Jednou se to muselo povést, komentuje zlatou medaili otec Davidové

  • 19
Markéta Davidová poprvé v sezoně bezchybně vystřílela na trati všechny terče. Bezchybný výkon předvedla také na běžkách. To, jak si během vytrvalostního závodu ve Slovinsku čtyřiadvacetiletá reprezentantka počínala, ji vyneslo zlatou medaili z mistrovství světa. „Čekal jsem, že se to jednou povede,“ říká nadšený otec Daniel David v rozhovoru pro Zprávy z regionů na CNN Prima NEWS.

„Jako každý správný rodič jsem čekal, že se jednou něco povede. A teď jsem moc rád, že se to povedlo,“ komentuje zlatou medaili otec Davidové. 

Podle něj měla během letošního roku mladá biatlonistka několikrát smůlu a právě nadešel čas, kdy se zadařilo. „Byl to ale jeden závod, je důležité, aby se to povedlo vícekrát,“ říká s chladnou hlavou rodič. Kvůli koronavirovým opatřením rodina neplánuje žádné velké oslavy a úspěchy Markéty Davidové oslaví v pohodlí domova.

Čtyřiadvacetiletá česká reprezentantka v úterý vybojovala zlatou medaili na biatlonovém šampionátu v Pokljuce. Markéta Davidová senzačně ovládla vytrvalostní závod a zvítězila s pohodlným náskokem 27 vteřin před Švédkou Hannou Öbergovou. 

Přestože dva předchozí závody nebyly pro biatlonistku úplně vydařené, Davidová vytrvalostní závod s radostí vyhlížela: „Celkově je už můj vztah ke čtyřpoložkovým závodům lepší. Těším se,“ hlásila před startem. 

OBRAZEM: Čtyři nuly a rychlé běžky. Jak se rodilo zlato Davidové

„Výhodou snad pro mě může být i to, že ostatní závodnice se budou víc soustředit na střelbu a bude se proto střílet pomaleji,“ přemítala.

Jak si nakonec v závodě s malorážkou porozumí, asi ani ona sama nečekala. Během závodu sestřelila všech 20 terčů a na běžkách předvedla excelentní výkon. 

Davidová se tak stala čtvrtou individuální mistryní světa v historii českého biatlonu, navázala na Kateřinu Holubcovou, která se před 18 lety stala šampionkou taktéž ve vytrvalostním závodu, Romana Dostála, vítěze z roku 2005, a Gabrielu Koukalovou, která v roce 2017 ovládla sprint.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)