Norský biatlonista Tarjei Bö po triumfu ve sprintu Světového poháru v...

Norský biatlonista Tarjei Bö po triumfu ve sprintu Světového poháru v Östersundu. | foto: AP

Tarjei Bö porazil Fourcada o 7 desetin. Češi až ve čtvrté desítce

  • 280
Od roku 2013 úvodnímu sprintu Světového poháru v Östersundu vládl jediný muž. Jeho jméno není žádným překvapením – Martin Fourcade. A i tentokrát se ve Švédsku dlouho zdálo, že biatlonová superhvězda svou vítěznou sérii prodlouží. Proti byl ale norský biatlonista Tarjei Bö, který ho porazil o 7 desetin. Z Čechů byl nejlepší 38. Michal Šlesingr.

Francouz do závodu vyrazil už se třináctkou a znovu byl měřítkem všech věcí. Byť podobně jako ve vytrvalostním klání jeho střelba postrádala větší rychlost, šestinásobnému králi Světového poháru to nevadilo.

Při úvodní střelecké položce ještě jeho třetí rána svůj cíl nenašla a Fourcade tak musel kroužit po 150metrovém okruhu.

ON-LINE

Sprint mužů jsme sledovali podrobně

Střelbu vestoje už 29letá hvězda zvládla bezchybně a upalovala do cíle, kde byla suverénně první. Otázkou bylo, jestli to tak zůstane i po dalších 40 minutách závodu.

Závod poté rozjel rychleji Johannes Bö. Suverénní král čtvrtečního individuálu ale tentokrát na střelnici tak dominantní nebyl, spíše naopak.

První rána – mimo. Druhá rána – mimo. Třetí rána – mimo. I čtvrtá a pátá rána byly při úvodní položce hodně těsné, do terče už se ale vešly. Stejně jako všech pět ran při střelbě vestoje. Se 450 metry navíc ale Bö na další vítězství pomýšlet nemohl. S nejrychlejším během byl rád za 11. místo.

Na Martina Fourcada tak tentokrát útočili jiní.

Třeba Emil Hegle Svendsen, který si ale vítězství odstřelil chybou na stojce. Blízko byl i Erik Lesser, který i přes jednu chybu na střelnici vyjížděl do závěrečného okruhu s náskokem devíti vteřin na Francouze.

Ani to mu však nestačilo. O náskok přišel už na prvním mezičasu na metě 8,7 kilometru a do cíle nakonec dorazil o tři vteřiny později.

A když už se zdálo, že Fourcade může oslavovat první triumf v aktuální sezoně, vynořil se v čele závodu Johannesův starší bratr Tarjei Bö.

Ten do závodu vjel až s číslem 94 a běžecky na tom byl s francouzským biatlonistou totožně. I on při druhé střelecké položce jednou chyboval a zadělal tak na velké drama až do samotného závěru.

V posledním kole se musel vyhýbat pomalejším závodníků a ještě na předposledním mezičasu měl k dobru tři vteřiny.

O 800 metrů dál už to bylo jen 9 desetin!

Přesto to Norovi k vítězství stačilo. Pásku proťal s náskokem pouhých sedmi desetin a stylově tak oslavil své sedmé individuální vítězství v závodu Světového poháru.

Čeští biatlonisté byli opět od elitní desítky značně vzdáleni. Nejblíže k ní měl až osmatřicátý Michal Šlesingr, který na střelnici udělal jednu chybu.

„Necítil jsem se nějak extra dobře, na trati to bylo slabší,“ hodnotil sebekriticky 34letý Čech.

Nikdo další z českých biatlonistů už nebodoval a sprint v Östersundu se tak pro reprezentační tým stává nejhorším závodem posledních let.

Tři body Čechů

Počasí na Ski Stadium se pro sobotní sprint mužů značně změnilo. V Östersundu už nemrzlo tak, jako v minulých dnech, teploměry hlásily dva stupně nad nulou, sílící vítr a k tomu nepříjemný déšť.

„Trať se začíná mydlit a bude trochu nestabilní. I proto bylo oříškem nasazení kluků do skupiny. Pršet by mělo přestat kolem tří hodin, proto jsme ty lepší dali do druhé, třetí skupiny. Trať by se v tu dobu měla zrychlovat,“ nechal se před startem slyšet trenér mužů Michael Málek.

Český biatlonista Tomáš Krupčík na trati sprintu ve švédském Östersundu.

A tak prvním z českých biatlonistů byl v závodě s jedenáctkou jedoucí Tomáš Krupčík. Úvodní střelbu zvládl obstojně, šel na jedno trestné kolo, stojku pak zvládl čistě a v závěrečném kole se mohl chvíli vézt za nedostižným Fourcadem.

V cíli z toho ale nebylo lepší než 45. místo.

Hned před ním se v celkovém pořadí usadili dvakrát na střelnici chybující Ondřej Moravec s Michalem Krčmářem, ani oni však na body ze sprintu nedosáhli.

„Foukalo víc než ve čtvrtečním vytrvalostním závodu, ale obě rány mi utekly, byly to mé chyby. Zatím mi i na trati chybí lehkost. Cítím ale, že by to mělo jít postupně nahoru,“ doufá Krčmář.

Český biatlonista Michal Šlesingr na trati sprintu ve švédském Östersundu.
Český biatlonista Michal Šlesingr na trati sprintu ve švédském Östersundu.

Do nedělního stíhacího závodu nepostoupil z 68. místa Jaroslav Soukup, a tak jediné body ze sobotního klání zajistil reprezentaci Michal Šlesingr.

Za 38. příčku jsou to přesně tři.

Světový pohár v biatlonu

Östersund (Švédsko)

Muži - sprint na 10 km: 1. T. Bö (Nor.) 22:40,6 (1 tr. okruh), 2. M. Fourcade (Fr.) -0,7 (1), 3. Lesser (Něm.) -3,7 (1), 4. Svendsen (Nor.) -13,3 (1), 5. Schempp (Něm.) -15,0 (2), 6. Dolder (Švýc.) -16,0 (0), 7. Lindström (Švéd.) -16,7 (0), 8. Rastorgujevs (Lot.) -22,6 (1), 9. Kühn (Něm.) -23,4 (1), 10. Fak (Slovin.) -34,3 (1), ...38. Šlesingr -1:14,0 (1), 43. Krčmář -1:27,3 (2), 44. Moravec -1:29,3 (2), 45. Krupčík -1:33,1 (1), 68. Soukup (všichni ČR) -2:04,6 (2).

Průběžné pořadí SP (po 2 z 22 závodů): 1. M. Fourcade 102, 2. J. Bö (Nor.) 90, 3. Fillon Maillet (Fr.) 83, 4. T. Bö 81, 5. Svendsen 73, 6. Lesser 72, ...35. Šlesingr 18, 40. Moravec 11.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)