Lea Johanidisová během mistrovství republiky v Jablonci

Lea Johanidisová během mistrovství republiky v Jablonci | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Biatlonové ME na Vysočině: šampionát ve stínu olympijských her

  • 0
Slavnostní nástup vlajkonošů a představení všech zúčastněných zemí, koncert skupiny Rolling Stone revival Brno a na závěr ohňostroj. Takové kulisy budou v úterý od 19.30 na Vratislavově náměstí při oficiálním zahájení sedmidenního mistrovství Evropy v biatlonu v Novém Městě na Moravě.

"Mistrovství Evropy je druhá nejvýznamnější biatlonová soutěž," uvedl šéf organizačního výboru Jiří Hamza.

"Po loňském mistrovství světa je to skok trošičku dolů. Důležité je, že zůstáváme v okruhu hlavních organizátorů, jež IBU využívá," pochvaluje si spolupráci z Mezinárodní biatlonovou unií. "A věřím, že si diváci přijdou na své."

Evropský šampionát se do Nového Města na Moravě vrací po šesti letech. Tentokrát však v nepříliš ideálním čase: jen pár dní před startem olympijských her v Soči.

Nominace ČR

Muži: Michal Krčmář, Lukáš Kristejn, Michal Žák, Matěj Krupčík

Ženy: Lea Johanidesová, Lenka Šlechtová

Junioři: Adam Václavík, Tomáš Vojík, Jan Burian, David Tolar, Ondřej Hošek

Juniorky: Jessica Jislová, Kristýna Černá, Lucie Charvátová, Simona Maříková, Nikola Bitnarová, náhradnice Anna Puskarčíková

"Termín je složitý, závodníci jsou soustředění v Soči. Ale myslím, že i podle toho výčtu, který tady je - Noři, Rusové, Francouzi - je to velice kvalitní zastoupení. Takže bych tu soutěž rozhodně nepodceňoval," doplnil Hamza.

Ve startovním poli navíc nebudou chybět biatlonisté, kteří pravidelně startují ve Světovém poháru. Hlavními hvězdami, na základě výsledků v této sezoně, budou Němec Florian Graf, jeho reprezentační kolega Benedikt Doll a Norka Fanny Welle-Strand Hornová.

Klíčovými závodníky domácí reprezentace budou mezi muži Michal Krčmář a Lukáš Kristejn, mezi ženami Lea Johanidesová. "Každoročně máme interní cíle do šestého místa, bohužel se nám v tak silné konkurenci opakovaně nedaří toto umístění dosáhnout," říká trenér českých mužů Marian Málek. "Loni například Vít Jánov skončil sedmý. Takže to utíká jen o kousek," doplnil.

"U žen je to trošku jiné, protože jich bohužel máme málo. Proto jsme sem vzali jen dvě," lituje kouč Jiří Holubec. "Lea Johanedisová se kvalifikovala na olympiádu, ale dohodli jsme se, že bude startovat i na mistrovství Evropy a na olympiádu pojede později."

Sama Johanidesová mluvila opatrně o umístění do patnáctého místa. "Je to dobrá střelkyně. Na 15 kilometrů má šanci, když to dobře trefí, mohla by být do desítky. Ale o medaili asi nemůžeme moc uvažovat," pokračuje Holubec.

Ten pro závěrečné štafety bude moct využít jen Lenku Šlechtovou, kterou doplní tři juniorky. "Loni jsme ve štafetách byli druzí, ale letos to budeme těžko obhajovat," uvědomuje si Holubec, kterému Johanidesová na olympiádu odlétá už 4. února.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)