Manute Bol v posledních letech svého života, kdy se věnoval především humanitární práci pro svůj rodný Súdán.

Manute Bol v posledních letech svého života, kdy se věnoval především humanitární práci pro svůj rodný Súdán. | foto: Profimedia.cz

Zemřel nejvyšší basketbalista historie NBA, který chtěl udělat svět lepším

  • 14
Veliký muž s velikým srdcem odešel... Americký basketbalista Manute Bol, který měřil 231 centimetrů a zapsal se tak do historie NBA jako její nejvyšší hráč, zemřel v sobotu v nemocnici v Charlottesville, kde byl hospitalizován kvůli problémům s ledvinami.

Vlastně nebyl unikátním velikánem dějin prestižní zámořské basketbalové soutěže, o přívlastek "největší" se dělil s Rumunem Gheorgem Muresanem.

Ale i tak si dlouhán se súdánskými kořeny pozornost zasloužil. V NBA odehrál deset sezon za Washington, Golden State, Philadelphii a Miami. V dresu Washingtonu tvořil krátce komickou dvojici s Muggsy Boguesem, jenž byl pro změnu se 160 centimetry nejmenším hráčem v historii soutěže.

Bol se díky své postavě prosazoval hlavně jako skvělý blokař. A tohle prvenství mu zatím nikdo nevzal - jako jediný hráč v NBA zaznamenal více bloků (2086) než bodů (1599). Neméně dobře si vedl i při doskakování.

Manute Bol (vlevo) z Philadelphie, nejvyšší basketbalista historie NBA, brání Patricka Ewinga z New Yorku Knicks.

Manute Bol (vlevo) z Philadelphie, nejvyšší basketbalista historie NBA, brání Patricka Ewinga z New Yorku Knicks.

Společně s nigerijským rodákem Hakeemem Olajuwonem patřili k mužům, kteří do NBA otevírali dveře hráčům z Afriky. Až po nich přišli Dikembe Mutombo, DeSagana Diop či Luol Deng.

"Navždy zůstane součástí mého života," poznamenal Deng poté, co navštívil Bola před několika dny v nemocnici. Už tehdy lékaři i on tušili předčasný konec. Deng i Bol sdíleli osud súdánských uprchlíků, oba pocházeli z kmene Dinka.

V roce 1996 ukončil basketbalovou kariéru, ale do povědomí fanoušků se vrátil epizodními vystoupeními v jiných sportech.

Manute Bol

Manute Bol v posledních letech svého života.

Objevil se v boxerském ringu, na ledě jako hokejista a v roce 2003 si dokonce vyzkoušel roli žokeje. Už podruhé se tak zapsal mezi světové rekordmany.

Úsměvnými aktivitami však nestrhával pozornost na sebe. Chtěl především získat finanční prostředky na pomoc rodnému Súdánu, rozervaného občanskou válkou.

V poslední době spolupracoval s charitativní organizací Sudan Sunrise, která se snaží budovat školy.

Manute Bol coby žokej. Tuto profesi si vyzkoušel v rámci charity

Manute Bol coby žokej. Tuto profesi si vyzkoušel v rámci charity

"Súdán i celý svět ztratil hrdinu," říká Tom Prichard z organizace Sudan Sunrise. "Byl příkladem pro nás všechny. Manute, budeš nám chybět."

"Pořád usiloval o pomoc druhým a chtěl udělat svět lepším," připomněl prezident a generální manažer klubu Philadelphia 76ers Ed Stefanski.

Manute Bol zemřel ve 47 letech.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž