Kyara Linskensová (00) z Nymburka zakončuje na královéhradecký koš, přetlačila...

Kyara Linskensová (00) z Nymburka zakončuje na královéhradecký koš, přetlačila Renátu Březinovou (14). | foto: Tomáš Laš / Basketball Nymburk

Zastavit čtveřici cizinek! Basketbalistky Hradce zkusí sérii srovnat

  • 2
Na hřišti pobývaly po většinu zápasu, i díky tomu se pěkně za sebou srovnaly jako čtyři nejlepší střelkyně svého družstva. Zdaleka ne poprvé, o jejich síle se v Ženské basketbalové lize všeobecně ví. Američanka Krystal Vaughnová, Běloruska Aleksandra Chomenčuková, další Američanka Chloe Wellsová a konečně Belgičanka Kyara Linskensová. Čtyři cizinky z týmu Nymburka, na které se v úterý pokusí hradecké družstvo vymyslet nějakou zbraň.

V 17.30 totiž hradecké Lvice vstoupí do druhého utkání série o bronzové medaile, v tom prvním, kterého se týkal úvod tohoto článku, v Nymburce prohrály o 20 bodů 68:88. Především díky tomu, že nedokázaly čelit právě této čtveřici. Vyjádřeno bodově to zní takto: tyto čtyři hráčky nastřílely 78 bodů, na zbytek týmu jich připadlo jen deset.

„Tyhle čtyři hráčky tým táhnou a není to jen ve střelbě,“ upozorňuje trenérka hradeckého družstva Romana Ptáčková. Tři ze jmenovaných jsou totiž výborné ve hře pod košem, byť Vaughnová není pivotkou, ale spíše křídelní hráčkou.

„Síla Nymburka díky nim je pod košem obrovská, na každém postu pod košem máme velký výškový deficit,“ poznamenala trenérka. Navíc se ke zmíněné trojici kvalitním výkonem tradičně přidává i rozehrávačka Wellsová. „Hrála nenápadně, ale podala velmi dobrý výkon,“ uznala Ptáčková.

Tereza Kuthanová (vlevo) z Hradce Králové se snaží ztížit střelu Krystal...

Hradec v pátek v prvním zápase série začal špatně. V průběhu první půle sice ztrátu prakticky dotáhl, ale v jejím závěru přišel nový útok Nymburka a ten už byl nad hradecké síly. „Sice jsme náskok z úvodu téměř vyrovnaly, ale stojí to vždycky dost sil,“ uvedla hradecké trenérka.

Nymburk po přestávce svůj náskok už jen šikovně udržoval a navýšil ho jen mírně, Hradec se mu přes zlepšenou hru nepřiblížil. „Po přestávce jsme lépe bránily, hrály jsme přece jen agresivněji i s vědomím toho, že naše podkošové hráčky měly dost faulů z první půle. Bohužel nám hra drhla v útoku,“ posteskla si trenérka.

Před dnešním druhým zápasem série, která se hraje na tři výhry, bude hráčky nabádat, aby se převahu soupeřek pod košem pokusily eliminovat agresivnější hrou. I s vědomím toho, jak moc pod košem chybí zraněná Březinová, jež nedávno ještě v základní části Nymburku nastřílela 24 bodů. Lvice se i tak pokusí sérii vyrovnat, druhá porážka při vědomí, že třetí zápas se hraje ve čtvrtek v Nymburce, by byla hodně nepříjemná.

„Je to druhý zápas, hrajeme doma a za tohoto stavu bude klíčový,“ uznává důležitost okamžiku hradecká trenérka.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž