Dwight Howard

Dwight Howard | foto: AP

Washington vyřešil hlavní problém. Vsadí na zpovykanou hvězdu Howarda

  • 43
Cestou zkušenosti se vydali ve Washington Wizards. Jejich potíže pod košem má po odejití polského pivota Marcina Gortata vyřešit Dwight Howard. Někdejší velká hvězda basketbalové NBA vyjednala v Brooklynu předčasný konec současné smlouvy a zamířila podél pobřeží Atlantiku na jih.

Dvaatřicetiletý hromotluk nakonec za Nets neodehrál ani jeden zápas. Brooklynský tým Howarda před 14 dny přivedl pouze proto, aby si uvolnil prostor pod platovým stropem, reálně s ním do sestavy nepočítal.

Rodákovi z Atlanty nezbývalo než se poohlédnout po novém angažmá, už čtvrtém za poslední čtyři ročníky. Při tomto vyjednávání mu rozhodně neprospěly četné zkazky, jak neoblíbeným se stal během minulé sezony v kabině Charlotte.

Šancí získat místo v základní pětici mu však rychle ubývalo. Golden State nečekaně snadno získali DeMarcuse Cousinse, v Dallasu se objevil DeAndre Jordan.

Washington byl logickou variantou.

Dwight Howard tu dostal smlouvu na jeden rok. Ze současných 24 milionů dolarů za rok ve Wizards výrazně sleví. Obdrží pouze 5,3 milionu. Tedy stejnou sumu jako Cousins.

Osminásobný účastník Utkání hvězd a trojnásobný nejlepší obránce NBA v minulé sezoně coby člen základní sestavy Hornets sbíral průměry 16,6 bodu a 12,5 doskoku na zápas a podobných výkonů je schopen i nyní.

Čísla však nejsou vše.

Ve washingtonském týmu je zároveň zaděláno k velkému střetu velkých eg. O odchodu Marcina Gortata do Los Angeles Clippers rozhodl především jeho napjatý vztah k hlavní hvězdě washingtonského týmu Johna Walla. Co se stane, pokud si nesednou Wall s Howardem?

Dalším novým spoluhráčem Tomáše Satoranského ve Washingtonu se stane zkušený Jeff Green, který přišel z Clevelandu jako volný hráč. Podle informací médií se s Wizards dohodl na roční smlouvě za 2,39 milionu dolarů (53,5 milionu korun). V mužstvu nahradí Mika Scotta, který odešel do Los Angeles Clippers.

Ve Scottovi ztratil Washington kvalitního náhradníka na pozici čtyři a potřeboval tuto mezeru zacelit. A jedenatřicetiletý Green by mohl být ještě větší posilou. Na kontě už má přes 800 odehraných zápasů NBA s průměrem 13,2 bodu na utkání.

V minulé sezoně odehrál Green 78 zápasů za Cleveland, z toho 13 v základní sestavě, a sbíral průměrně 10,8 bodu a 3,2 doskoku. Předtím prošel Orlandem, LA Clippers, Memphisem, Bostonem, Seattlem a Oklahoma City, kde působil pod současným koučem Washingtonu Scottem Brooksem.

Výměnou za Marcina Gortata přišel přímý konkurent Satoranského Austin Rivers, v draftu Wizards získali osmnáctiletého Troye Browna a z Los Angeles Lakers přišel loňský nováček pivot Thomas Bryant.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž