Biatlonistka Vítková už myslí na olympiádu

  • 1
Östersund - Šťastné dny zažívá biatlonistka Veronika Vítková. Koncem ledna získala závodnice z Jilemnice stříbro na mistrovství světa juniorů a o víkendu oslavila premiérový start na šampionátu dospělých. Ale právě úspěch mezi juniorkami vynesl devatenáctileté dívce triumf v lednovém díle ankety o nejlepšího sportovce v Libereckém kraji.

"Tak to mě v takové konkurenci příjemně překvapilo," hlásila včera z Östersundu radostně do telefonu Veronika Vítková.

Na svůj životní závod na juniorském mistrovství v Německu prý nikdy nezapomene. Kromě bezkonkurenční domácí Neunerové, jež sbírá tituly i mezi dospělými, za sebou nechala kompletní světovou elitu.

"Byla jsem strašně šťastná. Příprava na závody totiž nebyla ideální, protože jsem byla nemocná. Stříbro jsem absolutně nečekala," tvrdila jilemnická biatlonistka.
V sobotu Vítková poprvé okusila atmosféru světového šampionátu dospělých.
Ve sprintu dojela v premiéře na 57. místě a vybojovala si postup do stíhacího závodu. Do něho však nakonec v neděli nenaskočila.

"Dohodli jsme, že budu raději odpočívat před smíšenou štafetou," vysvětlila Vítková.
Mix se však českému družstvu včera nepovedl a obsadil až 12. příčku.

Vítková dostala důvěru štafetu rozjet, ale v konkurenci zkušenějších soupeřek se pohybovala až ve druhé desítce. "Z juniorů je to přece jen skok. Bylo to fakt těžké, měla jsem ztuhlé nohy," litovala. O jejích dalších startech v Östersundu se bude rozhodovat, jisté je, že bude na závěr členkou ženské štafety.

Lednová královna sportovců Libereckého kraje má pořádně nabitý program. Po dvou světových šampionátech ji čeká ještě evropský v Novém Městě na Moravě. "Závodit doma, to si nechci nechat ujít," říká.

Veronika Vítková se věnuje biatlonu už od žákovských kategorií. "U nás v Jilemnici má biatlon tradici.

Na škole jsme měli klub, tak jsem to zkusila," zavzpomínala reprezentantka, která má biatlon v genech: její otec je bratrancem zkušeného reprezentanta Zdeňka Vítka.
Spolu s biatlonovým kolotočem musí Vítková zvládat i studium 3. ročníku na jilemnickém gymnáziu.

"Je to náročné, ale je to sportovní škola, takže mám individuální plán. Třeťák mám rozložený, teď ho budu končit druhým rokem," popsala.

Do tréninkové dřiny ji už nyní žene velká motivace – účast na olympiádě 2010 ve Vancouveru. "Všechnu přípravu směřuji právě tam. Šance je velká, protože po odchodu zkušenějších holek nás teď v Čechách moc není, tak čtyři pět. Snad se brzy něco najde mezi dalšími mladými závodnicemi, aby se zvedla konkurence a mohly jsme bojovat s těmi nejlepšími ve světě," přeje si Veronika Vítková.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)