Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šlesingr: Ať Rusové přijedou. Ale podezíravost tam je stále

  9:13
Do startu světového šampionátu v biatlonu na kolečkových lyžích zbývá měsíc. Jak se staví Češi k Rusům, proti jejichž podvodům bojovali a s nimiž by teď měli soupeřit na Vysočině? Odpovídá dlouholetý reprezentant Michal Šlesingr.

Michal Šlesingr, jenž má na kontě už pět zlatých a dva stříbrné kovy z mistrovství světa na kolečkových lyžích, se za měsíc společně s dalšími hvězdami domácí reprezentace představí v Novém Městě na Moravě. | foto: MAFRA

Biatlonista Michal Šlesingr brzy vyrazí s týmem na třítýdenní soustředění ve švýcarském Lenzerheide.

Až se společně s kolegy z reprezentace vrátí, na konci srpna jej čeká mistrovství světa na kolečkových lyžích v Novém Městě na Moravě. „Úplně bych zapomněl, že tyto závody máme,“ směje se.

Soudě podle startujících v minulých letech je to však spíše šampionát států ze střední a východní Evropy. V letním biatlonu dominují Rusové, již za dvaadvacet ročníků získali 282 medailí.

Přihlášky měsíc před startem ještě nejsou uzavřeny, ovšem dá se předpokládat, že Rusové na Vysočinu dorazí. Ano, jsou to ti Rusové, kvůli kterým Češi nejeli na poslední díl Světového poháru a vůči nimž se v posledních několika měsících z důvodu dopingu ostře ohradili. V čele s Michalem Šlesingrem.

Rusové, proti nimž jste bojovali, teď možná budou v Česku na šampionátu. Není to svízelná situace?
Ať klidně přijedou. Důvody, proč jsme nejeli do Ruska, byly jasně deklarované. I vyšetřování po sezoně, které nastalo v kooperaci norské, německé a myslím i rakouské kriminální policie, nám dalo za pravdu, že to v IBU nebylo košer. Překvapený jsem tím nebyl. Doufám, že to je facka pro federaci a bude to mít pozitivní následky, že dojde k reformaci a budeme fungovat na základech, jakých bychom měli.

Čili problém s tím, že by Rusové závodili v Novém Městě na Moravě, nemáte?
Já s tím nemám problém. Když to tak řeknu, tak sportovec v Rusku je ten nejposlednější článek celého řetězce. Řetězec je poměrně dlouhý. Dovedu si představit situaci, kdy sportovci jako takoví jsou oběťmi systému. Doufám, že se aspoň pokusí to změnit. Četl jsem nedávno docela fajn rozhovor, který na mě působil pozitivně, tuším s Jurlovovou. Prohlásila, že situace je taková, že nestačí vyměnit trenéry, ale že musí dojít ke změnám od základu. To mě potěšilo, že někdo ze sportovců něco takového vůbec řekl, protože to nebývalo zvykem. Snad se chytnou za nos a nebudou přemýšlet, jakým způsobem s tím vydrbávat nadále a lépe. A to, že sportovci přijedou? Sportovec je nejposlednější článek. Kdyby se vzbouřili všichni, tak to můžou změnit. Ale je jich tolik a je tam taková konkurence, že kdyby si jich pár postavilo hlavu a šli proti praktikám, tak by to asi nic nezměnilo.

Bojujete vnitřně se získáváním důvěry k Rusům a jejich čistotě?
Abych řekl pravdu, tak jsem o tom takhle nepřemýšlel. Vůbec mi ještě do hlavy neskočilo, že tady vlastně za měsíc máme mistrovství světa v letním biatlonu a že by mohli přijet Rusové. Nicméně já mám dlouhodobě problém s jakoukoli důvěrou k Rusům a ruským sportovcům. Historie a fakta, která jsou známá, ukazují na to, že Rusové podvádí nejvíc. Tohle se nedá jen tak překročit, ignorovat. Samozřejmě podezíravost tam je pořád.

V minulosti česká reprezentace prohlásila, že se bude snažit minimalizovat riziko, aby vám například nepřimíchali něco do nápojů. Neobáváte se, že by teď mohla přijít pomsta?
Takhle bych se toho úplně neobával. Myslím si, že jsme určitým způsobem v našem prostředí schopni si věci pohlídat, aby k tomu nedošlo. Byl to ale jeden z důvodů, proč jsme nechtěli do Ruska. Pakliže se nejvíce vyhraňujeme proti Rusům, tak když se na to podívám z jiné stránky, tak nejjednodušší řešení, jak se zbavit dotěrných Čechů, je, že na ně hodíme nějakou špínu. Kdybychom jeli do Ťumeně, tak kdo nám zaručí, že do stravovacího řetězce, který nám bude poskytován, nic špatného nepřijde. Respektive budiž, když budeme chodit na jídla společně se všemi ostatními sportovci do hromadné jídelny, tak se catering asi nedá cílit na určité sportovce. Na druhou stranu bydlíme v Rusku na hotelu a dovedu si představit situaci, kdy jsme na tréninku, že tam kdokoliv přijde a něco nám podstrčí. To byla velká obava z naší strany.

Program

Mistrovství světa v biatlonu na kolečkových lyžích v Novém Městě

Středa 22. srpna
Oficiální zahájení 20.00

Pátek 24. srpna
Smíšená štafeta 
junioři
(2x 6 km + 2x 7,5 km) 15.30 
ženy/muži (2x 6 km + 2x 7,5 km) 18.00

Sobota 25. srpna
Sprint
Juniorky (7,5 km)
11.45
Junioři (10 km) 14.00 
Ženy (7,5 km) 16.45
Muži (10 km) 18.45 

Neděle 26. srpna
Stíhačka 
Juniorky (10 km)
11.15
Junioři (12,5 km) 13.15
Ženy (10 km) 15.45 
Muži (12,5 km) 17.30

Pozn.: Všechny závody se jedou ve Vysočina Areně. Vstup je zdarma.

Pověst biatlonu také byla pošpiněna kvůli předsedovi Mezinárodní biatlonové federace Andersi Bessebergovi, jenž měl být údajně uplácen Rusy za přehlížení dopingu prostitutkami a loveckými výpravami. Jak teď vylepšit reputaci?
Upřímně řečeno, já jsem trochu rád, že to prosáklo. Bylo to takové veřejné tajemství. Sportovci, kteří se v biatlonu pohybují, měli leckdy na očích, že pan Besseberg někam odjíždí s mladými dívkami z Ruska. To, že jezdil lovit do Ruska, se taky vědělo. Ale síla a distribuce moci v IBU byla taková, že kdokoli se postavil proti panu Bessebergovi, tak šel od válu, přišel o svoji funkci. Z mého pohledu to byl tak trochu diktátorský režim. Proto jsem rád, že to trochu prosáklo, protože to je příležitost, aby se od toho biatlon očistil. A to, že to zdiskreditovalo biatlon, je pravda. Nedá se s tím nic dělat. Musíme teď ukázat světu, že biatlon chceme dělat lépe a že jsme ochotni projít zřetelnou transformací, aby se to celé obrátilo k lepšímu.

Bude stačit výměna vedení?
Co mám informace od komise sportovců, tak momentálně exekutiva sportovcům naslouchá o něco více. Mám z toho pocit, že se víc začínají zajímat, co si kdo myslí, jak kde funguje. Mají tam už nalinkované změny, k nimž by mělo dojít. Má proběhnout externí audit celého antidopingového procesu. Asi dojde k výměně některých lidí. Bude se volit na kongresu nové vedení. Doufejme, že volby dopadnou tak, abychom ve vedení měli ty nejlepší možné zástupce a že to nebude jen nějaké kupčení s hlasy a dosazení někoho, kdo se někomu bude hodit na ruku. To by bylo špatné. Myslím si, že tím, že biatlon byl zdiskreditován, tak by si na to delegáti mohli dát větší pozor a dělat věci lépe.

Přejděme k letnímu biatlonu. V čem se liší oproti klasickému biatlonu na sněhu?
Člověk se více potí, je to v mnohem teplejším prostředí, není tam sníh. A faktem je, že letní biatlon není zdaleka tak prestižní jako zimní. Řekl bych, že tak trochu skomírá. IBU chvíli letní biatlon ani nějak moc nezajímal. Bylo to populární ve východním bloku, kde asi i byla snaha letní biatlon udržet. Možná to bylo odtud i dotované. Pořádali tam soutěže. Nicméně když se podíváme na to, kdo z elitních závodníků ze zimy jezdí letní biatlon, tak to zdaleka nedosahuje úrovně zimních závodů. Je to pro nás spíše brané jako tréninkový prostředek.

Čím to je, že šampionátu v letním biatlonu se účastní z valné většiny závodníci z východní a střední Evropy?
Zima je natolik těžká a náročná, že člověk potřebuje udělat co nejkvalitnější přípravu na zimu. Nechce si přípravu nabourávat, že by se zaměřoval na akce tohoto typu, na které musí obětovat tréninkový blok předtím. Čili jedním z důvodů je, že to je ovlivnění tréninkového cyklu na zimu. A nevím, jestli to pro ně není zajímavé. Třeba v Německu mají mistrovství Německa na kolečkových lyžích a je to snad otázka dvou nebo tří víkendů. Výsledky se sčítají, na konci jim vzejde mistr. Mají to ale ve své režii. Těžko říct, proč to tak je. Holt koncentrace na zimu je priorita.

Liší se v něčem střelba?
Není to zas tak odlišné. Řekl bych, že to je poměrně podobné. Nakonec jestli máte při střelbě na nohou lyže na sníh, nebo kolečkové lyže, tak to o moc jiné není. Spíš jde o to, že člověk prvně dělá objemy a hodně rychlé, dynamické tréninky. A tréninky se střelbou v maximálním zatížení se kupí až na podzim. To znamená, že na tyto závody člověk ještě nebude tolik rozstřílený v závodním tempu. Jinak to zas taková změna není.

Jaké jsou vaše ambice? Ve sbírce už máte 5 zlatých a 2 stříbra.
Já popravě nevím. V podstatě jsem úplně zapomněl, že ty závody máme. (směje se)

Vážně?
Já se teď koukám na to, že mě čekají tři těžké týdny na soustředění ve Švýcarsku. Tak se upínám na to, abych to tam zvládl, odtrénoval, jak je potřeba. Nekoukám se až tak úplně dopředu.

Od startu letní přípravy trénujete nově pod trenérem Zdeňkem Vítkem a asistentem Andersem Magnusem Bratlim z Norska. V čem se změny projevily?
Ke změně určitě došlo. Zdá se mi, že Zdenda teď jde hodně do síly. Obden máme něco posilovacího. Trochu změnil koncept, jaký jsme měli předtím. Museli jsme si na to zvykat a ještě si na to zvykáme. Je to dané i novým asistentem Andersem, který přinesl z Norska to, že je hodně velký důraz kladen na hluboké stabilizační svaly. Ty pak člověku umožňují jezdit lépe technicky a i ve velké únavě se člověk úplně nezhroutí a udrží si techniku. Tyto svaly odejdou relativně dříve, nejsou tolik trénované. Na tom tedy teď hodně makáme.

Miliony na investice. Kdo ale bude závodit?

Přímo na stadionu, mezi hlavní tribunou a střelnicí ve Vysočina Areně, ve středu v parném horku projížděly asfaltovací stroje.

Pokládaly nový povrch, díky němuž bude rozšířena trať v centru areálu v Novém Městě na Moravě.

„V minulosti na stadionu často docházelo k nebezpečným situacím. Třeba když jedna skupina byla na střelnici a další tým potřeboval projíždět, proto došlo k úpravám,“ popisuje Jan Skřička, jeden z členů organizačního týmu.

Navíc to byl jeden ze základních požadavků biatlonové federace před blížícím se mistrovstvím světa v biatlonu na kolečkových lyžích. „Nároky se posouvají. Ještě před sedmi lety, kdy jsme tady měli mistrovství světa, to potřeba nebylo,“ upřesňuje.

Nejsou to však jediné změny, které v posledních několika týdnech v místě konání letního šampionátu probíhají. „Přidávali jsme také zhruba jeden kilometr tratí nad tubusy. Tím pádem máme požadovanou délku trati 3,3 kilometru pro sprint,“ informuje také Skřička.

Upravovalo se také zázemí pro diváky i televizní společnosti. „V minulosti jsme například montovali evakuační lávku za tribunou D z lešení. Ta teď bude pevná,“ uvedl zástupce pořadatelů.

Práce v areálu, které budou dokončeny kompletně v polovině srpna, vyjdou na více než 20 milionů korun. „Na financování se podílí z největší části ministerstvo školství, dále Kraj Vysočina a Nové Město na Moravě,“ přiblížil Skřička.

Češi dorazí v kompletní sestavě

Otazníkem před mistrovstvím světa, jež se v Novém Městě již konalo v roce 2011 a které si letos zapíše pořadové číslo 23, jsou účastníci závodů. „Pokud vím, tak český tým plánuje kompletní sestavu. Všechny hvězdy by tak měly přijet,“ prohlásil organizátor.

Stále však není jasné, jaké další země a která zahraniční jména se objeví na Vysočině. Nezúčastní se kupříkladu německá reprezentace.

„Uzavírání jmenných přihlášek bude až v srpnu. Do konce července mají federace možnost se přihlašovat. V tuto chvíli je tedy všechno otevřené,“ uvedl měsíc před začátkem akce Skřička.

Z výsledků v minulosti ale lze snadno vyčíst, že zájem velkých hvězd ze západních zemí spíše očekávat nelze. Prioritou pro biatlonisty je zejména zimní sezona.

„Je logické, že nikdo není schopen závodit celý rok. Byly pokusy udělat letní světový pohár, ale to se nesetkalo se zájmem,“ komentuje Jan Skřička. „Určitě to není závod, kvůli kterému by někdo měnil přípravu, pochopitelně vše směřuje k sezoně v zimě. Ale zase je to mistrovství světa a titul mistra světa se počítá,“ myslí si člen organizačního týmu.

Autor:

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Sedlák trest za střet s Marinčinem nedostal, Vsetínu bude chybět Jonák

19. dubna 2024  13:36

Kapitán Pardubic Lukáš Sedlák nebude dodatečně potrestaný za zákrok na třineckého obránce Martina...

Plzeň v pohárech vydělala takřka čtvrt miliardy korun, Slavia se Spartou víc

19. dubna 2024  13:26

Pokud by plzeňští fotbalisté ve čtvrteční čtvrtfinálové odvetě ve Florencii uspěli, postupem do...

Dráhaři Rugovac s Vonešem získali místo na olympiádě v madisonu a omniu

19. dubna 2024  13:24

Dráhoví cyklisté Denis Rugovac a Jan Voneš získali na posledním kvalifikačním závodě v Kanadě místo...

Darované vítězství neprošlo. Čínský atlet přišel o triumf v půlmaratonu

19. dubna 2024  13:17

Čínský běžec Che Ťie přišel o vítězství v nedávném půlmaratonu v Pekingu. Pětadvacetiletý atlet byl...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...