Kamion, který bude v nadcházející sezoně sloužit českým biatlonistům.

Kamion, který bude v nadcházející sezoně sloužit českým biatlonistům. | foto: Český biatlon/Petr Slavík

Kamion je připraven, sezona se rozjíždí. Ale jak jsou na tom biatlonisté?

  • 23
Za 18 dní to na severu v mrazivém švédském Östersundu vypukne. Smíšenými štafetami odstartuje pro biatlonisty olympijská sezona 2017/2018 a český tým do ní vstoupí s kýženou posilou. Jméno zatím nedostala, přesto jsou na její výsledky všichni zvědaví.

Nový servisní kamion české reprezentace ještě v úterý stál před biatlonovým střediskem v Jablonci a pyšně se nechal okukovat skupinou novinářů. Obrovský kolos je teď perlou týmu.

Ještě loni šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář tvrdil, že by s ním bylo příliš mnoho starostí. Dnes už mluví jinak: „Chceme držet krok s absolutní světovou špičkou.“

I proto si Češi postavili truck na míru.

„A je to velký plněný sen,“ září český šéfservisman Tomáš Žídek.

Koukalová na zadních dveřích...

Na obou stranách kamionu září největší hvězdy týmu a na zadních dveřích mistryně světa Gabriela Koukalová míří na terč, nad nímž svítí anglický nápis: „Na cestě za vítězstvím.“

„Ale hlavní bude, aby nám jezdily lyže, ne abychom měli nejhezčí kamion na parkovišti,“ směje se Rybář.

Uvnitř je rozdělen do dvou částí. V té první je 350 párů lyží a k tomu dva mazací stoly. V té druhé je zase bruska, kterou ještě v minulé sezoně vozili Češi v dodávce, dále pak televize, lednička nebo menší pohovka v národních barvách.

Tomáš Žídek představuje vnitřek kamionu, který bude v nadcházející sezoně sloužit českým biatlonistům.

„Ale my servisáci jsme malí, vejdeme se na ni. Ondra Rybář asi ne,“ vtipkuje Žídek a pokračuje ve vyprávění: „U mazacích stolů pak máme instalované výkonné odsávání, které odvádí všechny zdraví škodlivé výpary z vosků, prášků a dalších chemikálií.“

Právě nedostatečná ventilace trápila servisní tým v minulých letech. V mnohých servisních buňkách na závodištích Světového poháru totiž přistroje na odsávání par chybí. „Nikdo vlastně neví, co můžou výpary způsobovat, ale s rakovinou za dvacet let skončit nechceme. A když si někteří letití servisáci nechali dělat krevní testy, hodnoty byly strašlivé,“ přiznává Žídek.

Taháky biatlonové zimy

  • Start do sezony
    V Östersundu se v úvodní den Světového poháru (26. 11.) už tradičně poběží smíšená štafeta.
  • Poblíž českých hranic
    Nové Město tentokrát v kalendáři SP chybí, a tak nejbližšími destinacemi pro české fanoušky budou Hochfilzen (8.–10. 12.), Oberhof (4.–7. 1.) a Ruhpolding (10.–14.1.).
  • Olympijské bitvy
    Celkem 11 sad medailí bude pro biatlonisty k mání od 10. do 23. února na hrách v Pchjongčchangu.
  • Finále pohárové sezony
    Sice se spekulovalo, že by ruské Tjumeni mohlo být odebráno, ale nyní tomu nic nenasvědčuje. Glóby se nejspíš rozdají v březnu na Sibiři.

„A pro nás je zdraví našich servismanů nejdůležitější,“ říká šéf českého biatlonu Jiří Hamza.

Koupí kamionu, který českou výpravu vyšel na 4,6 milionu korun se reprezentace přidala k Norsku, Švédsku, Rusku, Německu, Francii, Kanadě a Rakousku, které už servisní truck v minulých sezonách využívaly.

Hned ve čtvrtek vyrazí nový člen týmu do švédského Idre, kde závěrečnou přípravu před sezonou absolvuje B tým. Áčko se zase vrací do finské Imatry, kde strávilo poslední dva týdny. „Aktuálně je tam deset stupňů, tak snad nebudeme muset rychle měnit plán. Odsud se totiž vydáváme na první kolo Světového poháru,“ vysvětluje Rybář.

Česká výprava má na co navazovat. Taková je bilance minulé zimy:

- čtyři medaile z mistrovství světa

- dva malé křišťálové glóby

- 21 umístění na stupních vítězů ve Světovém poháru.

Jenže zatímco před rokem Češi absolvovali takřka dokonalou přípravu, letos se všechno sypalo. „Tolik zdravotních komplikací si vážně nepamatuju,“ přikyvuje Rybář.

Šéftrenér týmu Ondřej Rybář představuje nový přírůstek do biatlonového týmu - servisní kamion.

Už na jaře postihla stříbrného muže vytrvalostního závodu z MS v Hochfilzenu Ondřeje Moravce infekce jater, kterou si přivezl z dovolené. Dlouho nemohl trénovat naplno, ale teď už je fit.

Program biatlonové sezony 2017/2018

Eva Puskarčíková si zase v červenci v Novém Městě na Moravě bolestivě pohmoždila rameno. Dva měsíce ji omezovalo v tréninku, nyní už se ale i ona připravuje bez úlev.

Dalším z marodů byl Adam Václavík, který si zlomil lýtkovou kost a jehož start v Östersundu je nejistý.

„Aby toho nebylo málo, Michal Šlesingr s Tomášem Krupčíkem se ve Finsku srazili u fotbálku a narazili si nárty. Ale už jsou v pořádku,“ přidává úsměvnou historku Rybář.

... a kdy bude závodit?

No a pak je tady pochopitelně problém největší – zdraví Gabriely Koukalové. Jen jediné zlato jí ve sbírce chybí – právě to olympijské.

Proto chtěla hrám v Koreji všechno obětovat, k nim směřovala celou svou kariéru a doufala, že právě na východě Asie se všechno sejde. Opak je zatím pravda.

Zranění lýtek, které si přivodila na cyklistickém tréninku v Hnanicích, stále neustává. Ani nyní Koukalová netrénuje na sto procent, po dlouhé době ale s českým týmem absolvovala nynější soustředění ve Finsku.

„Pozitivní je, že konečně trénovala na sněhu. Ale že se její stav zlepšuje, řeknu až ve chvíli, kdy bude moct závodit,“ dodává Rybář.

Do Östersundu na start Světového poháru Koukalová s týmem odjede, ale v závodech se s největší pravděpodobností neukáže.

Definitivní prohra to však není. Za osmnáct dní začne honba za poháry, které už doma má. 93 dní stále schází do startu her v Koreji.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)