Gabriela Soukalová

Gabriela Soukalová | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Soukalová: Strašně jsem se bála, že to ostatním zkazím

  • 5
Před 39 lety, ve Falunu 1974, vybojovala její maminka Gabriela Soukalová pod dívčím jménem Sekajová bronz na mistrovství světa v běhu na lyžích. Také ze štafety. Dcera se jí ve čtvrtek vyrovnala. "Mamka mě vždycky přes léto honí a říká: Co tam děláš? Podívej se, jak já jsem to běhala," směje se biatlonistka Gabriela.

Našly jste se s maminkou v tom rumraji po doběhu štafety?
Jo, ale jen na chvilinku. Dostala jsem pusu. Mamka předtím brečela. To na ní poznám.

Vy jste nebrečela?
Já nemám slov, abych popsala tu směsici pocitů v cíli. Nejdřív se vám chce brečet, pak se zase chvilku smějete. Prostě nádhera. Kvůli takovým zážitkům sport dělám. A doma si to vše uvědomujete mnohem víc. Lidi u trati, to byl prostě hukot.

Před štafetou jste tvrdila, že z postele se k medaili dojet nedá. A vidíte, máte ji.
Mám! Ale byl to jeden z nejtěžších závodů v životě. Co s vámi provedou dvě nemoci po sobě, to si nesportující lidé asi ani neumějí představit. Najednou mi připadá, jako bych měsíc vůbec nic nedělala. Já si vůbec nevěřila. A teď... je to nepředstavitelná radost.

A taky úleva? Že jste to zvládla?
To jo. Štafeta jsou čtyři. Když jeden není stoprocentní, zkazí ji ostatním. Strašně jsem se bála, že nebudu dost silná, proto ta úleva. A hrozně obdivuju kluky, jak famózně se s tlakem na střelnici poprali, že si ho vůbec nepřipustili. Ať už zbytek mistrovství dopadne jakkoli, tuhle medaili nám nikdo nevezme.

Kdy jste v ni uvěřila?
Po ležce Ondry Moravce. Pak jsme s Verčou Vítkovou utíkaly za tribunou k cíli a slyšíme, jak lidé řvou po každé jeho ráně na stojce. Říkaly jsme si: Takhle rychle zvládl stojku, to je teda něco.

Panovaly obavy, zda vaše oslabené tělo vydrží celý šampionát. Takže jaký je stav?
Měla jsem po štafetě strašně utahané nohy a dost mě bolela záda. Musím z něj tu únavu vyplavit.

Čekají na vás ještě čtyři závody. Na který se těšíte nejvíc?
Ten už jsem si ve čtvrtek odjela.

Dobře, tak další v pořadí?
Holčičí štafeta, tam běžím jen 6 kilometrů. Po nemoci je pro mě příjemnější kratší trať, na delších se manko z přípravy projeví víc. Po třech kilometrech smíšené štafety jsem cítila, že jedu hlavně na vůli. Už těch 7,5 kilometru v sobotním sprintu bude dost těžkých. Zvlášť s tím velkým kopcem. To není zrovna trať pro mě.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)