Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stíhačce opět kraloval Nor Bö. Krčmář si pěti chybami pohoršil o šestnáct míst

  14:35aktualizováno  16:20
Zase ten Johannes Bö! Norská biatlonová hvězda současnosti opět kralovala. Na slovinské Pokljuce ovládl první muž Světového poháru stíhací závod stylem start – cíl. Až do posledních metrů o stříbrnou medaili bojovali Francouz Quentin Fillon Maillet a další Nor Tarjei Bö. Rychlejší byl nakonec první zmiňovaný, který na stupních vítězů stanul poprvé v sezoně. Michal Krčmář dojel s pěti chybami jednadvacátý.
Úsměv Johannes Bö po poslední střelbě na slovinské Pokljuce.

Úsměv Johannes Bö po poslední střelbě na slovinské Pokljuce. | foto: Petr Slavík/Český biatlon

Český biatlonista sice vyjížděl na slibném pátém místě, ambice na podobný výsledek mu ale překazilo počínání na střelnici. Po každé zastávce musel navštívit neoblíbené trestné kolo, při druhé položce dokonce kroužil tři sta metrů navíc.

„Mrzí mě to, ale nechci se z toho hroutit. Pět chyb je moc, na střelnici jsem se necítil komfortně. Věřím ale, že to byl jen nějaký zkrat a při štafetě už bude líp,“ svěřil se kamerám ČT Sportu.

Stíhací závod mužů

Podrobná reportáž

Na trati mu to šlo o poznání lépe, na nejrychlejšího Johannese Bö ztratil jen 51 vteřin. Výsledek si ale devatenáctým běžeckým časem nezachránil, a tak se musí spokojit až s 21. místem.

„Dnes to nebyl dobrý den, hlavně na střelnici, tam můžeme hledat příčinu špatných výsledků. Těžko říct, čím to je, Michal měl smolnou druhou ležku. Jinak sbíral jedničky, což je ale dobré tak do školy, ne na biatlon,“ hodnotil trenér Michael Málek.

Slibný výsledek si odstřelil také Adam Václavík. Položky vleže sice zvládl s grácií, na obou stojkách ale zaznamenal tři chyby a do cíle dojel na nebodované padesáté pozici.

Ani Jonáš Mareček nepředvedl povedený závod. Na rozdíl od kolegů sice minul pouze dvakrát, trápení ale přicházelo v běžecké části. „Jelo se mi hrozně, od toho se celý závod odvíjel. Lyže byly dobré, ale neměl jsem na to, cítil jsem se špatně, všechno mě bolí,“ přiznal po závodě.

Michal Krčmář při stíhacím závodě na slovinské Pokljuce.

Na body rovněž nedosáhl, zápolení stačilo jen na 44. pozici.

Fanoušci na slovinských tribunách sledovali od začátku do konce sólo jízdu norského velikána Johannese Bö, který před sebe za celou dobu nikoho nepustil.

V cíli se ze třetího místa radoval jeho bratr Tarjei, který prohrál v těsném souboji o stříbro s Fillonem Mailletem.

Jak se vše odehrálo?

Tři Češi. Do závodu se vydala trojice českých reprezentantů. Nejlepší výchozí pozici měl pátý Krčmář (+1:04), Mareček se pustil na trať jako 33. (+2:28) a Václavík jako 48. (+3:01). S jedničkou běžel Nor Johannes Bö.

Nadvláda jménem Bö. Norský rychlík dominoval už od prvních metrů. Na startu měl obrovský náskok 48 vteřin na svého bratra Tarjeie. Hned na prvním mezičase vedení navýšil už na 55 sekund, na první střeleckou položku si přivezl náskok více než jedné minuty.

Krčmář mezi dvěma. Český závodník jel v prvním kole v sevření Němce Benedikta Dolla a Itala Tommaso Giacomela. Ve společnosti soupeřů se vezl až ke střeleckému koberci.

Nejrychlejší běžci:

1. J. T. Bö (Nor.) 27:39,2
2. Ponsiluoma (Švéd.) +4,3
3. Claude (Fr.) +5
4. Dale (Nor.) +9,4
5. Finello (Švýc) +10

19. Krčmář +51,5
22. Václavík +54
56. Mareček +2:58

Jedna chyba a propad. Krčmář musel hned po první zastávce vleže na trestné kolo, jelikož nepřesně zamířil na třetí terč. Vyjížděl devátý se ztrátou 1:46.

Rychlý Mareček. Druhý český biatlonista sice pokračoval v páteční rychlostřelbě, jako Krčmář ale jednou minul a musel kroužit 150 metrů navíc. Propadl se na 42. místo.

Před kolegou. Jediným českým střelcem s nulou na kontě tak byl Adam Václavík, který si polepšil o sedm míst a odjížděl těsně před Marečkem.

Nástup Lägreida. První místo si i ve druhém kole s přehledem hlídal Johannes Bö, jeho bratra ale předjel krajan Lägreid. Lepší formu potvrdil i při střelbě, pět terčů položil mnohem rychleji než Tarjei Bö. První tři místa stále patřila trojici Norů.

Střelecký propad. Krčmářovi se nedařilo ani při druhé položce, kdy minul dokonce dvakrát. Třistametrová nálož ho odsunula až na 18. místo.

Posun Václavíka. Český biatlonista jel teprve druhý závod od loňského března a bylo vidět, že mu lyže slouží. Ve druhém běžeckém kole šplhal výsledkovou tabulkou a dobrou kondici podpořil další nulou na střelnici.

Adam Václavík střílí během stíhacího závodu na slovinské Pokljuce.

Odlišná bratrská kondice. Zatímco Johannes Bö po trati přímo letěl, Tarjei na své soupeře ztrácel. Ke střelbě dojel pátý, předběhli ho Ital Giacomel a Francouz Fillon Maillet.

Zaváhání Lägreida. Na položku vestoje přijel druhý se solidním náskokem, netrefené dva terče ho ale odsunuly až na pátou pozici. Před něj se dostala trojice Fillon Maillet, Giacomel a Tarjei Bö.

Ani tentokrát to nevyšlo. Když už to vypadalo, že Krčmář odstřílí první čistou položku, přišla poslední rána, která českého závodníka opět poslala na trestné kolo.

Nejrychlejší střelci:

1. Dovžan (Slovin.) 1:24,5
2. Fillon Maillet (Fr.) 1:30,4
3. Lägreid (Nor.) 1:35,6
4. Lapšin (Kor.) 1:35,8
4. Femling (Švéd.) 1:35,8

20. Mareček 1:41,3
38. Krčmář 1:49,3
54. Václavík 2:02,1

Kazil i Václavík. Slibný závod navrátilce překazila třetí střelba. Václavík se mýlil hned při třech z pěti ran a vinou 450 metrů navíc se propadal výsledkovou listinou.

Do cíle mohl docouvat. To byla paráda! Johannes Bö si na poslední položce mohl dovolit klidně i tři chyby, jako zkušený závodník ale mířil přesně. Po střelbě se usmíval směrem na diváky a poslední kolo bral jako trénink na nedělní štafetu.

Boj o stříbro a bronz. Odlišné pocity zažívali jeho soupeři. Na koberec spolu dorazili Fillon Maillet a Giacomel, v těsném závěsu přivlál Tarjei Bö. Francouz i Nor si připsali jednu chybu, Ital musel na dvě trestná kola.

Dnes to nevyšlo. Chybami se člověk učí, ale čeští biatlonisté by při stíhačce byli radši bez nich. Krčmář přidal dalších 150 metrů navíc, Václavík si zopakoval tři trestná kola.

Strhující boj a nejlepší kariérní umístěni. O druhé místo až do posledních metrů bojovali Tarjei Bö a Fillon Maillet, který byl v závěru silnější. Pro nejlepší kariérní umístění si dojel Ital Giacomel, který skončil pátý.

SP v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko)

Muži - stíhací závod (12,5 km): 1. J. T. Bö (Nor.) 31:43,2 (2 trest. okruhy), 2. Fillon Maillet (Fr.) -1:04,9 (1), 3. T. Bö -1:06,6 (1), 4. Laegreid (oba Nor.) -1:17,8 (2), 5. Giacomel (It.) -1:31,0 (2), 6. Christiansen (Nor.) -1:48,9 (2), ...21. Krčmář -3:05,3 (5), 44. Mareček -5:35,0 (2), 55. Václavík (všichni ČR) -5:48,2 (6).

Průběžné pořadí (po 10 z 21 závodů): 1. J. T. Bö 779, 2. Laegreid 675, 3. Fillon Maillet 377, 4. Christiansen 353, 5. Dale (Nor.) 337, 6. Doll (Něm.) 329, ...15. Krčmář 265, 37. Štvrtecký 59, 43. Mikyska 41, 69. Mareček 8.

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...