Tradiční role - basketbalistky USK (na snímku Ilona Burgrová a Kia Vaughnová) mají ve svém držení trofej.

Tradiční role - basketbalistky USK (na snímku Ilona Burgrová a Kia Vaughnová) mají ve svém držení trofej. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Basketbalová liga žen má tři kluby z Brna a favorita z Prahy

  • 0
Ve středu startující nový ročník Ženské basketbalové ligy má tradičního favorita - ZVVZ USK Praha. Obhájkyně budou útočit už na sedmý titul v řadě. O medailové příčky budou usilovat Nymburk, Hradec Králové, Slavia či brněnské kluby Handicap a KP.

Hráčky USK v posledních letech září i v Eurolize, kde se chtějí opět dostat mezi nejlepší celky. V nové sezoně české ligy však chtějí i více pracovat s mládeží, proto vedení klubu vytvořilo novou koncepci. Klíčové opory budou hrát hlavně Euroligu a na českou ligu budou dostávat střídavě volno. Mnohem více herního času by tak měly dostat mladé Češky.

Oproti minulé sezoně navíc USK nežádal o výjimku a sehraje stejný počet zápasů jako ostatní celky.

„Já doufám, že to bude pro hráčky a týmy hrající proti nám motivace. Věřím, že nebudou utkání předem považovat za rozhodnutá a budou se chtít ukázat v dobrém světle. Pak to bude pozitivní,“ řekla pivotka USK Ilona Burgrová.

Velkou změnou prošly bývalé Žabiny Brno. Čtrnáctinásobné mistryně se přejmenovaly na Handicap a po 23 letech skončil v roli hlavního kouče Jan Bobrovský. Jeho místo zaujal Viktor Pruša a Bobrovský mu bude dělat asistenta. Tým se po devátém místě z minulé sezony chce vrátit do play-off, zároveň se zaměřuje hlavně na výchovu mladých Češek.

Nově jsou v soutěži hned tři týmy z Brna, jelikož nováčkem je Technic Brno. Nově vzniklý tým získal právo v soutěži od Handicapu Tišnov, který se spojil se Žabinami. Technic v soutěži nahradil VŠ Praha, z něhož se stal rezervní tým USK a byl administrativně přeřazen do první ligy.

Vicemistryně z Nymburku se v nové sezoně nebudou moci spolehnout na bývalou kapitánku reprezentace Veroniku Bortelovou, která ukončila kariéru.

„Véra byla po léta základem a stavebním kamenem týmu. Letos byla vyhlášena druhou nejlepší českou hráčkou. Pro mě byla ale hráčkou nejlepší. Upřímně ale mohu říct, že máme i tak hodně kvalitní rozehrávačky a jsem přesvědčen, že svou roli zvládnou,“ řekl nymburský trenér Dan Kurucz. Tým naopak posílily hradecké Kateřina Křížová a Kateřina Zavázalová.

Do ligy se vrátily reprezentantky Kateřina Hindráková, která opět oblékne dres Trutnova, či Tereza Pecková. Ta posílila KP Brno, bývalý Valosun.

Soutěž bude mít opět 22 kol základní části. Následovat bude play-off pro osm nejlepších celků a play-out pro čtyři nejslabší celky.

Sezona je rovněž přípravou na domácí mistrovství Evropy, které v červnu hostí Praha a Hradec Králové.

„Vliv domácího ME 2017 na ligu je velký. Jako jedni z mála sportů jsme takový sport, kde většina reprezentantek hraje v domácí lize. Ty se budou chtít ukázat a podávat maximální výkony,“ řekl Kurucz, který je zároveň guvernérem soutěže.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž