SVOU KVĚTINU ODHAZUJI V DÁLI. Gabriela Koukalová po medailovém ceremoniálu v...

SVOU KVĚTINU ODHAZUJI V DÁLI. Gabriela Koukalová po medailovém ceremoniálu v Anterselvě | foto: Český biatlon, Petr Slavík

Strhující závod v Anterselvě. Koukalová vybojovala další stupně vítězů

  • 235
Tři výměny hůlky, k tomu tradiční nástraha italské Anterselvy v podobě vysoké nadmořské výšky. Gabriela Koukalová se zlomit nenechala a bojovala. Druhá žena Světového poháru ukázala pevné nervy, když zvládla bezchybně závěrečnou střeleckou položku, a doběhla si v závodě s hromadným startem pro třetí příčku.

Po příjezdu do nejvýše položeného biatlonového areálu v celém kalendáři Světového poháru říkala, že jednou se to v Anterselvě musí zlomit.

Koukalové se v italském středisku pravidelně nedaří, bojuje s nadmořskou výškou, lepí se na ní smůla. Kdysi na stejné trati dokonce přišla kvůli poničené zbrani o vedení ve Světovém poháru.

Ze žlutého trikotu se nechala vysvléknout i ve čtvrtek, kdy při vytrvalostním závodě na nevyzpytatelné střelnici s proměnlivým větrem udělala hned šest chyb a v cíli se musela spokojit až s 24. místem.

„Zlomilo se“ to v sobotu, Koukalová v závodě s hromadným startem předvedla výbornou práci na střelnici, když si pohlídala závěrečnou střeleckou položku, při které ani jednou nechybovala, a protáhla se do vedení. „Na poslední střelby si věří,“ telefonoval do studia České televize trenér Zdeněk Vítek.

Závod jsme sledovali v on-line reportáži

Koukalové poté na trati došly síly a i přes maximální úsilí ztratila první i druhou příčku. Uhájila alespoň bronzovou příčku, bohatě tak vylepšila své nejlepší umístění v Anterselvě - sedmé místo z loňské stíhačky. „Byl to bojovný výkon, další skvělé umístění,“ byl spokojený Vítek.

Senzační vítězství, své první ve Světovém poháru, získala Němka Nadine Horchlerová, stříbrný stupínek patřil její krajance Lauře Dahlmeierové, vedoucí ženě Světového poháru. Ta předvedla fantastický výkon na lyžích, v závěrečném okruhu vymazala ztrátu 16 sekund na Koukalovou a uhájila žlutý trikot.

Dobře si vedly také další Češky: Puskarčíková skvěle běžela poslední kolo, o 11 sekund lépe než Vítková a o 14 než Koukalová a raduje se z 11. místa. Vítkové pomohla čistá střelba na obou položkách vestoje ke čtrnácté příčce.

Jak se vše seběhlo

Kaisa za to vzala: Úvodní kolo dlouho patřilo finskému expresu jménem Kaisa Mäkäräinenová. Finka se snažila roztrhat závodní pole, Koukalová s Dahlmeierovou jely zpočátku vedle sebe, hlídaly si v balíku biatlonistek jedna druhou. Němka se poté prodrala do vedení a jen potvrzovala, že ji vysoká nadmořská výška nečiní sebemenší problémy.

Puskarčíkové rychlopalba: Zatímco Koukalová, Dahlmeierová i Mäkäräinenová při první střelbě chybovaly, Puskarčíková pálila čistě a opět neskutečně rychle. Po položce vleže za 22 sekund se posunula na třetí místo, pronásledovala Rusku Akimovovou a Američanku Dunkleeovou .

30 závodnic, 2 nuly

Čistě zastřílely z 30 biatlonistek pouze vítězná Němka Horchlerová a devátá Norka Nicolaisenová. Poslední Francouzka Aymonierová naopak chybovala nejčastěji - 11krát.

Stíhačka Dahlmeierová: Němka je zkrátka horolezkyně, ve druhém kole po trati letěla, po střelbě se vyšvihla na třetí příčku. Vedení udržela Ruska Akimovová. Češky na střelnici chybovaly, Koukalová klesla na hranu druhé desítky. Pusarčíková běžela kolem osmého místa vedle Francouzky Braisazové, která před druhou střelbou upadla.

Němky jedou: Německé závodnice se pohybovaly v elitní desítce až v pětičlenném zastoupení, Dahlmeierová stíhala Akimovovou, vysoko jely také Horchlerová, Hinzová či Hammerschmidtová. Žena ve žlutém zvládla první stojku a vedla, výborně zastřílela také Koukalová a posunula se na šesté místo.

Kaisa + Gabriela: Na trati pak Koukalová jela těsně za plavovlasou Finkou, společně vystoupaly až na třetí, respektive druhé místo před závěrečnou střelbou. Dahlmeierovou mohly o vítězství připravit jedině chyby při druhé stojce. A hned první dvě rány letěly vedle.

TO JSOU PANORAMATA. Momentka ze závodu s hromadným startem v Anterselvě

Pevné nervy a došlé síly Koukalové: Česká biatlonová jednička zastřílela čistě a najednou šla do vedení. Na zádech si vezla Němku Horchlerovou. Se ztrátou 16 sekund vybíhala Dahlmeierová. Vítková nechybovala a posunula se na hranu desítky. Udrží Koukalová první příčku? Ne, německým biatlonistkám to v Anterselvě jelo skvěle. Kousek před cílem nastoupila Horchlerová, v zatáčce před cílovou rovinkou se utrhla i Dahlmeierová.

Vítková v běhu v závěrečném kole nestačí krajance Puskarčíkové, propadá se na 14. místo. Puskarčíková naopak slaví posun na jedenácté.

SP v biatlonu v Anterselvě (Itálie):

Ženy - závod s hromadným startem na 12,5 km:

1. Horchlerová 36:11,54 (0 tr. okruhů), 2. Dahlmeierová (obě Něm.) -3,1 (3), 3. Koukalová (ČR) -8,0 (2), 4. Mäkäräinenová (Fin.) -13,5 (3), 5. Dorinová Habertová (Fr.) -19,0 (4), 6. Runggaldierová (It.) -24,1 (1), 7. Magnussonová (Švéd.) -26,4 (1), 8. Hinzová (Něm.) -27,4 (2), 9. Nicolaisenová (Nor.) -27,9 (0), 10. Džymová (Ukr.) -32,0 (3), 11. Puskarčíková -35,6 (3), ...14. Vítková (obě ČR) -29,3 (2).

Průběžné pořadí SP (po 15 z 26 závodů): 1. Dahlmeierová 669, 2. Koukalová 652, 3. Mäkäräinenová 637, 4. Dorinová Habertová 600, 5. Wiererová (It.) 466, 6. Hildebrandová (Něm.) 418, ...8. Puskarčíková 403, 19. Vítková 249, 48. Charvátová 61, 77. Davidová (obě ČR) 13.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)