Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Charvátová: Nás virus ještě tolik nepostihl. Soucítím s letními sportovci

  7:58
Má za sebou zatím jasně nejlepší sezonu kariéry. Ozdobenou bronzem ze sprintu na mistrovství světa v italské Anterselvě, ale také ukončenou předčasně na Světovém poháru v Kontiolahti kvůli šířící se pandemii koronaviru. Jak na zimu 2019/2020 Lucie Charvátová vzpomíná?
Lucie Charvátová, archivní foto

Lucie Charvátová, archivní foto | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Jak teď s odstupem času berete ten prazvláštní konec sezony? V Kontiolahti se končilo předčasně a poslední kolo Světového poháru v Oslu se ani nejelo.
Pořád vzpomínám trochu hořkosladce. Na posledních závodech jsem se zase dostala do pěkné běžecké formy, takže mě trochu mrzelo, že jsme museli takhle narychlo odjet, protože Oslo je vždycky pěkné rozloučení se sezonou. Je tam hezké počasí, familiární atmosféra. Je to škoda, mohla jsem na posledních závodech ještě zabodovat, i když to se nedá nikdy říct.

V Kontiolahti vám to ale šlo slušně – 23. a 28. místo v individuálních závodech.
Připsala jsem nějaké body do Světového poháru, takže jsem to zakončila velmi pěkně.

Ve Finsku to muselo být dost hektické, když se informace měnily z hodiny na hodinu.
Bylo to poměrně složité. Ani jsme nebydleli s ostatními týmy, takže jsme se ptali sami mezi sebou, co bude. Bylo i trochu zvláštní, že diváky pustili do areálu a pak je těsně před závodem zase vyhnali, protože se najednou více jak 500 lidí nemohlo shromažďovat. Vzpomínám si, že když kluci závodili ve sprintu, tak Česko vyhlásilo nouzový stav. Nikdy jsem to nezažila, tak jsem netušila, co můžu čekat. Ne že by mě to zasáhlo, ale přemýšlela jsem, co bude. Když jsem šla další den závodit, rozhodla jsem se, že se vyhnu od rána všem médiím, která upozorňovala na to, jak se situace všude zhoršuje. A myslím, že mi to pomohlo, povedlo se mi lépe koncentrovat na závod a nepřipouštět si, co se ve světě děje.

O to těžší by pak ale bylo odcestovat do Osla a ještě týden nesledovat okolní svět.
To by v téhle situaci, která se vyvrbila, ani možné nebylo. Jednoznačně bylo dobré řešení, že se to takhle ukončilo. Nás jako biatlonisty to vlastně ani moc nepostihlo, proto teď hodně soucítím se všemi letními sportovci. Nikdo nechce, aby se posouvala olympiáda, aby se rušila celá sezona. My jsme vyvázli ještě dobře a domů jsme se dostali za pět dvanáct.

Zpětně se dá asi i lépe pochopit, proč fanoušci nebyli připuštěni do Nového Města na Moravě.
Rozhodně. I teď máme poměrně striktní opatření oproti jiným státům, jak to tak sleduju. Tohle bylo první velké opatření, proto se o něm dost diskutovalo. Ale když se podíváte zpětně, ne že by koronavirus byl malichernost, ale nevěstilo to nic dobrého. Tohle byl jen první střípek a na globální podstatě věci to už nic nemění.

Jak vlastně berete uplynulou sezonu? Životní díky bronzu na mistrovství světa, ale s hořkou tečkou?
Ne, vůbec ne. Budu na ni vzpomínat úplně nejkrásněji. Naopak si říkám, že kdyby teď náhodou někdo zakázal všem sportovat, tak bych mohla říct, že jsem skončila tak, jak se mi to líbilo. Samozřejmě o konci kariéry neuvažuju, doufám, že nás to nečeká, že zase budeme moct normálně sportovat a vyjedeme za hranice. Ale sezona pro mě byla skvělá v tom, že jsem se vrátila po dlouhé době na pozice, o kterých jsem si myslela, že by pro mě tenkrát mohly být udržitelné. Bohužel jsem prošla různými fázemi, propady, pády, vypadalo to jako začarovaný kruh. Tendence byly různé – i takové, proč to ještě dělat. Ale je to vytrvalostní sport a chce to nějaký čas.

Lucie Charvátová s bronzem, který si vyjela ve sprintu na MS v Anterselvě.

A tak jste bojovala, navíc přišel k týmu norský kouč Egil Gjelland, který vám sedl.
Když před dvěma lety přišel, viděla jsem v tom smysl, myšlenku. Viděla jsem, že je to dlouhodobější věc a že je potřeba vytrvat. Jsem ráda, že jsem vytrvala, protože až teď se trochu ukazuje jeho práce. Je to dlouhodobý koncept, nedá se soudit hned. I pro mě je určitě zadostiučinění, že už nejsem jen do počtu, ale kolikrát můžu do bojů o lepší příčky zasáhnout.

Jaký byl návrat domů z Finska? Předpokládám, že bez velké euforie, bez oslav.
Možná mě to trochu mrzí, protože na to, že byla sezona, se hodně rychle zapomnělo. I na jaře si to sportovec může prodloužit určitými momenty – jde na vyhlášení sportovce, setká se s ministrem vnitra… Ale tady najednou přestaly všechny tyhle zábavné složky. Sezona byla ukončena, od té doby jsem nikde nebyla, s nikým jsem se neviděla, takže medaili mám doma, můžu se na ni podívat, ale tím to končí. Je to škoda, ale jsou to jen společenské věci, které se neslučují se sportovními výkony. Důležité je, že jsem si ten den prožila, užila jsem si celou sezonu.

Šéf českého biatlonu Hamza: Zeměkoule se nepřestane točit

Ani doma žádná oslava neproběhla?
Doma asi nejsme úplně ti, kteří by si na velké oslavy a ovace potrpěli. Gratulace jsem dostala hlavně po mistrovství světa, ale po konci sezony už ne. Věnuju se studiu, podívám se po Krkonoších. Není potřeba to několikrát oslavovat. Svůj závod jsem i viděla, prožila jsem si to ještě jednou, ale můžeme jít dál.

Vás se vlastně po návratu ještě dvoutýdenní karanténa netýkala.
Ne ne, měli jsme ten trochu zvláštní přílet. Sportovci letěli v neděli a tím, že Finsko nebylo v rizikové oblasti, jsme do karantény nemuseli. Zbytek trenérů letělo o den později, a to bylo hodně komplikované, protože jim rušili lety. Do karantény museli jeden trenér a jeden servisák, protože jeli autem přes Německo.

Od té doby podnikáte alespoň výlety po Krkonoších?
Procházky jsou povolené. Když ale vidím tady u nás na horách, kolik potkávám nemístních, tak mě to trochu zaráží. Ale já jsem rozhodně ten typ, který se teď do hor vydává. Sněhové podmínky jsou pořád výborné, mrzne, sněží, zima ještě neskončila a já jsem milovník zimy. Na skialpech si pochodím, na běžkách jsem byla taky, samozřejmě bez velkého kontaktu s lidmi.

Čím dál se během těch dlouhých dní zabavíte?
Vlastně nakonec musím tuhle nešťastnou dobu uvítat. Měla jsem velké plány na jaro – chtěla jsem jet do Alp na lyže, chtěla jsem jet k moři, to mi nevyšlo, ale asi můžu být ráda.

Jak to?
Letos na jaře mám dokončit vysokou školu, takže se věnuju intenzivně diplomové práci. Psala jsem ji poctivě v průběhu celé zimy, abych na jaře mohla mít volněji, i tak teď trávím celé dny tím, že hledám, jak to zanalyzovat, jak to uchopit. Komunikuju se školou, s Českým olympijským výborem, se kterým spolupracuju. Máme i nějaké semináře online, takže mám docela pestrý program.

Což je asi lepší varianta, než kdybyste školu neměla a v jediném měsíci, kdy můžete coby biatlonistka vyrazit na dovolenou, byste jen trčela doma, ne?
No jo. Nemůžu si teď stěžovat na to, že nikam nemůžu, je to povinnost pro všechny. Ale měla bych se věnovat i jiným věcem – naparafínovat si lyže, udělat si domácí věci – třeba vytřídit oblečení po sezoně, udělat trochu pořádek.

Na to máte ještě spoustu času. Kdy vám vlastně začíná oficiální trénink?
Začátkem května, i když to teď bude asi komplikovanější s otevřením hranic. Asi bychom byli hodně nešťastní, kdybychom se s Egilem (Gjellandem) už nemohli nikdy setkat, to nevím, jak by se řešilo. Ze začátku může trénink probíhat individuálně, půjde o to vrátit se do nějakého systematického režimu, začít chodit běhat, na kolečkové lyže, když to půjde. Proto se i teď musím udržovat aktivně.

Jak to ještě děláte?
Teď jsem si třeba zaběhla orienťák. Náš orienťácký klub vyznačí trasu, my si stáhneme aplikaci do mobilu, mapu si vytiskneme a můžeme jít do lesa, kdy chceme. Jakmile jste pak blízko té kontroly, mobil vám to zaznamená. Na dálku si můžete porovnat výsledek, což je fajn zpestření. Celé jaro je potřeba po fyzické stránce něco dělat.

A doufat, že se situace ve světě co nejdřív zlepší.
Ono je otázka, jak moc se to přeceňuje, je to těžké… Nikdo nemůže rozhodnout o tom, že by sportovci mohli trénovat, protože to by pak házelo blbý pohled na populaci, přestože sportovci asi nejsou rizikovou skupinou. Samozřejmě můžou být přenašeči, ale těžko říct. Nikomu v Evropě se zatím trénink profesionálních sportovců moc nepovedl uchopit, je to velmi smutná atmosféra. Ale snad se to zlepší aspoň do zimy. Ne, vlastně do května, protože musíme začít trénovat.

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Kladno začalo od Adama a má Filipa. Měsíce marodili, při comebacku hned zářili

18. dubna 2024  10:59

Jeden v novém roce ještě nechytal, druhý nehrál dokonce celý rok. K prvnímu barážovému úspěchu...

Navzdory potížím tenisový challenger v Ostravě bude. Objeví se další hvězdy?

18. dubna 2024  10:38

Byť je šéf tenisového svazu Ivo Kaderka ve vazbě a policisté mimo jiné prověřují nekalosti spojené...

Opava proti Ostravě. Velká basketbalová bitva o semifinále startuje

18. dubna 2024  10:23

V minulé sezoně basketbalisté Opavy prohráli v národní lize s NH Ostrava tři ze čtyř zápasů. V této...

V zámoří píší o prvních českých posilách pro MS: pojedou Palát, Nosek a Mrázek

18. dubna 2024  10:05

Do úvodního zápasu českých hokejistů na domácím mistrovství světa zbývá 22 dní. Jména hráčů z...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...