Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úprava kalhotek, zpívající zmatkařka. Koukalová vítězila i bavila

  16:59
Byla výjimečná. A nejen proto, že na tratích a střelnicích porážela nejlepší biatlonistky světa. Gabriela Koukalová, která v úterý ráno oznámila definitivní konec kariéry, možná ještě víc bavila historkami, které navíc uměla barvitě vylíčit. Jaké příhody (nejen) s puškou na zádech biatlonová královna zažila?
Gabriela Koukalová během tréninku v Östersundu

Gabriela Koukalová během tréninku v Östersundu | foto: Petr Slavík, Český biatlon

Už nakoukla do světové špičky a české fanoušky okouzlil sport, kde se běh na lyžích prokládá střelbou z malorážky. A blonďatá kráska ukazovala, že není jen sportovkyní, jejíž svět se točí kolem terčů a lyží.

Na závěr mistrovství světa, které v roce 2013 hostilo Nové Město na Moravě, předvedla umělecké vlohy. Bylo to vyústění sázky s trenérem Šikolou: Pokud získáš medaili, zazpíváš! Už po prvním dni a bronzu ze smíšené štafety měla jasno a na pokoji mohla nacvičovat na veřejné vystoupení.

Gabriela Koukalová

a konec kariéry, servis iDNES.cz

„Bylo to podobné, jako když stojíte na startu a nevíte, jak se závod vyvine,“ usmívala se biatlonistka ještě s dívčím jménem Soukalová.

Původně si chtěla střihnout písničku od Anety Langerové. Nakonec si vybrala song Don’t Speak od No Doubt, aby jí rozuměli i zahraniční fandové. Před zaplněnými tribunami spustila. Možná jí pár tónů ujelo, ale vděčné publikum bouřilo.

Rostoucí popularitu biatlonového objevu potvrdili čtenáři iDNES.cz, kteří bezprostřední slečnu vyhlásili nejhezčí ženou mistrovství. „Asi mě neviděli zblízka,“ rozesmála se.

A vážněji dodávala: „Těší to, ale asi mi dávali hlasy, že jsem domácí. Já jsem holka krev a mlíko, já bych nemohla být modelka.“

Sakryš, sakryš, sakryš

Na další velkou akci cestovala česká biatlonistka už jako medailová kandidátka. První závod na olympiádě v Soči se jí ale hrubě nepovedl, ve sprintu obsadila až 29. místo.

Slzy? Zklamání? Vztek? To není styl Koukalové. Smála se, dělala si ze sebe srandu a vykládala, jak si třemi chybami na ležce odstřelila slušnější umístění.

Česká biatlonistka Gabriela Soukalová při závodu ve sprintu na 7,5 kilometru....
Česká biatlonistka Gabriela Soukalová při závodu ve sprintu na 7,5 kilometru....
Česká biatlonistka Gabriela Soukalová při závodu ve sprintu na 7,5 kilometru....

„Říkám si sakryš, sakryš, pak dvě dobrý. Sakryš. Tomu se říká konec závodu, to je úplně jasný. I kdybych letěla jako Bůh, tak s tím už nic neudělám,“ líčila. Radost chtěla udělat alespoň mamince, která jí fandila přímo u trati. „Jedu aspoň pro ni. Když už jela tak dlouhou cestu, tak jí to musím aspoň takhle vrátit.“

Jsou vidět moje kalhotky?

Hned po následujícím olympijském závodě zase perlila. Po stíhačce se z 29. pozice vyhoupla na čtvrté místo. Jen pár vteřin chybělo k medaili a Koukalová překvapila: „Možná kdybych si pořád neupravovala kalhotky, tak bych o 0,01 sekundy mohla jet rychleji.“

BOJOVNICE. Česká biatlonistka Gabriela Soukalová dojela ve stíhacím závodu na...
BEZ MEDAILE. Česká biatlonistka Gabriela Soukalová dojela ve stíhacím závodu na
Česká biatlonistka Gabriela Soukalová dojela ve stíhacím závodu na 10 kilometrů...

Potom se smíchem vysvětlovala, že potíže se spodním prádlem způsobily bílé olympijské kombinézy. „Musely jsme si pořídit něco, aby nebylo moc vidět. Byla jsem opatrná a nechtěla jsem, aby servismani a lidé kolem trati viděli... Viděli to průhledný. Tak jsem si to (kalhotky) pořád musela narovnávat.“

Ze Soči nakonec odjížděla se dvěma olympijskými stříbry. Druhá dojela v závodě s hromadným startem a na stupně vítězů pomohla i smíšené štafetě.

Startujeme! Ale kde je Gábina?

Už jako olympijská medailistka, která chytila parádní formu, závodila o rok později na Světovém poháru v Ruhpoldingu. Blížil se start závodu s masovým startem, jenže místo české reprezentantky zůstávalo prázdné.

„Kde vězí!?“ trnuli čeští fandové u obrazovek.

Až opakované záběry německé režie ukázaly, jak se Koukalová prodírá mezi soupeřkami ke startovacímu místu, když se mezitím ozval startovní výstřel.

Gabriela Soukalová na trati závodu s hromadným startem v Oberhofu.

A po závodě jako tradičně usměvavá dáma vysvětlovala zmatky, které vznikly pár minut před startem. „Cestou jsem ztratila nacvakávací poutko z hole. Asi jsem si ho předtím úplně nedocvakla, jak jsem měla plné ruce lyží a holí,“ líčila Koukalová.

„Běžela jsem zpátky hledat to poutko, přes celý tunel. Dlouho jsem ho nemohla najít, už jsem si myslela, že ho někdo sebral. Až jsem si ho konečně všimla, že mi vypadlo v nenápadném místě před vchodem do tunelu. Rychle jsem s ním utíkala zpátky na start, ale nebyla jsem tam v tu nejvhodnější chvíli.“

Zase ta prokletá hůlka. Zapomněla ji na střelnici

Její roztržitost se projevovala i při závodech. Před třemi lety ve sprintu opět v německém Ruhpoldingu ztratila vítězství o 0,3 vteřiny!

JE TO STŘÍBRO. Mohlo být i lépe, ale Gabriela Soukalová vypadá šťastně.

Důvod? Při odjezdu ze střelnice „zapomněla“ hůlku, pro kterou se musela vracet na střelecký koberec. „Přišla tam o pět šest vteřin,“ vypočítával šéftrenér Ondřej Rybář.

Nebyla to její jediná patálie v sezoně. Ale nemuselo ji to příliš mrzet, neboť na konci zimy jako druhá Češka v historii získala velký křišťálový globus pro celkovou vítězku Světového poháru.

Pohoda a leháro na sněhu

Její soupeřky nazouvaly lyže. Soustředily se. Koukalová si lehla na sníh a slunila se. Pohoda, relax. Jen pár minut před startem!

V Anterselvě v hromadném závodě před dvěma lety dojela nakonec na třetím místě i poté, co kilometr jela pouze s jednom hůlkou. „Bylo složité držet kontakt se závodnicemi, které měly na rozdíl ode mě hůlky obě,“ smála se.

CO DĚLÁŠ, PROSÍM TĚ? Gabriela Koukalová (s číslem 2) se ohlíží, právě jí v...

Manko z běžecké části tehdy naháněla na střelnici, kde nezvykle patřila mezi nejrychlejší. „Fakt? Já? To snad není ani možný,“ žasla.

Utajená tříska na šampionátu

Byla to původně prkotina, kvůli které ale málem přišla o největší jednorázový úspěch v kariéře. Na soustředění před šampionátem 2017 u oběda smýkla rukou po dřevěné lavici a vrazila si do ní třísku. Tu sice vzápětí vytáhla, ale rána se později zanítila.

A otékající palec ji začal omezovat. „Gábina nemohla ani otevírat závěr malorážky a kvůli bolesti jezdila už jen s jednou hůlkou,“ vyprávěl kouč Zdeněk Vítek. Místo do Hochfilzenu zamířila Koukalová do Česka za doktorem Dobešem, který jí ránu ošetřil.

Pár dní nato Koukalová získala na mistrovství světa zlato ve sprintu. Byl to její první a jediný individuální triumf na velké soutěži v kariéře.

Další už nepřidala. Následující olympijskou sezonu vynechala kvůli potížím s lýtky, přerušila úspěšnou kariéru. Po hrách v Koreji vydala i knížku Jiná, v níž se mimo jiné rozpovídala o dalších zdravotních problémech.

V úterý potvrdila, že se k biatlonu už nevrátí. Ale na její závody a historky se bude dlouho vzpomínat.

Autor:

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Tenis zdobí a ovládá nová Velká trojka. Jenže tentokrát ji tvoří ženy

24. dubna 2024  7:59

Madrid (Od naší zpravodajky) Zatímco jedna obhajuje v Madridu loňský titul a druhá si hýčká místo světové jedničky, třetí letos...

Rangers porazili Washington i podruhé, Nashville a Colorado v play off srovnali série

24. dubna 2024  7:12,  aktualizováno  7:51

Aktualizujeme Hokejisté Colorada porazili Winnipeg 5:2 a srovnali stav série prvního kola play off NHL na 1:1....

Když tenisem žije náměstí i Magická krabice, kde modrý kurt děsil Nadala

24. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) Čtyři hodiny odpoledne. Někde čas na kávu, v Madridu ideální doba oběda. Uprostřed obdélníkového...

Arsenal v anglické lize naložil Chelsea pět gólů a má nový rekord

23. dubna 2024  21:01,  aktualizováno  22:55

Fotbalisté Arsenalu deklasovali 5:0 Chelsea a připsali si rekordní ligové vítězství nad londýnským...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...