Jitka Landová v olympijském závodu biatlonových štafet v Soči.

Jitka Landová v olympijském závodu biatlonových štafet v Soči. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Dodatečný bronz ze Soči? Že Ruskám není hanba, ucedila Landová

  • 59
Zbraň a lyže vyměnila za třídní knihu, přeplněné ochozy biatlonových stadionů zase za školní třídu. Bývalá biatlonistka Jitka Landová v květnu ukončila kvůli únavovému syndromu kariéru. Teď je z ní učitelka, na základní škole v Jablonci nad Nisou děti vyučuje tělocvik.

„Mám se vážně skvěle. Baví mě to, naplňuje a i zdraví se mi spravilo,“ vypráví nadšeně mezi hodinami.

A taky vzpomíná. Třeba na to, jak před čtyřmi roky doběhla na olympiádě v ruském Soči se štafetou na čtvrtém místě. 

Dlouhých 1 375 dnů pak trvalo, než původně druhé Rusky diskvalifikovali kvůli dopingu a české kvarteto se posunulo na třetí příčku. Bronzovou medaili Landová dostane poštou.

Jitka Landová se loučila s kariérou na květnovém galavečeru Biatlonista roku.

Jaký je váš první školní rok v roli učitelky?
Žiju si jako normální smrtelník a je to paráda. Vůbec si nestěžuju a jsem šťastná za to, co teď mám - perfektní děti i kolektiv. Učím totiž na škole, na kterou jsem sama chodila.

Takže máte mezi kolegy své bývalé učitele?
Přesně tak. Část kolektivu je ještě prapůvodní, o to je to veselejší. Mám se teď vážně skvěle, i zdraví se mi spravilo. Troufnu si říct, že jsem relativně zdravý člověk, který se snaží hýbat.

Učíte tělocvik?
Ten mám na půl úvazku a pak jsem ještě asistent pedagoga. V červnu jsem ukončila jedno studium a chtěla jsem začít další, ale obor mi neotevřeli, za což jsem nakonec ráda, protože by toho asi bylo moc. Neměla bych na sebe vůbec čas a to bych nerada. Teď počkám do září a pak si chci dodělat angličtinu jako druhý předmět.

A co biatlon? Už jste ho v hodinách tělocviku zařadila?
Zatím ne, ale je to škola s rozšířenou výukou tělesné výchovy. V Jablonci je běžné, že děti sportují na lyžích, máme tam i nějaké biatlonisty, ale zatím jsme se spíš účastnili florbalových, atletických soutěží. Ono je i dost těžké se dostat ke zbraním, ani já už tu svou nemám. Ale můžeme udělat takovou alternativu - budou házet šiškama do stromu (zasměje se).

Díváte se na biatlon alespoň v televizi?
Zatím jsem viděla jeden závod, ale určitě si podle biatlonu nebudu řídit denní harmonogram. Když budu mít čas, podívám se. Jindy mi budou stačit výsledky.

Právě ty se v pondělí po diskvalifikaci Rusek změnily. Cítíte nyní vztek, zklamání, radost? Nebo vše dohromady?
Nemůžu být vzteklá ani zklamaná, vždyť jsem vysloužilý sportovec. Všichni víme, jak to tehdy bylo... Ale nechci přemýšlet nad minulostí, nechci se ohlížet zpátky. I když přiznávám, že mi pondělní zpráva nedala spát.

O čem jste v noci přemýšlela?
Byla to krušná noc, honila se mi hlavou spousta věcí, co by se dělo, kdyby. Čumákovala jsem asi do jedné, špatně se mi usínalo, protože jsem mluvila s Evčou (Puskarčíkovou) i Gabčou (Koukalovou). Na druhou stranu jsem vlastně ráda, že se to stalo. Holky si třeba na tu medaili ještě na olympiádě sáhnou, ale mě už to nepotká. 

Hodně vás mrzí, že jste si neužila tradiční oslavy na pódiu?
Mrzí. Byl by to nepopsatelný zážitek plný emocí a euforie, na který bych vzpomínala. Určitou lítost cítím.

Předpokládám, že jste na Rusky dnes naštvaná.
Že jim není hanba! Mně to přijde jako nestoudnost. Nechápu, jak ten jejich organizovaný doping funguje a jak jim to mohlo tolik let procházet. Konečně se s tím něco dělá.

Vybavíte si ještě nějaký moment z olympijského závodu?
No moment... Zažívala jsem v něm dost krušnou chvilku. Nebyla jsem tak otrkaná a zvyklá přebírat štafetu na prvním místě. Rozklepaly se mi nohy a musela jsem pětkrát dobíjet. Jen jsem pak s obdivem sledovala a nechápala, jak to Verča (Vítková) dotáhla až na čtvrté místo, respektive teď na třetí.

Česká biatlonistka Jitka Landová ve vytrvalostním závodu na 15 kilometrů. (14....
Česká biatlonistka Jitka Landová v závodu štafet na 4x6 kilometrů. (21. února...
Česká biatlonistka Jitka Landová při střelbě v závodu štafet na 4x6 kilometrů....
Česká biatlonistka Jitka Landová ve stíhacím závodu na 10 kilometrů. (11. února...

Jitka Landová při svých olympijských startech v Soči.

Změnila by bronzová medaile něco ve vašem životě?
Stoprocentně. Už jen ten aktuální prožitek bych měla jiný, měla bych jinou motivaci, jiné ohodnocení, i sponzorsky se ta situace dala uchopit jinak. Ale na můj konec kariéry by bronz asi vliv neměl. Zdravotní problémy přišly a asi byly nevyhnutelné.

Už víte, kam si medaili vystavíte?
Ještě jsem nad tím nepřemýšlela. Až ji budu mít v ruce, něco vymyslím. Ale zatím mám všechny poháry i medaile uložené v krabičkách ve skříni.

Viděla jste tu ze Soči? Víte, jak vypadá?
Viděla jsem hned tu první medaili od Jarouška (Jaroslava Soukupa - prvního olympijského medailisty v biatlonu). A podle mě je povedená, líbí se mi. Jen doufám, že nebude moc ochmataná.

Biatlonu jste v květnu dala vale. Neplánujete se vrátit ani jako komentátorka?
Byla jsem v kontaktu s Českou televizí, ale mají teď plné stavy. Kdyby byla nouze a někdo z expertů by nemohl, ozvou se, tak uvidíme.

V tuhle chvíli se tedy olympijským bronzem vaše biatlonová kapitola uzavřela?
Pro mě byla uzavřená už od jara. Teď se jen trochu pootevřela, abych dopsala tu poslední kapitolu. Je překvapivá, trošku politováníhodná, ale aspoň příjemná a hezká.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)