Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moravce v boji o pódium zastavil pád. Stíhací závod ovládl Fourcade

  14:45aktualizováno  16:35
Problémy po první střelbě, zlomená pažba u malorážky a propad až na chvost celého startovního pole. Ondřeje Moravce při sobotním stíhacím závodě provázela obrovská smůla. Přesto se Češi vměstnali mezi elitu. Na desátém místě dojel Michal Krčmář. 55. vítězství ve Světovém poháru zaznamenal Martin Fourcade.
Ondřej Moravec na trati stíhačky v Novém Městě na Moravě

Ondřej Moravec na trati stíhačky v Novém Městě na Moravě | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Statistiky hovořily jasně. Ondřej Moravec v Östersundu i Pokljuce při stíhacích závodech zářil. Ve Švédsku poskočil z 35. místa až na 18. místo. Podobné představení zaznamenal i ve Slovinsku, tam poskočil až na čtrnáctou pozici.

ON-LINE

Podrobná reportáž ze závodu

A před domácím publikem v Novém Městě na Moravě?

Z osmého místa se ztrátou 27 vteřin na lídra Martina Fourcada chtěl útočit na první stupně vítězů v letošní sezoně.

Jenže dvaatřicetiletého reprezentanta zastavil pád ve druhém kole. Zlomil svou malorážku, a při druhé střelbě dostal rezervní.

„Dostali jsme informaci od realizačního týmu na trati, že Ondra měl pád. Okamžitě jsme připravili náhradní zbraň. Nacvakali jsme mu daný počet cvaků, aby mohl dobře odstřílet,“ řekl v České televizi trenér Michael Málek.

Moravcovi se však druhá položka vleže nepovedla. Pětkrát minul a jeho medailové šance se okamžitě rozplynuly. Přesto závod nevzdal a dokončil na 50. místě.

Český mužský reprezentační tým nezoufá. V elitní desítce Moravce vystřídal Michal Krčmář. Z dvacátého osmého místa zastřílel vleže opět čistě, při stojce udělal jednu chybu a celkovým pořadím se dokázal stále posouvat vzhůru.

„Lyže mě dnes připravily o lepší umístění. Ztrátu ze sjezdu jsem musel dohánět do kopce. Úplně mě dnes nepodržely,“ svěřil se Krčmář.

Do elitní dvacítky se dokázali vměstnat ještě Michal Šlesingr a Jaroslav Soukup. Třiatřicetiletý Šlesingr na střelnici sice dvakrát minul, ale třetí nejlepší běžecký čas zajistil českému reprezentantovi devatenácté místo. Jaroslav Soukup chyboval při poslední položce a pohoršil si o jednu příčku na 20. místo.

V exhibičním tempu v posledním kole si dojel pro své 55. vítězství ve Světovém poháru Martin Fourcade. Francouzský nedostižný fenomén ještě do poloviny závodu trať absolvoval společně s Rusem Šipulinem. Při čtvrté střelbě na rozdíl od svého protivníka neudělal chybu a do posledního kola mířil s luxusním náskokem 40 vteřin. V kopci mohl děkovat fanouškům, před finišem zvedal vítězně ruce a děkoval skvělému českému publiku.

TA PUSA JE TVÁ. Martin Fourcade slaví v cíli stíhacího závodu v Novém Městě na Moravě.

Na druhém místě, podobně jako ve čtvrtečním sprintu, dojel Anton Šipulin z Ruska. O třetí příčku finišovali Němec Schempp a Francouz Fillon Maillet. Více sil v závěru v sobě našel právě francouzský závodník, pro kterého je to první individuální pódium v letošní sezoně.

Jak se vše odehrálo

Favorité okamžitě spolu. Martin Fourcade do závodu startoval s těsným náskokem dvou vteřin před Antonem Šipulinem. Třetí po čtvrtečním sprintu Nor Svendsen před závodem onemocněl a z Nového Města odcestoval. Rus tak svého francouzského soka okamžitě dojel a spolu uháněli vstříc první střelbě.

A teď je to na tobě. Martin Fourcade na první položku vleže přijel s menším náskokem před Šipulinem. Stříleli s podobnou frekvencí, avšak při odjezdu Francouz svého konkurenta pustil do vedení. Hra kočky s myší? I Češi při první návštěvě střelnice zářili. Ondřej Moravec, Jaroslav Soukup, i Michal Krčmář vybílili všechny terče. Michal Šlesingr jednou minul.

Moravcovy problémy s malorážkou. Po první střelbě figuroval Moravec na šestém místě. Avšak ve druhém kole spadl a zlomil pažbu zbraně. Na trati zastavil a u jednoho z členů realizačního týmu doufal v opravu. „Malorážka je zlomená,“ uslyšel. Při druhé střelbě tak dostal rezervní zbraň, se kterou netrefil jediný terč a propadl se až na chvost startovního pole.

Opět první Fourcade. Při třetí položce si Šipulin s Fourcadem prohodili role. Při stojce Šipulin jednou minul a zamířil na trestné kolo. Francouzský rychlík si třetí položku pohlídal a na trati svůj náskok ve čtvrtém kole každým metrem navyšoval.

Stálice Krčmář. Pouze jedinou chybu na střelnici udělal Michal Krčmář. Po třetí střelbě vstoje zamířil na nedobrovolných 150 metrů navíc. I přesto se dokázal průběžným pořadím posouvat směrem k elitní desítce.

Michal Krčmář na trati stíhacího závodu v Novém Městě na Moravě.

Je to tam! Martin Fourcade už po čtvrté střelbě slavil směrem k plným tribunám. Položku zvládl rychle a bez jediné chyby. Střelnici opouštěl s téměř 40 vteřinovým náskokem. Druhý Šipulin po čtvrté střelbě mířil na jedno trestné kolo.

O první dvou místech je rozhodnuto, ale co bronz? Dlouho to vypadalo, že na třetí místo se posune Nor Johannes Thingnes Bö, avšak tlak při závěrečném pobytu na stavu nezvládl, dvakrát minul a v cíli skončil na pátém místě. A tak se šance ujala dvojice Fillon Maillet a Němec Schempp. Oba bezchybní střelci spolu vydrželi až do cílové rovinky, kde více sil našel francouzský reprezentant Fillon Maillet.

Skvělý běžecký výkon Šlesingra. Třetí nejlepší běžecký čas vynesl Michala Šlesingra ze 44. místa až do elitní dvacítky. Za nejrychlejším Rakušanem Eberhardem zaostal Šlesingr o 13 vteřin.

SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě

Muži

Stíhací závod (12,5 km): 1. M. Fourcade (Fr.) 32:53,6 (1 trest. okruh), 2. Šipulin (Rus.) -30,2 (2), 3. Fillon-Maillet (Fr.) -38,3 (0), 4. Schempp (Něm.) -38,4 (0), 5. J.T. Bö (Nor.) -1:02,7 (3), 6. Roesch (Belg.) -1:03,6 (0), 7. Rastorgujevs (Lot.) -1:03,8 (2), 8. Beatrix (Fr.) -1:20,9 (1), 9. Bailey (USA) -1:22,1 (2), 10. Krčmář -1:27,3 (1), ...19. Šlesingr -1:54,8 (2), 20. Soukup -1:54,9 (1), 50. Moravec (všichni ČR) -5:07,4 (6).

Průběžné pořadí SP (po 7 z 26 závodů): 1. M. Fourcade 408, 2. Šipulin 281, 3. J.T. Bö 276, 4. Cvetkov (Rus.) 222, 5. Björndalen 222, 6. Svendsen (oba Nor.) 197, ...13. Krčmář 146, 19. Šlesingr 129, 21. Moravec 124, 42. Soukup 43, 69. Krupčík (ČR) 3.

Autor:

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Trenér Nagelsmann se do Bayernu nevrátí, zůstává u německé reprezentace

19. dubna 2024  11:52

Trenér Julian Nagelsmann i nadále povede německou fotbalovou reprezentaci. Svaz v pátek informoval...

Tělo rozhodlo za mě. Francouz ukončil kariéru, během MS si zkusí roli experta

19. dubna 2024  10:49,  aktualizováno  11:24

Naposledy chytal v dubnu minulého roku, do aktuální sezony NHL kvůli problémům s kolenem nezasáhl....

Deštivou kvalifikaci na sprint Velké ceny Číny F1 vyhrál Norris před Hamiltonem

19. dubna 2024  7:39,  aktualizováno  11:14

Deštivou kvalifikaci na sprint ve Velké ceně Číny formule 1 vyhrál po chaotickém závěru Lando...

Kučerov ovládl produktivitu NHL a má druhou Art Ross Trophy, Pastrňák pátý

19. dubna 2024  11:09

Ruský útočník Nikita Kučerov z Tampy Bay ovládl produktivitu základní části NHL o čtyři body před...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...