Ondřej Moravec dojíždí pro stříbro z vytrvalostního závodu na MS v Hochfilzenu.

Ondřej Moravec dojíždí pro stříbro z vytrvalostního závodu na MS v Hochfilzenu. | foto: Petr Slavík / Český biatlon

Tři sekundy od zlata. Moravec dojel ve vytrvalostním závodě druhý

  • 720
Pouhé tři vteřiny. Právě takový rozdíl dělil Ondřeje Moravce od historického titulu mistra světa. V individuálním závodu mužů na mistrovství světa v Hochfilzenu nestačil český reprezentant pouze na Američana Baileyho. České stříbro podtrhl vynikajícím výkonem i Michal Krčmář, jenž dojel šestý.

Startovní číslo 51. Právě to oblékla do středečního vytrvalostního závodu Gabriela Koukalová. Později se radovala ze stříbrné medaile.

O den později lepí na svůj dres stejné cifry i Ondřej Moravec. A i on stojí na pódiu. V individuálním závodě si po fantastickém výkonu dojel pro stříbrnou medaili.

On-line reportáž

Závod MS jsme sledovali podrobně

A to i přesto, že se dva dny před závodem necítil naprosto fit. „V úterý to bylo horší, měl jsem zase nafouklé dutiny, ale dnes už to bylo o sto procent lepší,“ sdělil novinářům po středečním tréninku. „Navíc se mi tenhle vytrvalostní závod bude líbit. Ten čtyřkilometrový okruh je šitý pro mě. Je tam přidaná pasáž, kde se jezdí na dva jedna, což mi tady hrozně sedí,“ doplnil Moravec.

A opravdu se líbil.

Moravec vstříc pěti čtyřkilometrovým okruhům vyjel rozvážněji, v běžeckých časech se pohyboval v nejlepší desítce, ale co dvaatřicetiletý Čech ztratil na trati, okamžitě napravil brilantním výkonem na střelnici. Společně s pozdějším vítězem Lowellem Baileym a Michalem Krčmářem patřil mezi tři biatlonisty, kteří dokázali vybílit všechny terče, což byl základní předpoklad k vynikajícímu výsledku.

Také střelby vestoje tentokrát Moravec zvládl. „Konečně jsem na nic nemyslel při těch stojkách. Střílel jsem to bez nějakého stresu, takže super,“ pochvaloval si v cíli.

„Nechtěl jsem ještě úplně slavit naplno, pořád tam jede Johannes Bö,“ říkal v cíli České televizi v době, kdy na tratí uháněl Johannes Bö a hlavně americký reprezentant Lowell Bailey.

Nor nakonec svou situaci neustál. I přes jednu trestnou minutu získával na trati Bö na Moravce drahocenné vteřiny, jenže o ty přišel při poslední střelbě vestoje. Pálil rychle, ale poslední rána, netrefila terč a Bö si odstřelil účast na stupních vítězů.

Jenže na trati s číslem 100 stále uháněl Lowell Bailey. Američan rovněž střílel bezchybně a do závěrečného okruhu si na Moravce odvážel titěrný náskok šesti vteřin. Ten se však stále ztenčoval v Moravcův prospěch. Až se zastavil na třech vteřinách.

„Chvíli to vypadalo, že to vyjde. Ale je to tak, jak to je. Stříbrná medaile z mistrovství světa se počítá,“ neskrýval radost po samotném konci závodu. „Dneska to fyzicky nebylo úplně ono. Troufnu si říct, že v těch předchozích závodech bych si s tím poradil lépe. Ale se střelbou jsem strašně spokojený.“

Bronzovou medaili si na náměstí v Hochfilzenu na krk pověsí francouzský reprezentant Martin Fourcade, jenž i se dvěma trestnými minutami udržel stupně vítězů.

Tři Češi v elitní dvacítce

Vynikající český výsledek podtrhl šestým místem Michal Krčmář. Šestadvacetiletý rodák z Vrchlabí si pohlídal všechny střelecké položky. Po výkonu v posledním kole, ve kterém udržel náskok před Rusem Šipulinem, potvrdil, že právě individuální závod na světovým šampionátech mu sedí. Loni v Oslu dojel na pátém místě.

„Nechal jsem tam všechno. Sice jsem se nepotkal s běžeckou pohodou, ale jsem spokojený,“ hodnotil Krčmář po závodě.

Nejlepší běžecký čas z českého týmu zaznamenal Michal Šlesingr, který však výkon na trati nepotvrdil na střelnici. Prví položku vleže si ještě český reprezentant pohlídal, jenže při zbylých třech návštěvách vždy jednou chyboval. Tři trestné minuty srazily Šlesingr na konečné osmnácté místo.

Český biatlonista Michal Krčmář před vytrvalostním závodem na MS v Hochfilzenu.

„Mrzí mě to. Škoda těch jedniček. Na trati jsem se necítil zle, jelo se mi celý závod poměrně dobře,“ přidal i svůj pohled Šlesingr.

Premiéru na letošním světovém šampionátu si odbyl i Tomáš Krupčík, jenž pro vytrvalostní závod vystřídal Adama Václavíka. Devětadvacetiletý biatlonista závod rozběhl velmi dobře, když jeho jméno svítilo v porovnání běžeckých časů na osmém místě během prvního kola. Na střelnici se sice rodák z Jablonce při první poloýce trápil a dvakrát minul, posléze však s celkem třemi chybami dojel na bodovaném a pro něj cenném 32. místě.

Mistrovství světa v biatlonu v Hochfilzenu

Muži - vytrvalostní závod na 20 km: 1. Bailey (USA) 48:07,4 (0 tr. minut), 2. Moravec (ČR) -3,3 (0), 3. M. Fourcade (Fr.) -21,2 (2), 4. Lesser (Něm.) -32,0 (1), 5. Semenov (Ukr.) -38,6 (1), 6. Krčmář (ČR) -43,6 (0), 7. Šipulin (Rus.) -43,9 (2), 8. J. Bö -1:11,9 (2), 9. Birkeland (oba Nor.) -1:14,3 (1), 10. Weger (Švýc.) -1:22,8 (1), ...18. Šlesingr -2:26,5 (3), 32. T. Krupčík (oba ČR) -4:11,7 (3).

Průběžné pořadí SP (po 18 z 26 závodů): 1. M. Fourcade 980, 2. Šipulin 647, 3. Schempp (Něm.) 613, 5. J. Bö 567, 5. Peiffer (Něm.) 519, 6. Björndalen (Nor.) 508, ...13. Moravec 391, 15. Krčmář 371, 22. Šlesingr 273, 52. Soukup 52, 56. Václavík 42, 79. T. Krupčík (všichni ČR) 12.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)