Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koukalová: Nové Město bylo nejvíc. Teď se chci vrátit k výtvarnému umění

  6:59
O tom, co ji odvedlo od biatlonu, o posledních dvou letech i o plánech, čemu se chce věnovat v dalším životě, hovoří mistryně světa a vítězka Světového poháru Gabriela Koukalová v prvním velkém rozhovoru po ukončení kariéry.
Gabriela Koukalová na přednášce pro sportovce „Společně správnou cestou“ v...

Gabriela Koukalová na přednášce pro sportovce „Společně správnou cestou“ v plzeňském Parkhotelu. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

V posledních měsících mnozí hovořili o ní bez ní. Když Gabriela Koukalová oznámila definitivní konec s biatlonem, bilancovala se její kariéra, vzpomínali na ni šéf svazu i bývalí kolegové, připomínaly se památné triumfy z let 2012 - 2017, ale také úsměvné příběhy a kontroverzní situace, po nichž se od ní někteří lidé odvrátili.

Nehovořila však ona sama.

Proto vznikl tento rozhovor.

Odehrál se během týdne v Plzni, kde vystupovala na workshopu Společně správnou cestou s mentálním koučem Marianem Jelinkem a výživovým poradcem Pavlem Suchánkem. Tak to její manažer Václav Kořán vymyslel, když v den ukončení kariéry jeho klientky vzkázal novinářům: „Gabriela poskytne rozhovory až při svých oficiálních akcích.“

Po skončení dvouhodinového workshopu v plzeňském Parkhotelu se tedy dlouze rozpovídala. Nejprve o rozhodování, zda se pokusit o návrat k biatlonu, nebo raději definitivně skončit. 

Jaké byly hlavní myšlenky pro návrat?
Pocit, že ještě nechci zahodit talent, o kterém vím, že ho mám. Nebo vzpomínky na chvíle, kdy jsem si obula lyže, rozjela se a měla pocit: Tohle jsem já. Taky jsem teď na jaře zjistila, že jakmile zkusím pravidelně trénovat, jde to dopředu až neuvěřitelně rychle.

A argumenty proti?
Hlava. Už se jí nechtělo zpět do biatlonového kolotoče. Nacházím najednou spoustu věcí v obyčejném životě, kterých si vážím mnohem víc, než kdybych měla medaili na krku. Například jsem nedávno poznala i kus mé rodiny, mamčiny bratrance, o kterých jsem pomalu ani nevěděla, že existují.

Přemlouvali vás příbuzní a přátelé, ať s biatlonem nekončíte?
Nechávali to na mně, nevyjadřovali se. Až když jsem se opravdu rozhodla, řekla mi mamka: Jsem ráda, že ses nevrátila. Dokonce prohlásila, že by mi nohy zpřerážela, kdybych to ještě chtěla zkusit. (směje se)

Nelákalo vás závodění v týmu s Markétou Davidovou?
Ne, já asi nemám takové ego. Nikdo nejsme nenahraditelný. Přijdou noví lidé, tak ať si taky vyšlapou tu radost a jsou na sebe pyšní.

„Nacházím najednou v obyčejném životě spoustu věcí, kterých si vážím mnohem víc.“

A co návrat k biatlonu v budoucnu v roli trenérky?
Už jsem u něj byla příliš dlouho, jsem z něj celkově unavená. Mnohem spokojeněji si teď připadám, když dělám to, co mi chybělo v závodním životě. Uvědomuju si, že nic neumím, a každý sebemenší pokrok v čemkoliv mě nakopne.

Takže by vás nezlákali ani z televize na post spolukomentátorky biatlonových přenosů?
Zatím ne. Zvlášť když zapomínám slova. S tím pamatovákem to už není, co to bývalo. Nevím, jestli by to nebylo kontraproduktivní.

Pustíte si doma aspoň přenosy z biatlonu?
Jo, klidně, koukám se i na spoustu dalších sportů. Akorát to finále Evropské ligy s Petrem Čechem mě hrozně mrzelo. Tak moc jsem mu přála, aby kariéru skončil jinak. Ale to je život, ten si nevybírá. Málokdo skončí na vrcholu.

Gabriela Koukalová na přednášce pro sportovce „Společně správnou cestou“ v...
Gabriela Koukalová na přednášce pro sportovce „Společně správnou cestou“ v...

Každopádně rekreačně se sportu budete věnovat i nadále, že?
Rozhodně. Uvědomila jsem si, že v posledních několika letech jsem potřebovala k radosti výsledek a že ta cesta k němu mi už žádnou radost nepřinášela. Proto se snažím užívat si teď každý sport, který je pro mě nový, ale už nemám potřebu se s lidmi předhánět. Před časem jsem byla na inline bruslích, všichni mě předjížděli a čekali, že se za ně zavěsím. Jenže mě vůbec netankovalo někoho tam honit.

Který moment z vaší kariéry považujete za nejsilnější?
Vítězství při svěťáku v Novém Městě. (v prosinci 2016)

Gabriela Koukalová

a konec kariéry, servis iDNES.cz

Je pro vás víc než olympijské stříbro? Než světové zlato?
Jednoznačně. Víc než Soči. Víc než velký glóbus. (bije se v hruď)

Kde dnes všechny ty vybojované medaile máte?
Zbylo mi jen posledních pár, z olympiády a mistrovství světa. Všechny ostatní jsem věnovala dětem, abych je motivovala ke sportu. A ty glóby, no, půlka těch malých se někde ztratila. Ten velký snad někde bude. Stěhovali jsme se, nějaké věci jsme našli v krabici.

Nevystavíte si je doma?
Ne, na předměty moc nejsem. Věci jsou jen věci. Důležitější jsou pro mě krásné vzpomínky. Ty mi nikdo nevezme.

Neuspořádala jste žádnou oficiální rozlučku s kariérou, žádný večírek, tiskovou konferenci. Nemrzelo vás to ani dodatečně?
Já si na ty oficiality moc nepotrpím. Přijdou mi takové umělé, nabubřelé. Asi bych z toho neměla radost. Takhle (oznámení o konci formou videonahrávky) mi to přišlo efektivní. Doufám, že budu moci celou kariéru brzy oslavit s lidmi, kteří se mnou zůstali, ať se poslední dva roky dělo, co se dělo. Ty dva roky byly pro mě dobrá zkouška, která mě posílila. Poznala jsem, na koho se mohu spolehnout a kdo mě má rád bez ohledu na to, jestli závodím a jsem úspěšná, nebo ne.

Myslíte si, že až emoce opadnou, najdete si i k biatlonové komunitě cestu zpět?
Zatím jsem neměla potřebu vracet se. Někteří lidé z týmu, s nimiž jsem měla hezké vztahy, se mnou zůstali. Takoví, kterým jsem za to stála. A ti, kterým ne... to je život, to není nic špatného. Připadám si jako raketa letící k cíli, jak z ní postupně odpadávají ty částice. Uvědomila jsem si, co je pro mě důležité. Jsem ráda, že i v systému, který nutí jedince zašlápnout vlastní ego, jsem dokázala být sama sebou. Navzdory tomu, že mě někdo odsoudil a že jsem přišla i o některé lidi, které jsem měla ráda.

Psala jste nedávno Lauře Dahlmeierové, když ukončila kariéru. Napsala nyní ona vám?
Musím se přiznat, že jsem před měsícem ztratila mobil se všemi kontakty, kde jsem měla uloženou i Lauru. Doufám, že mi psala a já si to jen nemohla přečíst. Těším se, že někdy spolu zajdeme na kafe.

Gabriela Koukalová na přednášce pro sportovce „Společně správnou cestou“ v...
Gabriela Koukalová na přednášce pro sportovce „Společně správnou cestou“ v...

Ze všech vašich soubojů ty s ní byly nejpamátnější?
Rozhodně. Pouto mezi námi bylo velmi silné.

Co se nyní chystáte dělat dál? Čím se chcete živit?
Plánů mám docela dost, jsem aktivní člověk. Velký smysl vidím v projektu „Společně správnou cestou“ (workshopy pro mladé sportovce, trenéry, rodiče). A hlavně se chci vracet ke svému původnímu povolání, které jsem chtěla celý život dělat, což jsou výtvarné věci. Snažím se zdokonalovat v různých technikách a programech, abych byla v co nejkratším okruhu let schopná doskočit rozdíl mezi mnou a mými vrstevníky, kteří už na sobě spoustu let systematicky pracují. Hrozně mě baví kreativní práce.

Jednou byste si ráda otevřela návrhářské studio?
To mi zatím připadá až nereálné. Stejně jako kdybyste mi před 20 lety řekli, že budu mít olympijskou medaili. Navíc jsem sova, pracuju většinou v noci. Ale jeden speciální projekt teď v hlavě nosím, v září bychom měli prozradit víc.

Nechala jste si udělat i nové tetování. Co vás k němu vedlo?
Možná to byla cesta, abych se naučila žít tady a teď. Celý život jsem řešila: Panebože, nedělej věci, kterých pak budeš litovat. Málo jsem se radovala z aktuálních okamžiků. Proto to tetování. Mám tady (na ruce) dívčí rty a napsáno „la femme“, což je francouzsky žena. To znamená, že jsem obrovsky pyšná, že jsem žena, protože to je dar.

Chcete teď být mnohem víc ženou než sportovkyní?
Ženou a matkou. V dětech a rodině vidím to nejdůležitější, proč jsme tady. O tom je tady ten náš svět. Mám v sobě obrovskou úctu k tomu, že tu můžu být, že jsem se mohla narodit, že mám svoji mámu. Každý den se jí snažím za to děkovat.

Ale nejde o jediné tetování.
Ono je to jako nemoc, dáte si jedno a nemůžete přestat. Tady (pod ramenem na druhé ruce) mám kolibříka. Ten mě napadl v době, kdy jsem nezažívala dobré chvíle, po té vynucené sportovní pauze. Tehdy jsem hledala někoho, kdo mi ochrání duši. Připadalo mi, že jsem taková křehká a každý si dovolí do té mé duše hrábnout. Bála jsem se, aby ze mě vlastně ještě něco zbylo. Proto jsem si nechala vytetovat kolibříka, protože ten je strážcem duší. Věřím, že mě bude spoustu let hlídat...

Autor:

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Přípravný duel hokejistů proti Rakousku odchytá v Budějovicích Málek

18. dubna 2024  14:10

První z přípravných zápasů českých hokejistů proti Rakousku odchytá dnes v Českých Budějovicích...

Arsenal v dubnu vadne - a ne poprvé. Musíme se poučit, smutnil kouč Arteta

18. dubna 2024  14:10

Jako by jim došla šťáva. Už podruhé během pár dnů. Nebo jen fotbalisté Arsenalu nezvládli...

Jen si vyhraj! Kontroverzní půlmaraton v Pekingu: triumf domácího jako dárek?

18. dubna 2024  13:57

Asi všichni čekali, že si to ve finiši rozdá o vítězství trojice afrických atletů. Na posledních...

Smíření zlatého páru? Rozhodne se brzy. Záleží na Katce, říká Krejčíková

18. dubna 2024  13:50

Před třemi lety v Tokiu v deblu vybojovaly pro samostatné Česko první tenisové olympijské zlato. Na...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...