Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KOMENTÁŘ: Nejúspěšnější šampionát biatlonistů. A co bude dál?

  17:59
Hochfilzen (Od našeho zpravodaje) - Bylo to nejúspěšnější mistrovství světa v historii českého biatlonu, opentlené zlatem, dvěma stříbry, bronzem a vlastně i dvěma čtvrtými místy. Byl to šampionát Gabriely Koukalové a Ondřeje Moravce. Jejich zásluhou jsou Češi třetí v hodnocení zemí, za Německem a Francií.
Gabriela Koukalová na ramenou dalších členů českého týmu.

Gabriela Koukalová na ramenou dalších členů českého týmu. | foto: Český biatlon, Petr Slavík

Česká výprava zaznamenala v Rakousku navlas stejnou medailovou bilanci jako na dosud nejzdařilejším mistrovství světa v Kontiolahti 2015, konečná bilance v Hochfilzenu je však tentokrát ještě lepší z pohledu počtu i kvality umístění na 4. až 6. místě.

„Loni v Oslu jsme nabrali jen samá čtvrtá a pátá místa a mluvilo se potom o částečném zklamání, i když my jsme úplně zklamaní nebyli,“ vzpomíná šéftrenér Ondřej Rybář. „Tentokrát jsme k takovým umístěním navíc přidali medaile, dokonce čtyři, což je naprosto úžasné a pro mnohé až nečekané.“

Medailové pořadí zemí

1. Německo 7 - 1 - 0
2. Francie 1 - 2 - 4
3. ČESKO 1 - 2 - 1
4. USA 1 - 1 - 0
5. Rusko 1 - 0 - 1
6. Norsko 0 - 3 - 1
7. Bělorusko 0 - 1 - 0
7. Ukrajina 0 - 1 - 0
9. Rakousko 0 - 0 - 2
10. Itálie 0 - 0 - 1
10. Finsko 0 - 0 - 1

Nejúspěšnější jednotlivci:
1. Dahlmeierová (Něm.) 5 - 1 - 0
2. Schempp (Něm.) 2 - 0 - 0
2. Hinzová (Něm.) 2 - 0 - 0
4. M. Fourcade (Fr.) 1 - 2 - 2
5. Koukalová (ČR) 1 - 1 - 1
6. Šipulin (Rus.) 1 - 0 - 1
7. J. Bö (Nor.) 0 - 3 - 0
8. Fillon Maillet (Fr.) 0 - 2 - 0
9. Chevalierová (Fr.) 0 - 1 - 2
10. Dorinová - Habertová (Fr.) 0 - 1 - 1

Hochfilzen byl však zároveň testem na akci ještě významnější, na olympijské hry v Koreji 2018.

Také proto český tým experimentoval před šampionátem s dvoutýdenní vysokohorskou přípravou v Anterselvě, ve výšce 1600 metrů.

„Úplně mi nesedla,“ tvrdí sice Michal Šlesingr, ale oba medailisté si ji naopak pochvalovali. „Deset dní jsem v Anterselvě umíral, ale pět dní před odjezdem do Hochfilzenu jsem se začal cítit skvěle,“ popisuje Moravec.

Kontiolahti v obráceném gardu

Velký glóbus už mám, letos chci medaili ze šampionátu, oznamovala před sezonou Gabriela Koukalová.

Má tu nejcennější. A k ní stříbro i bronz jako bonus.

ZLATO. Gabriela Koukalová a pohár pro mistryni světa ve sprintu.

NEJDE TO OTEVŘÍT! Gabriela Koukalová zápolí při vyhlašování nejlepších...
Gabriela Koukalová se po vytrvalostním závodu na MS v Hochfilzenu podepisuje...

STŘÍBRO A BRONZ. Proslulé trable se šampaňským po třetím místě ve stíhacím závodě (vlevo) a druhá příčka z toho vytrvalostního.

Zatímco Světový pohár loni ovládla především díky mimořádné střelecké stabilitě, letos k ní přidala i cosi navíc: rychlejší, dynamický běh. Tah na bránu v klíčových okamžicích sezony ukázala už při vítězství v pohárovém Novém Městě, které si určila za první cíl zimy. Nyní ho předvedla znovu.

Na rozdíl od ní 32letý Ondřej Moravec ještě v lednu zakoušel, jaké je to dojíždět i v páté či šesté desítce pohárových závodů. Perfekcionista z Letohradu ale znovu prokázal jedinečnou schopnost připravit se na vrcholné akce zimy. S přibývajícími léty se z něj stává björndalenovský typ biatlonisty, jenž se čím dál víc soustředí jen na největší pamlsky sezony.

Ondřej Moravec má radost ze světového stříbra.

POOSMÉ. Ondřej Moravec a osmá velká medaile jeho kariéry.

„Bylo to vlastně mistrovství v obráceném gardu než v Kontiolahti 2015. Tam táhl celý tým Ondra a Gábina se k němu blížila,“ porovnává Rybář dva nejúspěšnější české šampionáty historie.

A ti ostatní?

Michal Krčmář a Eva Puskarčíková, dva „skokani“ zimy, dorazili poprvé na vrcholnou akci coby závodníci širší světové špičky a tato nová role mohla mít na svědomí jejich úvodní selhání.

Rychlopalkyně Puskarčíková musela na trestné kolo hned při smíšené štafetě a Krčmář pro změnu odstřelil sám sebe 61. místem ve sprintu. „Byla to věc hlavy, ne formy,“ sám soudí. Podobně hovoří Rybář o Puskarčíkové: „Sama na sebe možná tlačila až příliš a z toho pak přicházely chyby. Musíme trochu zklidnit vášně.“

Michal Krčmář před štafetou na mistrovství světa v Hochfilzenu
Česká biatlonistka Eva Puskarčíková v závodě s hromadným startem na MS v...

NÁSLEDNÍCI. Michal Krčmář a Eva Puskarčíková na tratích světového šampionátu.

Krčmář později skládal zdařilý reparát šestým místem ve vytrvalostním závodě. Zároveň ale bojoval s nemocí a běhal pomaleji, než umí, což se odrazilo na umístění v nedělním závodě.

Puskarčíková předvedla povedený úsek ženské štafety, načež si však opět protrpěla závěrečný hromadný závod.

„Ale je rozhodně lepší, když si oba první akcí v roli kandidátů předních příček prošli už tady, než aby to bylo až za rok na olympiádě. Hochfilzen jim směrem do budoucna může pomoci,“ soudí předseda svazu Jiří Hamza.

Hledání radosti i střelecké jistoty

Bylo by rozhodně alibistické namlouvat si, že vše je v české reprezentaci jen dobře. „Nemáme ani takovou základnu, abychom sem přijeli s pěti muži a pěti ženami ve formě,“ připomíná Rybář. Koneckonců i německý trenér Mark Kirchner v Hochfilzenu podotkl: „Za našimi nejlepšími čtyřmi muži zeje výkonnostní díra, takže se musím modlit, aby mi nikdo neonemocněl.“

A tak Češi počítali na šampionátu též ztráty. Veronika Vítková, čtvrtá žena Světového poháru z předminulé sezony, prožívá dost možná nejtěžší období kariéry. Výsledkový propad na 68. a 50. místo byl pro ni obrovským zklamáním. Běh ještě byl dobrý, zato na střelnici nasbírala dvakrát pět chyb.

„Náprava je prací na dlouho,“ říká i kouč žen Zdeněk Vítek. Nejprve musí jeho svěřenkyně znovu najít radost z biatlonu.

Michal Šlesingr takový problém nemá, jen jeho forma přicházela až s týdenním zpožděním. „Určité psychické síly jej mohlo stát nasazení v boji proti dopingu,“ poukazuje Rybář. Což Šlesingr nerozporuje. „Šlo o tak důležitou věc, že jsem ji nemohl hodit za hlavu.“

Veronika Vítková během štafety na MS v Hochfilzenu.
Michal Šlesingr (vpředu) v cíli hromadného závodu na MS v Hochfilzenu.

DLOUHOLETÉ OPORY. Šampionát je nezastihl v takovém rozpoložení, jak si představovali: Veronika Vítková a Michal Šlesingr.

Lucie Charvátová se po solidním vstupu do šampionátu (body za 32. a 34. místo) radovala, že střelba není na její poměry až tak zlá. Ve vytrvalostním závodě už taková byla, osmkrát minula. Což ji připravilo o místo ve štafetě, které pro ni kouč Vítek původně opět chystal.

„V běhu šla oproti loňské sezoně dolů,“ říká Rybář. „Střelecky tam občas nějaký záchvěv je, ale je před ní velká práce.“

Zcela odlišný obrázek nabídly štafety. V té ženské „rizikový prvek“ Jessica Jislová obstál, v té mužské její přítel Tomáš Krupčík nikoliv.

Jistě, Jislová zatím nemůže být označena za řešení otázky „kde najdeme čtvrtou ženu do štafety“. Nejprve musí hochfilzenský výkon zopakovat. Navíc v přípravě i během sezony ji zpomalovaly zdravotní problémy, potřebuje zrychlit. „Každopádně do budoucna s ní počítáme,“ ujišťuje Rybář.

Jak stříleli

Procentuální úspěšnost na MS

MUŽI:

90% Ondřej Moravec

84% Michal Krčmář

81% Michal Šlesingr

57% Adam Václavík

76% Tomáš Krupčík

ŽENY:

93% Gabriela Koukalová

78% Eva Puskarčíková

68% Veronika Vítková

72% Lucie Charvátová

100% Jessica Jislová

Pozn.: Závodníci jsou řazeni podle pozice v SP.

Krupčík v sestavě nahradil Jaroslava Soukupa, absentujícího na šampionátu poprvé po 15 letech. „Tomáš podal velmi dobré výkony na mistrovství Evropy a střelecky se letos zvednul,“ připomíná šéftrenér. „Na Pokljuce štafetu podržel. Totéž jsme od něj čekali tady, zvlášť když individuál nezajel špatně. Ale jeho výkon ve štafetě byl pro nás velkým zklamáním.“

Rovněž v tomto případě mohla být na vině přemotivovanost a Krupčíkova snaha udržet se ve druhém kole za každou cenu hlavního pole.

Generační obměna bude pokračovat v nejbližší budoucnosti. Klíčovou roli v ní má sehrát i 23letý Adam Václavík. Už nyní udivuje běžeckou výkonností na úrovni Moravce a Šlesingra, jenže na střelnici je velmi nejistý, o čemž svědčí devět chyb ve stíhacím závodě..

„V základu to už umí, ale potřebujeme hodně zapracovat na finalizaci jeho střelby,“ tvrdí Rybář. „Ale je pro nás velkou výzvou pracovat s tak slibným člověkem.“

Jak se udržet na výši

Předloni po šampionátu v Kontiolahti usoudil Jiří Hamza, že biatlon se už v Česku dotkl samého stropu možné popularity. Mýlil se. V dalších dvou sezonách rostla jeho sledovanost i čtenost dál, až do zdánlivě nepochopitelných sfér.

„Tak trochu jsme si na sebe ušili bič. Najednou i veřejnost od náš očekává stále víc a víc. Ale s tím se musíme vypořádat,“ říká Hamza.

Aby v období po hrách v Koreji nepřišel příliš strmý pokles, chce to:

1) Odložení plánů na ukončení kariéry Gabriely Koukalové.

2) Pokud nebude platit bod 1), tak rychlý příliv mladé krve.

Dál by měli stoupat pořadím nahoru Puskarčíková i Krčmář. Nezapomínejme, že Češi často dozrávali v biatlonu později.

TO JE RADOSTI. Vítězná Markéta Davidová po sprintu na mistrovství Evropy...

DÍVKA PRO BUDOUCNOST. Markéta Davidová. Tento týden ji čeká juniorské mistrovství světa, před ním však musela bojovat i s onemocněním.

Co se týče nadějné juniorské generace, nejrazantněji má nakročeno na výsluní 20letá Markéta Davidová. Vyhrála v sezoně závod druholigového IBU Cupu, získala i dva evropské juniorské tituly. Rozhodnutí nevláčet ji na otočku do Hochfilzenu jen kvůli štafetě bylo rozumné, zbytečně by taková cesta narušila její přípravu na juniorské vrcholy sezony. Ani Koukalová svého času do A-týmu nespěchala.

Ovšem už příští zimu by měla Davidová dostat mezi dospělou elitou mnohem více příležitostí. „Počítáme s tím,“ přitaká Rybář. Cesta na olympiádu se otevírá i před ní.

Stav SP

po 19 z 26 závodů

MUŽI:
1. M. Fourcade (Fr.) 1020
2. Šipulin (Rus.) 690
3. Schempp (Něm.) 673
4. J. Bö (Nor.) 621
5. Peiffer (Něm.) 550
12. Moravec 416
15. Krčmář 389
20. Šlesingr 301

ŽENY:
1. Dahlmeierová (N.) 903
2. Koukalová (ČR) 857
3. Mäkäräinenová (F.) 776
4. Dorinová-Hab. (Fr.) 711
5. Wiererová (It.) 576
9. Puskarčíková 465
25. Vítková 249

S VELKÝM GLÓBEM. Přenechá jej loňská šampionka Gabriela Koukalová v této sezoně Lauře Dahlmeierové?

Ještě dříve musí doběhnout ke svému konci tato sezona. Ani vidina dalšího velkého glóbu, na nějž by Koukalová mohla jaksi mimochodem dosáhnout, ještě zcela nezmizela. Ztráta na vedoucí Dahlmeierovou sice narostla na 46 bodů, ale Němka měla v minulosti problémy vydržet bojeschopná po celou sezonu. Navzdory své zlaté sbírce z Hochfilzenu musela po vytrvalostním závodě i po štafetě řešit náhlé zdravotní problémy.

Zbývají tři pohárová kola: v Pchjong-čchangu, Kontiolahti a finále v Oslu.

Otázkou je, nakolik se v nich bude chtít Gabriela Koukalová zmáčknout, když u obou svých letošních cílů, Hochfilzenu a pohárového Nového Města, už má napsáno: SPLNĚNO.

Ačkoliv dovedete si ji představit, jak zbylé závody jen tak objíždí?

Autor:

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

9. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Třinec 2:3. Série se vrací do Slezska, domácí stíhací jízdu nedotáhli

9. dubna 2024  18:20,  aktualizováno  22:27

Hokejisté Sparty nevyužili ani druhý mečbol na postup do finále. Po nevydařené úvodní třetině...

Slavia si pojistila univerzála Douděru. Podepsal smlouvu do konce června 2028

16. dubna 2024  12:33

Český reprezentant David Douděra prodloužil s fotbalisty Slavie smlouvu. Pětadvacetiletý obránce či...

Volejbalová Evropská liga v novém formátu. Ta ženská vyvrcholí v Ostravě

16. dubna 2024  12:27

Zlatá Evropská liga volejbalistek letos vyvrcholí v Ostravě, kde má tudíž česká reprezentace jistý...

V Olympii zapálili oheň pro Paříž. Obešli se i bez pomoci boha Slunce

16. dubna 2024  10:25,  aktualizováno  12:03

Zatažená obloha sice znemožnila, aby olympijskou pochodeň zapálily přímo sluneční paprsky, to však...

Český šerm má ve světě respekt. Jsme féráci, říká Jurka. V Paříži vyrovná dědu

16. dubna 2024

Premium Jakub Jurka při focení v olomoucké kavárně otevírá pusu, aby se zakousl do máslového croissantu....

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...