Veronika Vítková (vlevo) během mistrovství republiky v biatlonu na kolečkových...

Veronika Vítková (vlevo) během mistrovství republiky v biatlonu na kolečkových lyžích | foto: Radek Kalhous, MAFRA

České biatlonové hvězdy na Vysočinu dorazí, Fourcade však bude chybět

  • 0
Po sedmi letech se vrací do novoměstské Vysočina Areny mistrovství světa v biatlonu na kolečkových lyžích. Představí se kompletní česká reprezentace, ovšem velké hvězdy z Francie, Německa či Norska nepřijedou.

Ještě před několika dny jezdily po novoměstské Vysočina Areně asfaltovací stroje. Pokládaly tady na stadionu u střelnice nový povrch, díky čemuž došlo k rozšíření tratě.

Následující týden už ale začnou najíždět reprezentační týmy, jež se představí v termínu od 24. do 26. srpna v rámci mistrovství světa v biatlonu na kolečkových lyžích.

Podle předběžných přihlášek by mělo na Vysočinu dorazit více než 250 závodníků z 28 zemí. „Oproti loňskému šampionátu v Rusku se zvýšila účast skoro dvojnásobně,“ povídá Vlastimil Jakeš, jeden z hlavních organizátorů.

Letní světové závody jsou dlouhodobě populárnější spíše v zemích střední a východní Evropy. Navíc není tajemstvím, že prioritou pro biatlonisty je hlavně zimní sezona, na níž se mnozí právě chystají při letních soustředěních.

Slavné Ukrajinky na startu

A tak slavné závodníky, mezi něž patří například Francouz Martin Fourcade, Nor Johannes Thingnes Bö či závodnice Kaisa Mäkäräinenová z Finska a Laura Dahlmeierová z Německa, diváci neuvidí.

Pohled do historie

Které země získaly nejvíce medailí na letních MS

1. Rusko
celkem 282 medailí (107 zlatých, 89 stříbrných, 86 bronzových)
2. Bělorusko
85 medailí (34, 22, 29)
3. Ukrajina
100 medailí (27, 46, 27)
4. ČESKO
54 medailí (18, 18, 18)

Zdroj: www.vysocina-arena.cz

I tak ovšem přijedou podle předběžných přihlášek na Vysočinu některé známé biatlonové tváře ze zahraničí. „Přihlášeny jsou například sestry Valj a Vita Semerenkovy z Ukrajiny, závodníci Michael Rösch a Florent Claunde, kteří reprezentují Belgii, nebo Bulhaři Krasimir Anev a Vladimir Iliev,“ vyjmenovává Jakeš.

V Novém Městě by v příštím týdnu neměly chybět ani sestry Ivona a Paulína Fialkovy ze Slovenska či Polky Magdalena Gwizdoňová a Monika Hojniszová. Dále jsou na seznamu Finka Mari Ederová, dříve Laukkanenová, Ruska Jekatěrina JurlovováPerchtová nebo Lotyš Andrejs Rastorgujevs.

Domácí tým v plné sestavě

Vůbec největším tahákem budou pro domácí fanoušky rozhodně čeští biatlonisté. „Měli by přijet v kompletní sestavě,“ hlásil již před časem Jan Skřička z organizačního týmu.

Na kolečkových lyžích by se tak měli představit olympijští medailisté z Pchjongčchangu Michal Krčmář a Veronika Vítková. „Nemůžeme opomenout ani Ondřeje Moravce s Michalem Šlesingrem, kteří mají ve sbírce úspěchů tituly mistrů světa v letním biatlonu,“ píše v tiskové zprávě IBU ředitel závodů mistrovství světa Kristjan Oja.

Jak uvádí Vlastimil Jakeš, někteří organizátoři se v minulých letech pokoušeli pomocí startovného přilákat i velké zahraniční hvězdy, ale moc se jim to nedařilo. „A zase mermomocí je sem tlačit, to taky nemá význam,“ povídá Jakeš na otázku, zda se snažili oslovit například Fourcada, jenž má rád Nové Město.

Vstupné se platit nebude

Závodit se bude v Novém Městě ve třech dnech, přičemž v pátek se pojedou smíšené štafety, v sobotu sprinty a v neděli stíhačky. Závody odvysílá Česká televize.

Vstupné přímo na stadionu se platit tentokrát nebude, čímž se organizátoři snaží nalákat diváky do Vysočina Areny. „Když přijde pět tisíc lidí na jeden závodní den, budeme spokojeni,“ uvedl Vlastimil Jakeš a připojil: „V Novém Městě a jeho okolí je v současnosti i hodně turistů, tak věříme, že i mezi nimi se najdou biatlonoví fanoušci.“

Před sedmi lety vyšli čeští biatlonisté na domácí půdě naprázdno. Na čtvrté pozici skončili ve stíhacím závodě Šlesingr i Vítková a také smíšená štafeta ve složení Vítková, Zvařičová, Soukup a Šlesingr.

Program Mistrovství světa

v biatlonu na kolečkových lyžích v Novém Městě

Středa 22. srpna
Oficiální zahájení 20.00

Pátek 24. srpna
Smíšená štafeta
– junioři (2x 6 km + 2x 7,5 km) 15.30
– ženy/muži (2x 6 km + 2x 7,5 km) 18.00

Sobota 25. srpna
Sprint
– juniorky (7,5 km) 11.45
– junioři (10 km) 14.00
– ženy (7,5 km) 16.45
– muži (10 km) 18.45

Neděle 26. srpna
Stíhačka
– juniorky (10 km) 11.15
– junioři (12,5 km) 13.15
– ženy (10 km) 15.45
– muži (12,5 km) 17.30

Pozn.: Všechny závody se jedou ve Vysočina Areně. Vstup je zdarma.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)