Breanna Stewartová v dresu Kursku | foto: FIBA

Hvězdy padly, zrodí se hvězdy? V WNBA se otevřela cesta ke slávě

  • 2
Ženský Michael Jordan stále není k nalezení. Hledání superhvězdy, která by ozářila WNBA a stala se modlou nejen pro fanoušky basketbalu, se protahuje. Letošní sezona v nejlepší lize světa se navíc bude muset obejít bez několika osobností.

Do konce prvního poločasu euroligového finále zbývalo 27 vteřin, když na koš Breanna Stewartová hájící barvy Dynama Kursk vyslala dvoubodovou střelu. Po výskoku dopadla na nohu bránící Brittney Grinerové a okamžitě se v bolestech chytala za pravý kotník.

Následovala tvrdá diagnóza: přetržená achillova šlacha a roční pauza.

WNBA tím přišla o úřadující MVP, která navíc společně se Sue Birdovou loni dovedla Seattle k titulu. 

14.dubna 2019 v 21:19, příspěvek archivován: 16.června 2019 v 22:41

VIDEO: breanna stewart landed on brittney griners foot during the euroleague title game and looked in serious pain not clear if it was ankle or knee but she was helped off the floor and put no weight on it https://t.co/AO8ecTLtgJ

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

breanna stewart landed on brittney griners foot during the euroleague title game and looked in serious pain not clear if it was ankle or knee but she was helped off the floor and put no weight on it https://t.co/AO8ecTLtgJ

Birdová přitom bude v sestavě mistrovského týmu chybět také. Velezkušená rozehrávačka, která vévodí celé WNBA v počtu nasbíraných asistencí, musela před sezonou na operaci s kolenem a její rekonvalescence se odhaduje na osm až deset týdnů. Birdová tak s největší pravděpodobností zmešká drtivou část sezony.

Do letošního ročníku nezasáhne ani Maya Mooreová z Minnesoty, která se rozhodla věnovat se rodině a víře.

05.února 2019 v 22:11, příspěvek archivován: 16.června 2019 v 22:42

I will not be playing professional basketball this year. https://t.co/cVUO9Uhjd0

Liga přišla i o další z nejslavnějších jmen - citelnou dobu už Phoenixu chybí Diana Taurasiová, která musela na operaci zad a k dispozici bude nejdříve na konci července.

Šestatřicetiletá střelkyně, která má na kontě nejvíce bodů v historii WNBA, loni sázela 20,7 bodu na zápas, přičemž se pyšnila úspěšností 38,3 procenta zpoza tříbodového oblouku.

Zhruba měsíc bude Los Angeles Sparks chybět pivotka Candace Parkerová, která si poranila zadní stehenní sval. V pořádku stále není ani tahounka Atlanty Angel McCoughtryová, která si v minulé sezoně vážně poranila koleno.

25.dubna 2019 v 20:01, příspěvek archivován: 16.června 2019 v 22:42

Phoenix #Mercury star Diana Taurasi to miss 10-12 weeks following back surgery #WNBA https://t.co/yFknKcBBpf via @azcentral

Mnohá zranění dávají příležitost zazářit hráčkám, kterým se to zatím dařilo méně. 

„Úroveň WNBA se každým rokem zvyšuje. Hra je rychlejší a hráčky jsou chytřejší, silnější a větší. Už není tak snadné přijít z univerzity a hned se stát hvězdou,“ zdůraznila během utkání mezi Seattlem a Connecticutem expertka a členka síně slávy Rebecca Lobová a dodala: „Většina hráček potřebuje jednu či dvě sezony na to, aby s WNBA srovnaly krok.“ 

Rebecca Lobová při svém vstupu do basketbalové Síně slávy

Breanna Stewartová měla jakožto vycházející hvězda a úřadující MVP našlápnuto k zanechání trvalého odkazu v WNBA, teď bude ale záležet, v jaké formě se vrátí po těžkém zranění.

Hodně se toho očekávalo právě od Brittney Grinerové, která patří se svými 206 centimetry k nejdominantnějším pivotkám soutěže, ale její profesionální kariéra měla spíše postupný rozjezd.

Americká basketbalistka Brittney Grinerová

Absence zvučných jmen můžou využít čerstvě draftované hráčky z univerzit či klubů; šance probojovat se do týmu a ukázat své umění snad v posledních letech nebyla vyšší.

K velké kariéře má momentálně dobré předpoklady nováček loňského roku A’ja Wilsonová z Las Vegas, která střílela 20,7 bodu na zápas a zahrála si i v Utkání hvězd. Velký potenciál má i jednička letošního draftu Jackie Youngová.

WNBA má odehraný první měsíc a stále čeká na to, kdo se stále symbolem letošního léta.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž