někteří lidé neradi slyší, že si sportovci něco užívají, ale také o tom to je,“ připomněla.

Cokoliv tělo přijalo, nedokázalo zpracovat

Před aktuální sezonou Lucie Charvátová konečně zhubla, údajně až o pět kil. „Ale je to pro mě citlivé téma,“ přiznala.

Zdravotní problémy, které v posledních letech řešila, totiž byly mnohem komplikovanější než někdejší uříznuté bříško prstu z roku 2015. 

Lékaři u ní odhalili poruchu metabolismu. Až nyní se o ní poprvé otevřeně rozhovořila. 

„Jako by mé tréninkové problémy můj metabolismus totálně zabrzdily,“ začala vyprávět. 

Příčiny mohly být také psychosomatické. Pocity, že špatně trénuje a s tím související stres nabouraly rovnováhu jejího organismu. Tělo souběžně nabíralo kila.

„Někdo takovou situaci odnese imunitními problémy, jiný pro změnu svalovým onemocněním. U mne to odnesl metabolismus. Už nikdy se o něj nebudu moci opřít. Tělo se mi zpomalilo a nebylo schopné rychleji se hnout. Cokoliv přijalo, nedokázalo zpracovat. Dodnes není schopné kvalitně zpracovávat sacharidy. Přitom z těch sportovci těží nejvíc.“ 

Po sérii vyšetření jí pomohla až dlouhodobá léčba. Jídlo si přesto musí hlídat od rána do večera. „Pozor si dávám hlavně na sacharidy, rýži, těstoviny, brambory. Kompenzuji je grilovanou zeleninou a grilovaným masem. To bych mohla jíst pořád, ale musím střídmě.“ 

Ještě před rokem zvažovala, že své trápení na lyžích raději ukončí, dá sbohem biatlonu a na liberecké vysoké škole se bude víc věnovat studiu ekonomie, k němuž si navíc přibrala sportovní management. 

HOCHFILZEN 2017. Lucie Charvátová (vlevo) a Jessica Jislová odpočívají během volného dne na mistrovství světa v rakouském středisku. 

„Několik sezon jsem trpěla běžecky a neměla se o co opřít, což se odráželo i v mé nejisté střelbě,“ popisovala. Proč bych měla dál pokračovat, ptala se sebe sama.

A přece ji neustále cosi nahlodávalo: Ještě to zkus. 

„Věděla jsem, že rozhodnutí odejít od biatlonu by nebylo z mého plného přesvědčení. Připomínala jsem si: Jsi závodníkem, už jsi něco i dokázala, to se přece nedá úplně ztratit.“

Loni v létě, kdy k týmu žen přišel norský kouč Egil Gjelland, vycítila, že změna stylu přípravy na ni zabírá. Jen potřebovala čas, aby se dostavily také výraznější výsledky. Mistrovství světa v letním biatlonu, kde dokázala zvítězit, je letos poprvé přineslo, byť konkurenci na tomto šampionátu představují především východoevropské a asijské reprezentace.  

„Egil je spása,“ soudí teď o norském kliďasovi na postu českého kouče. „Druhý rok jeho působení u nás je pro celý ženský tým ještě lepší. Víc jsme se navzájem poznali a pochopili. I týmová atmosféra se už v létě hodně zlepšila. Jsme spontánní, bavíme se. I proto jsem zůstala.“

Závod naruby

V 26 letech je Lucie Charvátová realistkou. „Nikdy nebudu kdovíjakou střelkyní,“ ujistila. „Rozhodně neříkám, že teď budu pravidelně jezdit o Top 10. Ale stabilně na bodech bych jezdit mohla.“

V pátek to byl v Hochfilzenu český závod naruby. Nejlepšími Češkami se staly šestá Charvátová a sedmnáctá Jessica Jislová. Za cílem Jislová svoji parťačku objala. Sama prožívala přetěžký den, zemřela jí babička. Závodila pro ni. Neminula žádný terč. V cíli, po druhém nejlepším výsledku kariéry, byla Jislová ve tváři bílá od absolutního vyčerpání, sesunula se na sníh.

„Poslední kolo si ani nepamatuju. Už na kopci, kde stál Egil, jsem myslela, že na trati umřu. Fakt jsem do toho dala úplně všechno,“ ujišťovala.

DO POSLEDNÍHO ZBYTKU SIL. Jessica Jislová na trati sprintu.

Eva Kristejn-Puskarčíková i Markéta Davidová na 32. a 35. místě s umístěním spokojené pochopitelně nebyly. Los je stejně jako v Östersundu poslal na trať hned po sobě, s čísly 32 a 33. „To už je snad nějaká chyba v robotickém systému,“ reagoval s úsměvem Gjelland.

„Jo, je to podivný,“ přitakala Davidová. 

Na trati upadla. S Puskarčíkovou se tentokrát nesjely a nevyhecovaly. Zato se sjednotily na čisté ležce a shodně dvou chybách vestoje.

„I tak jsem se v cíli divila: Kde je Makula, proč nepřijela hned za mnou?“ vykládala Puskarčíková. „Teprve pak jsem se dozvěděla, že spadla. Mně to pro změnu v posledním kole už nešlo, ty dvě chyby vestoje mi moc nepomohly.“

Mohly být obě dávno v teple v buňce, přesto se celá parta českých biatlonistek sešla po závodě u stupňů vítězů, aby společně vyprovodily Lucii Charvátovou k rozšířenému pódiu pro šest nejlepších.

Věta „Jsme jeden tým“ může často znít jako fráze, ale v tomto případě platila. Proměněná atmosféra v ženském týmu, o které všechny hovořily už před sezonou, byla evidentní. 

„Výsledek Lucky je super, moc jí to přejeme. Jsme rádi, že i dneska nás někdo podržel vysoko,“ říkala Davidová a pomáhala Charvátové předpisově se ustrojit na pódium.

Když si na něm šestá žena sprintu potřásla rukou s opět triumfující Dorotheou Wiererovou, ale i se Světlanou Mironovovou, Ingrid Tandrevoldovou, Paulínou Fialkovou a Hannou Öbergovou, předvedla na sněhu se zbylým triem z českého týmu kolektivní synchronní stojku pro fotografy. 

Vítězka Wiererová gesty naznačila, že vypije celou lahev šampaňského, kterou na nejvyšším stupni obdržela.

Jaký to rozdíl oproti velmi ponuré náladě v německém táboře.

Jako prohrát 0:4 ve fotbale s Rakouskem

Německé ženy prožily závod, který server sport1.de označil za historický debakl. „Katastrofa,“ pronesla i Denise Herrmannová, mistryně světa ve stíhacím závodě a před sezonou podle bookmakerů největší favoritka bitvy o velký glóbus.

Z týmu byla Herrmannová opět nejlepší. Ale až na 41. místě! Žádná z Němek nebodovala, což se přihodilo poprvé v dějinách Světového poháru. Překonaly tak negativní rekord z lednového Oberhofu, kde byla nejlepší na 34. místě Karolin Horchlerová.

„To je jako prohrát 0:4 ve fotbale s Rakouskem,“ ulevil si sportovní ředitel svazu Bernd Eisenbichler. 

„Tenhle závod musíme co nejrychleji hodit za hlavu,“ vybízela Herrmannová. 

Příležitostí bude už sobotní štafeta.

Lucie Charvátová si po skončení sprintu mylně myslela, že v sobotu je na programu stíhací závod a až v neděli štafeta. Když se dozvěděla, že všechno je jinak, spontánně zareagovala: „Štafeta je už zítra? Uuuuuuf. Tak to nevím, co bude.“

Jedenáctkrát startovala ve štafetách Světového poháru a desetkrát se nevyvarovala trestného kola. Střelba se pro ni při této disciplíně stávala noční můrou, pod tíhou zodpovědnosti trpěla na střelnici nejvíce.

Češky, osmé před týdnem v Östersundu, opět nastoupí v sestavě Jislová, Charvátová, Davidová, Kristejn-Puskarčíková.  

„Lucka má se střelbou ve štafetě hodně špatných zkušeností a ta minulost se vás vždycky snaží v mysli dohnat,“ povídá kouč Egil Gjelland, pro tu chvíli v roli psychologa. 

Co tedy před štafetou Charvátové radí? 

„Zahoď negativní vzpomínky, přenes se přes ně. Jinak to nejde, pokud máš najít cestu ven.“

Autor:

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Stošek s Vakočem dojeli v nejdelší etapě bikerského Cape Epic šestí

19. března 2024  11:41

Martin Stošek s Petrem Vakočem obsadili šesté místo ve druhé etapě závodu Cape Epic v Jihoafrické...

Harkabus míří za rekordem. Trefil by se i ze záchodu, zírá spoluhráč

19. března 2024  11:01

S trochou nadsázky by se dalo říct, že žádný jiný z jihlavských hokejistů neměl tak pádný důvod...

V zoo jsme každý týden. Fin Salonen našel ve Zlíně druhý domov

19. března 2024  10:49

Do Zlína přišel Aleksi Lauri Salonen až v rozběhnuté sezoně, přesto se velice rychle posunul do...

Když nejlepší ligu rozhodují od stolu. A kluby se zlobí: Jako čekání na VAR

19. března 2024  10:41

Ze dvou těžkých ran během tří dnů se budou fotbalisté anglického Nottinghamu Forest sbírat těžko. V...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...