JEDNIČKA NEJEDE. Michal Krčmář, nejlépe umístěný český muž ve Světovém poháru, si v Oberhofu nezazávodí.

JEDNIČKA NEJEDE. Michal Krčmář, nejlépe umístěný český muž ve Světovém poháru, si v Oberhofu nezazávodí. | foto: Petr Slavík / Český biatlon

Covid mění nominaci biatlonistů. Pozitivní testy mají Krčmář a Václavík

  • 27
Testy na covid změnily nominaci českých biatlonistů na páté pohárové kolo v německém Oberhofu, které je naplánováno od pátku do neděle. Kvůli pozitivnímu výsledku museli být z českého výběru vyřazeni mužská jednička Michal Krčmář a také Adam Václavík.

„Původní nominace mužů do Oberhofu byla Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký, Adam Václavík, Tomáš Krupčík a Vítězslav Hornig,“ informoval iDNES.cz kouč Ondřej Rybář.

Nyní museli urychleně řešit, kdo nahradí Krčmáře a Václavíka. „Šanci dostanou Tomáš Mikyska a Milan Žemlička.“

Ondřej Moravec se již dříve dohodl s trenéry, že si namísto individuálních závodů v Oberhofu prodlouží tréninkový blok v Obertilliachu a přicestuje až na nedělní smíšenou štafetu.

„Neuvažovali jsme, že bychom kvůli výpadkům ostatních nakonec i Ondru povolali už na úvodní závody,“ sdělil Rybář. „Má svůj tréninkový plán, který dodržíme.“

Především zpráva o Krčmářově pozitivním testu kouče zaskočila. Biatlonista neměl ani žádné příznaky nemoci.

„Celé Vánoce podřídil tomu, aby se udržel v izolaci a nic nechytnul, dokonce ani nebyl s rodiči,“ líčil Rybář. „Bude nám výrazně chybět, ale to se nedá nic dělat.“

Reprezentanti se v době vánočních svátků připravovali na různých místech. 

BUDE TAKÉ CHYBĚT. Adam Václavík na trati sprintu v Kontiolahti

Většina týmu mužů, Jessica Jislová a juniorské výběry byly ve slovinské Pokljuce. Tam opožděně dorazil právě i Krčmář, jenž se 28. prosince společně s Markétou Davidovou zúčastnil v Ruhpoldingu exhibice World Team Challenge, ve které obsadili 6. místo.

Davidová poté trénovala v rakouském Obertilliachu, kam se vydal také Moravec. Další rakouské středisko Seefeld zvolila Lucie Charvátová a v italském Livignu nabírala tréninkové kilometry Eva Puskarčíková.

„Snažili jsme se celý tým maximálně ochránit i během Vánoc,“ říkal Rybář. „Před odjezdem na Pokljuku měli 26. prosince všichni negativní PCR testy. Michal Krčmář byl navíc ještě na antigenním testu kvůli startu v Ruhpoldingu a další potom absolvoval s ostatními na Pokljuce. Měl negativní výsledky, stejně jako zbytek týmu. Jsme opatrní, jak jen to jde. O to větší nemilé překvapení ta zpráva o pozitivním testu byla.“

Tým žen zatím nominaci do Oberhofu měnit nemusí, jsou v ní Markéta Davidová, Eva Puskarčíková, Lucie Charvátová, Jessica Jislová a Tereza Vinklárková.

Vinklárková, která v poháru debutovala na loňském mistrovství světa (62. ve vytrvalostním závodě), si o start řekla vítězstvím ve dvou předvánočních kontrolních závodech na Pokljuce, kde porazila další české juniorky i členky B-týmu.

Jak ona, tak Jislová sice po Štědrém dnu trénovaly ve slovinském středisku i s nakaženými muži, ale obě už před sezonou covid prodělaly.

PŘI DEBUTU. Tereza Vinklárková na MS v Anterselvě.

Pozitivní PCR testy měla před cestou do Oberhofu také polovina servisního týmu české reprezentace. Vypomoci s testováním lyží tedy vyrazí bývalý reprezentant Michal Šlesingr.

Závodníci všech výprav a členové realizačních týmů nyní absolvují další PCR testy po příjezdu do Oberhofu.

Už koncem listopadu a v průběhu prosince se biatlonisté během čtyř kol poháru pohybovali v uzavřené bublině a každé čtyři dny byli na testech. Před plánovaným vstupem do sezony ve finském Kontiolahti je měli pozitivní například slovenské sestry Fialkovy, Rus Babikov i závodníci z některých dalších výprav.

V Hochfilzenu naopak už žádný pozitivní test organizátoři nezaevidovali.

„Vánoční pauzy se však IBU hodně obávala, že se právě během ní mohou pozitivní případy v jednotlivých výpravách výrazně rozjet,“ podotkl Rybář.

Jak moc, to ukáží nejpozději ve čtvrtek další oberhofské PCR testy.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)