Ondřej Moravec na střelnici před závodem štafet v Hochfilzenu.

Ondřej Moravec na střelnici před závodem štafet v Hochfilzenu. | foto: Petr Slavík, Český biatlon

Česká střelecká blamáž. Pět trestných kol odsunulo štafetu na 18. místo

  • 531
Byla to v sobotním štafetovém závodu Světového poháru biatlonistů v rakouském Hochfilzenu velká větrná loterie. Pouze dva týmy - vítězní Norové a druzí Němci - nemuseli kroužit po trestném kole, zbývající štafety se mu nevyhnuly. Češi se na 150metrovém okruhu objevili dokonce pětkrát a skončili osmnáctí.

Podmínky se v Hochfilzenu po dvou dnech zase úplně změnily. V Tyrolsku už hustě nesněžilo, teplota zato klesla až k minus devíti stupňům a hlavně - na stadionu se točil silný a nárazový vítr.

ON-LINE

Mužskou štafetu jsme sledovali podrobně

„Trochu jiné počasí, než jsme tady zatím zažili,“ komentoval situaci na střelnici před závodem trenér mužů Michael Málek.

Situaci, se kterou si mnozí včetně prvního článku české štafety - Michala Šlesingra - neporadili.

Zkušený Čech totiž jak při střelbě vleže, tak při střelbě vestoje musel i přes tři náhradní náboje kroužit po trestném kole a odsoudil tak štafetu k boji o samotné přežití v závodu.

Štafeta žen

Podrobné zpravodajství.

„Vítr byl hodně proměnlivý, bylo dost náročné v tom střílet. Ale byli tady i závodníci, kteří to zvládli líp,“ uznal po závodě Šlesingr.

Na Šlesingra pak s trestným kolem navázal i Adam Václavík, na dvě musel v závěru ještě Michal Krčmář, což v součtu s úsekem Ondřeje Moravce dalo poslední 18. místo.

Tedy poslední…

… ještě větší blamáž před domácími fanoušky zažili Rakušané, kteří byli ze závodu staženi poté, co je vítězní Norové dojeli o jedno kolo. Závod nedokončilo dalších sedm štafet.

Nor Erlend Bjöntegaard v závodu štafet v Hochfilzenu.
Ole Einar Björndalen v závodu štafet v Hochfilzenu.

Suverénní závod mají za sebou Norové, kteří štafetu ovládli i přes absenci bratří Bö. V sestavě Ole Einar Björndalen, Henrik L´Abée Lund, Erlend Bjöntegaard, Lars Helge Birkeland neměli na hochfilzenské trati konkurenci a když Birkeland dorazil do cíle, dvě minuty se čekalo, než přijedou druzí Němci.

Na třetím místě skončila se třemi trestnými koly francouzská štafeta bez Martina Fourcada.

Jak se vše odehrálo

Ze třetí řady se sedmičkou na dresu do závodu vyrazil Michal Šlesingr. 34letý biatlonista se v úvodním běžeckém kole lehce propadl do druhé desítky. A po úvodní střelecké položce to bylo ještě horší.

Na stavu číslo sedm strávil 67 vteřin, navíc mu nestačily ani tři náhradní náboje a zkušený Čech musel na trestné kolo.

Start závod štafet biatlonistů v Hochfilzenu.
První kolo závodu biatlonových štafet mužů v Hochfilzenu.
Michal Šlesingr se sedmičkou na dresu na prvním úseku závodu štafet v...

Z něj vyrážel až jako dvaadvacátý se ztrátou 1:02 minuty a své postavení nevylepšil ani při střelbě vestoje, kdy musel znovu kroužit po 150metrovém okruhu. Na dvacátém místě pak ztrácel více než dvě minuty.

Střelba vestoje byla kritická i pro ruskou štafetu, která šla na tři trestná kola, nebo pro francouzskou, která kroužila dvakrát. V čele závodu tak jeli Belgičané s Norskem.

Na druhém úseku měla česká štafeta Ondřeje Moravce, který ještě v sobotu tvrdil: „Nevím, zda by bylo rozumné, abych štafetu jel. Nechtěl bych se dostat do únavy a pak se z ní dlouho sbírat.“

Přesto byl trenéry nominován.

S více než dvouminutovým mankem na vedoucí štafety tak vyrážel do ztraceného závodu. S náročnými podmínkami na střelnici si pak poradil s bravurou, pouze jednou dobíjel vleže i vestoje a české kvarteto posunul na jedenácté místo s více než tříminutovou ztrátou na norskou štafetu.

Bídné počasí u biatlonové střelnice v Hochfizenu.

Ta byla spolu s belgickou, německou a finskou jediná, která v polovině závodu nemusela trestné kolo absolvovat.

Norové jeli v čele díky skvělé práci Henrika L´Abée Lunda, který na druhém úseku vytvořil půlminutový náskok na Belgii. Na třetím a čtvrtém místě jeli Švýcaři s Němci s 40vteřinovým odstupem.

Soutěž o ceny

Tipujte nejlepší biatlonové střelce

Michal Šlesingr na střelnici během stíhacího závodu v Oberhofu.

Kdo v české reprezentaci nejlépe střílí? Hrajte o biatlonové oblečení a části z olympijské kolekce. Tipujte ZDE

V norském snažení pak pokračoval i Erlend Bjöntegaard, který si s oběma střelbami poradil bez větších potíží a díky chybám dalších štafet (Švýcaři museli na 4 trestná kola, Belgičané na 3) už Norové vedli skoro o minutu.

Česká štafeta se mezitím dál trápila.

Adam Václavík dostal na třetím úseku přednost před Tomášem Krupčíkem. „Byl ve stíhačce běžecky lepší než ve sprintu,“ vysvětloval výběr šéftrenér Ondřej Rybář. „Potřebuje ve štafetě získat zkušenosti. Chtěli jsme do ní nasadit ty momentálně nejlepší běžce.“

V nedělním závodu to ale spíš chtělo nejlepší střelce týmu.

Ležku benjamínek týmu ještě zvládl, byť musel třikrát dobíjet, po střelbě vestoje už trestné kolo Václavíka neminulo. 23letý reprezentant ale pak ale skvěle zvládl závěrečné běžecké kolo a z patnácté příčky posunul Čechy na jedenácté místo.

Tam ale české kvarteto dlouho nevydrželo.

Finišman týmu Michal Krčmář se až přespříliš snažil dohnat minutovou ztrátu na desátou Belgii, vleže vyrobil tři chyby, které ještě opravil, vestoje už musel na dvě trestná kola.

Českou štafetu tak do cíle dovezl na osmnáctém místě sedm minut poté, co Norové začali slavit.

Závody SP v biatlonu v Hochfilzenu

Muži

Štafeta 4x7,5 km: 1. Norsko (Björndalen, L'Abee-Lund, Bjöntegaard, Birkeland) 1:21:21,8 (0 trest. okruhů + 9 dobíjení), 2. Německo (Lesser, Doll, Peiffer, Schempp) -1:54,9 (0+17), 3. Francie (Beatrix, Desthieux, Jacquelin, Fillon Maillet) -2:34,0 (3+13), 4. Švédsko -2:54,8 (3+12), 5. Itálie -3:19,1 (2+12), 6. Ukrajina -3:24,0 (1+12), ...18. ČR (Šlesingr, Moravec, Václavík, Krčmář) -6:45,9 (5+20).


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)