Biatlon - ilustrační foto

Biatlon - ilustrační foto | foto: AP

Smířlivá biatlonová reakce: Zastavení přísunu olympijských peněz bereme

  • 2
Mezinárodní olympijský výbor uvalil na Mezinárodní biatlonovou unii sankce, představitelé IBU se k razantnímu rozhodnutí stavějí smířlivě. Zastavení financování chápou podle oficiálního vyjádření především jako pobídku k dokončení navržených reforem.

Biatlon přišel o peníze od MOV

MOV v úterý oznámil, že kvůli korupčnímu a dopingovému skandálu v IBU pozastavil biatlonu veškeré platby. Opatření by mělo trvat minimálně do zářijových voleb nového předsedy IBU.

Unie navíc musí reformovat svůj antidopingový program, systém vedení a nastínit, jak bude řešit dopingové případy ruských reprezentantů.

Prostitutky a hony. A nejen to

Aféra šéfa světového biatlonu

Nor Anders Besseberg, šéf Mezinárodní biatlonové federace IBU

„IBU považuje rozhodnutí MOV za povzbuzení k provedení reformy vedení, která již byla odsouhlasena na jednání výkonného výboru IBU. Tyto kroky zahrnují externí audit antidopingového programu Institutem národních antidopingových organizací (iNADO) a zřízení etické komise IBU,“ píše se v prohlášení.

Skandál zasáhl nejvyšší vedení IBU letos v dubnu. Rakouští vyšetřovatelé prohledali centrálu IBU v Salcburku a uvedli, že vrcholné funkcionáře a ruské sportovce podezřívají z dopingu, korupce a finančního podvodu. Podezřelí jsou dlouholetý šéf světového biatlonu Anders Besseberg a generální sekretářka Nicole Reschová.

,

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)